IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2021, 11:40   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Eski Tarz Kameralar Ve Kisa Fotograf Tarihi

Eski tarz bir kameraniz varsa ve bu konuda ilgiliyseniz genelde calisma prensibi hakkinda bilginiz vardir. Bu kameralarda bulunan bir film bulunurken, bu film isiga duyarli ozel kimyasallarla (gumus bilesIklerine dayali) kaplanmis uzun esnek bir plastik makaradir. Isigin filme zarar vermesini onlemek icin bu film, kameranin icine konulan isIk gecirmez plastik bir silindirin icine sarilir.
Film kamerasiyla fotograf cekmek istediginizde bir dugmeye basmaniz gerekir. Bu, deklansor adi verilen ve kameranin onunde kisa bir sureligine bir delik (aciklik) acilmasini saglayan, isigin lensten (on tarafa monte edilmis kalin bir cam veya plastik parcasi) girmesine izin veren bir mekanizmayi calistirir. IsIk, film uzerindeki kimyasallarda reaksiyonlarin gerceklesmesine neden olur ve boylece resmi kaydeder.
Ancak bu, surec tam olarak bu kadar degildir, cunku cekilen goruntuleri alabilmek icin bazi islemlerden gecer. Film makarasi doldugunda, onu gelistirmek icin bu konuda uzman olan bir fotografciya goturmeniz gerekir. Genellikle bu, filmi devasa bir otomatik gelistirme makinesine yerlestirmeyi icerir. Makine film kutusunu acar, filmi ceker ve fotograflarinizin gorunmesi icin cesitli kimyasallara batirir. Bu surec, filmi bir dizi negatif resme donusturur ve bunlar gercekte gordugunuzun hayaletimsi ters versiyonlaridir. Negatif olarak, siyah alanlar acik gorunur ve tam tersi ve tum renkler de tuhaf gorunur cunku negatif onlari karsitlari olarak saklar. Makine negatifleri yaptiktan sonra, fotograflarinizin baskilarini (bitmis versiyonlarini) yapmak icin bunlari kullanir.
Sadece bir veya iki fotograf cekmek istiyorsaniz, tum bunlar biraz can sIkici olabilir. Cunku cogu kisiye gore flimi yikattirmak yani isleme vermek icin flimi bitirmek lazim ve bitirmek icin cekmek flimin bosa harcanmasina neden olur. Cogu zaman, filminizin gelistirilmesi ve baskilarinizin (bitmis fotograflarin) size geri donmesi icin birkac gun beklemeniz gerekir. Dijital fotografciligin cok populer hale gelmesi sasirtici degil cunku tum bu sorunlari bir cirpida cozmektedir.

Eski Film Kameralarinin Calisma Basamaklari
Eski Tarz Kameralar ve Kisa Fotograf TarihiDijital kameranin ortaya cikmasi ve bu kadar populer olmasindan once, bir goruntu alabilmek icin eski kameralar kullanilmak zorundaydi. Kamera, negatif olarak adlandirilan bir film parcasi uzerinde bir goruntu olusturmak icin isigin ozelliklerini manipule ederek calismaktadir. Ardindan, negatif, nihai resmi olusturmak icin kimyasal bir surecten gecmektedir.



Isigi Manipule Etme
Bir goruntu yakalama sureci, isigin bir nesneden yansimasiyla baslar. Bu goruntunun onunde kucuk bir aciklik olusturursaniz, yansiyan isIktan gelen fotonlar acikliktan gececek ve acikligin diger tarafinda bir goruntu olusturacak sekilde kendilerini hizalayacaktir. Bu isigi bir mercekle odaklayarak ve filmi acikligin arkasina belirli bir mesafeye konumlandirarak, kamera bu goruntuyu filme kaydedebilir.

Goruntuyu Yakalamak
Film, gumus halojenur kristallerinden olusan bir emulsiyonla kapli oldugu icin isiga maruz kaldigi zaman goruntuyu yakalar. Kameranin deklansoru bir saniyeden kisa bir sure icin acildiginda ve isIk filme gectiginde, gumus halojenur kristalleri gumus iyonlarina donusur. Gumus iyonlarinin yogunlugu, kalan gumus halojenur ile karsilastirildiginda, resmin o bolgesindeki isigin yogunlugunu temsil etmektedir.

Filmin Islenmesi
Maruz kalan emulsiyonu bir goruntuye donusturmek hem kimyasallarin kullanilmasini hem de zaman gerektirir. Ilk olarak film, iyonlari siyah gumuse donusturen bir gelistirici cozeltisine yerlestirilir. Film daha sonra, kalan gumus halojenur kristallerini ortadan kaldiran ve sadece koyu gumusu yerinde birakan bir sabitleyiciye yerlestirilir. Film son bir kez yikanip kurutulduktan sonra geriye kalana negatif denir, cunku film en cok isIk alan alanlarda karanlik, isIk almayan alanlarda ise beyazdir. Fotograf gelistiricileri daha sonra isigi negatiften ve isIk seviyelerinin tersine cevrildigi fotograf kagidina gecirecek ve sonucta kameranin onundeki goruntu elde edilmis olur.

