IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2022, 10:23   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yuzlerce ABD’li Diplomati Etkileyen Gizemli Hastalik Olan Havana Sendromuna Neden Olan Nedir?

Yuzelerce ABD’li diplomati etkileyen gizemli hastaliga ne sebep olmus olabilir? Analistciler gurultulu boceklerden sonik silahlara kadar her seyi sucladilar, ancak durum dogasi geregi psIkolojik olabilir. Sahi oyle mi acaba? Gelin birlikte bakalim.



Aralik 2021’de, daha once Cin’de Guangzhou’da gorev yapan eski bir FBI ajani, ABD hukumetine karsi yasal islem baslatti. Ajan, birkac yil once Guangzhou’da kendisinin ve ailesinin ani bas agrilari, bas donmesi, burun kanamasi, hafiza kaybi ve mide bulantisi yasamaya basladiginda ABD Disisleri Bakanligi’nin durumu yeterince ciddiye almadigini iddia etti.

Ilk vakanin 2021’da tespit edildigi bir efsaneye gore Kuba’daki ABD Buyukelciliginde gorevli duzinelerce ABD ajani ve personelinde, cogu vakada urkutucu veya kulak tirmalayici ses ve genellikle noropsIkiyatrik nedenlerle cikan atipik yuz agrisi gibi benzer norolojik semptomun tanimlanmaya baslamasi yasanan son gelismeydi.



Kime sordugunuza bagli olarak ortaya cikan semptomlarin ne anlama geldigi degisecektir. Kimi uzmanlara gore simdiye kadar yalnizca Kuba ve Cin’de degil, ayni zamanda Almanya, Avusturya, Rusya ve Sirbistan’da bulunan 200’den fazla ABD personelini etkiledigi bildirilen olay, Ruslar tarafindan gelistirilen kotu niyetli bir sonik veya mikrodalga tabanli silahtan kaynaklanmis olabilir. Ama dikkate alinmasi gereken diger varsayim ise bu durumu kitlesel psIkonojik hastaligin klasIk bir ornegi oldugu yonundedir. Cesitli sebeplere dayandirilan bu durum; ‘Havana Sendromu’ olarak adlandirmaktadir.

Ruslar, beyni hedef alabilecek bir akustik silaha sahip olduklarini veya kullandiklarini inkar ediyorlar. Bununla birlikte, 2020’de ABD Ulusal Bilim, Muhendislik ve Tip Akademileri, ABD calisanlari tarafindan tanimlanan ‘ayirt edici ve akut isaret, semptom ve gozlemlerin bircogunun’ ‘etkileriyle tutarli’ , ‘yonlendirilmis, darbeli radyo frekansi enerjisi’ oldugu sonucuna vardiklari ayrintili bir bilimsel rapor yayinlandi. Ve Kasim 2021’de FBI nihayet medyaya, calisanlarina ‘Anormal Saglik Olaylari’ dedigi sey hakkinda resmi bir uyarida bulundu

Yine de, silah temelli teori hakkinda supheci olmak icin nedenler var. Guvenlik uzmanlari, Bati’nin haberi olmadan Rusya’nin henuz tanimlanamayan bazi teknolojiler gelistirmesinin olasi olmadigi yorumunu yapti. Norolojik uzmanlar, bir sonik cihazin secici olarak beyni hedef almasinin mantiksiz olduguna dikkat cekti.

Bu arada, Kuba’da duyulan(ve semptomlardan sorumlu tutulan) yogun seslerin alindigini bildiren kayitlarin, California Universitesi, Berkeley’deki arastirmacilar tarafindan buyuk olasilikla bir Indies Kisa Kuyruklu Karayip kriketinin ciftlesme cagrisi oldugu tespit edildi. Ve 2018’de, Pennsylvania Universitesi’ndeki bir grup arastirmaci, norolojik semptomlar yasayan 21 eski Kuba merkezli personel uzerinde yaptiklari beyin taramalarinin sonuclarinin onemli bir anormallik gostermedigini bildirdi.