Renkli FilmEski Tarz Kameralar ve Kisa Fotograf Tarihi
Standart film yalnizca siyah beyaz goruntuleri yakalayabilir, cunku yalnizca aydinlik ve karanlik arasinda ayrim yapabilir. Bununla birlikte, aslinda bir arada uc farkli emulsiyon olan renkli film vardir. Her emulsiyon tabakasi kimyasal olarak sadece yesil, kirmizi veya mavi isiga tepki verecek sekilde tasarlanmistir ve uc tabaka bir filtre ile ayrilir. Bu filmin yarattigi uc negatif, tam renkli fotograflar olusturmak icin bu uc ana renk kullanilarak nihai goruntu olusturulurken yeniden birlestirilir.

Kamera Mekanigi
Eski bir film kamerasindaki goruntu, modern bir dijital kamerada oldugu gibi yalnizca bellekte kalmak yerine gercek bir film parcasinda depolandigindan, film kameralarinda resim cekmek icin gereken fazladan bir mekanik set bulunur. Ilk olarak, isIk gecirmez bir kapta saklanan bir film rulosu kameradaki bir yuvaya yerlestirilmelidir. Bazi kameralar, islemi baslatmak icin operatorun film rulosunun ilk birkac incini manuel olarak acmasini gerektirir, ancak cogu bunu otomatik olarak yapar. Resmi cekmek icin deklansore bastiginizda, kamera filmi bir kare ilerleterek kamerayi bir sonraki cekim icin hazirlar. Rulo tamamen bittiginde, film yine bazen otomatik olarak bazen de bir dugmeye basilarak veya bir krank dondurulerek tekrar kaba sarilir.



Fotografin Kisa Tarihi
Eski Tarz Kameralar ve Kisa Fotograf TarihiKameranin calisma prensibinin temeli olan fotograf MO 4. Yuzyildan beri insan hayatinda olan bir varliktir. Fotografin kisa tarihi su sekilde siralanabilir;
• MO 4. yuzyil: Cinliler camera obscura’yi (dis dunyanin goruntusunu uzak bir duvara yansitan perdelerde bir delik bulunan karanlik bir oda) icat etmislerdir.
• 1700’lerin sonu: Iki Ingiliz bilim adami olan, Thomas Wedgwood (1771-1805) ve Sir Humphry Davy (1778-1829), goruntuleri isiga duyarli kagida kaydetmeye calisan erken deneyler yapmislardir. Ancak elde edilen fotograflari kalici degildir ve kalici olmasini saglamak icin karanlik bir odada saklanmasi gerekir. Aksi takdirde isIk gorduklerinde siyaha donmuslerdir.
• 1827: Fransiz Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) tarihte ilk fotografi cekmistir. Pencereden Le Gras’a Bakis adiyla bilinen bu fotografin cekildigi yontem, insanlarin portrelerini cekmek icin iyi degildir, cunku kamera deklansorunun sekiz saat acik birakilmasi gerekmektedir.
• 1839: Fransiz opera binasi sahne ressami Louis Daguerre (1787-1851), dagerreyotipler olarak bilinen gumus tabaklardaki fotograflarin icadini duyurmustur.
• 1839: William Henry Fox Talbot (1800-1877) fotografik negatif sureci buldugunu duyurmustur.
• 1851: Ingiliz sanatci ve fotografci Frederick Scott Archer (1813-1857), islak cam plakalar uzerine son derece keskin fotograflar cekmenin bir yolunu ibulmustur.
• 1870’ler: Ingiliz doktor Dr Richard Maddox (1816–1902), kuru plakalar ve jelatin kullanarak fotograf cekmenin bir yolunu gelistirmistir.
• 1883: Amerikali mucit George Eastman (1854–1932) modern fotograf filmini bulmustur.
• 1888: George Eastman, kullanimi kolay Kodak kamerasini piyasaya surmustur. Slogani ise “Siz dugmeye basin, gerisini biz hallederiz seklindedir”
• 1947: Edwin Land (1909–1991) anlik polaroid kamerayi icat etmistir.
• 1963: Edwin Land renkli polaroid kamerayi icat etmistir.
• 1975: ABD‘li elektrik muhendisi Steven Sasson , Eastman Kodak’ta Gareth Lloyd ile ilk CCD tabanli elektronik kamerayi icat etmistir.
• 1990’lar: Dijital kameralar populer olmaya baslamis ve yavas yavas film kameralarinin modasi gecmistir.
• 2000’ler: Dahili dijital kameralara sahip gelismis cep telefonlari, gunluk enstantane fotografcilik icin bagimsiz olan dijital kameralari gereksiz hale getirmeye baslamistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:19.