Fiziksel semptomlar, virus gibi tanimlanabilir herhangi bir fiziksel nedenin yoklugunda yasandiginda ve ozellikle semptomlar bulasicilik belirtileri gosterdiginde, once bir kiside ortaya cikiyor ve daha sonra yakin temasta olduklari digerlerinde ortaya cikiyor ve daha sonra onlarin da yakin temasta olduklari digerlerinde ortaya cikiyorsa, o zaman bir makul aciklama kitlesel psIkonejik hastaliktir. Bu, hastaligin nihai nedeninin insanlarin inanclari oldugu anlamina gelir; bu inanclar daha sonra digerlerini ‘enfekte eder’ ve potansiyel olarak kitlesel bir salgina yol acar. Bazi uzmanlar tartismali bir sekilde bunun Havana Sendromunun en olasi nedeni oldugunu savunuyorlar.

Bir kitlesel psIkonojik hastaligin, ‘psIkojenik hastalik’ olarak tanimlanabilmesi icin birkac temel bilesene sahip olmasi gerekir. Birincisi, yakin temas halinde olan bir grup insanda bir dizi benzer saglik belirtisinin ortaya cikmasidir. Ikinci bilesen, genellikle yogun stres veya kaygi baglaminda ortaya cikmasidir. Ve son olarak, psIkojenik oldugunu dogrulanmasi icin virus, bakteri, zehir veya son teknoloji sonik silahlar gibi bilinen herhangi bir devam eden organik nedenin olmamasi gerekir.

Kayda deger bir sey, psIkojenik bir salgini baslatan kisinin fiziksel bir hastaligi olabilir ancak kitlesel psIkolojik hastalik kriterlerine uymasi icin, daha sonra etkilenenlerin fiziksel nedene degil, sadece semptomlarin fikrine maruz kalmis olmalari gerekir.

Bu fenomenin merkezinde, ‘plasebo etkisinin’ kardesi olan ‘zararli etkiye inanc’ olarak adlandirabilecegimiz ‘nocebo etkisi’ vardir. Bu durumda, bir seyin sadece zararli olduguna dair inanc, tipki bir plasebo hapi hakkindaki olumlu inanclar gibi, gercek nahos semptomlara neden olabilir. Gercek tibbi faydalar saglayabilir. Bu ‘gercek’ kelimesi onemlidir. Bir sendromun nedenlerinin psIkolojik olmasi, acinin ve semptomlarinin gercek olmadigi anlamina gelmez.

Tip literaturunde sayisiz dogrulanmis kitlesel psIkojenik hastalik vakasi vardir. Iste bu enteresan vakalardan sadece biri soyle: Okulda oldugunuzu ve aniden artan sayida sinif arkadasinizin garip bir korku hissettiklerini ve yogun mide bulantisi ile asagi indiklerini hayal edin. Korkular buyudukce siz de midenizde rahatsizlik hissetmeye baslarsiniz ve farkina varmadan siz de hasta olursunuz.

Bunlarin hepsinin psIkolojik olduguna ve bir cesit kimyasal sizinti veya gaz sizintisi olmadigina inanmak zor. Yine de 2006’da bir Guney Yorkshire Okulu’nda 30’dan fazla ogrenci ve ogretim gorevlisi aniden hastalandiginda tam olarak olan buydu. Hicbir sizinti bulunmadi ve bu ogrenciler hastaneye kaldirildi. Hepsi birkac saat icinde taburcu edildi.

Havana Sendromunun bir toplu psIkojenik hastalik ornegi olup olmadigini kesin olarak bilmek su anda mumkun degil, ancak bulgular kriterlerin bazilarina veya tumune uyuyor. Etkilenen ajanlarin cogu stresli, tehlikeli ortamlarda calismaktadir. Birbirleriyle yakin temas halindeydiler. Semptomlarin fikrine ve kendilerinin de etkilenebilecegi korkusuna maruz kaldilar. Gorunurde herhangi bir fiziksel aciklamanin yoklugunda ve sonik silahin bu noktada tamamen teorik ve kanitlanmamis olmasiyla, psIkolojik bir neden akla yatkin gorunuyor. Ne dersiniz?


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:21.