IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2022, 13:09   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Parmak Uclarinda Deri Soyulmasi Nedenleri Ve Tedavisi

Parmak uclarindaki cilt, bazi durumlarda rahatsiz edici bir sekilde soyulabilir veya catlayabilir. Parmak ucu derisinin soyulmasi eller, ayaklar veya dudaklardaki derinin soyulma vakalari kadar nadir bir durum degildir. Cilt soyulmasi genellikle ciddi bir endise nedeni olmamakla birlikte, birkac tibbi durumla iliskilendirilebilir, bu yuzden hizli bir teshis onemlidir. Parmak uclarinda cilt soyulmasi, dokuntu, kasinti veya kuruluk gibi diger cilt sorunlarina da eslik edebilir. Parmak uclarinda deri soyulmasinin genel nedenine ve kisinin ne zaman bir doktora gorunmesi gerektigine dair bilgiler asagida verilmistir:



Parmak Uclarinda Deri Soyulma Nedenleri
Parmak uclarinda cilt soyulmasi, cevresel faktorlerden veya altta yatan kosullardan kaynaklanabilir. Bu kaynaklar asagidaki gibidir:

Cevre
Cilt soyulmasinin cevresel nedenleri ic problemlerden cok dissaldir. Bu kategori, hava durumunu ve cocuklarda parmak emmeyi icerebilir. Dissal nedenlerden bazilarini su sekilde siralayabiliriz:
1. Sik sIk elleri yikama: Elleri sIk sIk sabunla yikama, parmak uclarinin soyulmasina ve catlamasina neden olabilir. Kuru cilt sIk gorulen bir durumdur ve cildin derisinin soyulmasina Parmak Uclarinda Deri Soyulmasi Nedenleri ve Tedavisive catlamasina neden olabilir. Kuru cilt, sIklikla sabunla sIk sIk yikama yapilmasindan kaynaklanabilir. Zararli bakterilerin yayilmasini azaltmak icin sIk sIk el yikama onemlidir, ancak sabun kullanmak cildin koruyucu yaglarinin da zarar gormesine neden olunur. Bu yaglar kayboldugunda, cilt artik nemi tutamaz, kuru cilt veya sabun dermatitine neden olabilir. Ellerin sIk sIk yikanmasi nedeniyle parmaklarinin ucunda deri soyulmasi yasayan kisilerin yalnizca gerektiginde ellerini yikamasi, daha sonra nemlendirmesi ve cildi sert havlularla kurutmasindan kacinmalari onerilir.

2. Iklim: Cok kuru hava kosullari cildi kurutarak soyulmasina veya catlamasina neden olabilir. Bu kuru kis aylarinda, ozellikle de disarida vakit gecirirken eldiven kullanilmiyorsa parmak uclarinda deri soyulmasi gorulebilir.
3. Gunes yanigi: Gunesin ultraviyole (UV) isinlari cilde zarar verebilir. Cilt soyulmadan veya pul pul dokulmeden once kirmizi, ilik, agrili ve hassas hale gelebilir. Cogu gunes yanigi hafiftir ve bir hafta icinde iyilesebilir, ayrica bir kisinin cilt kanseri gelisme riskini de artirabilir. Gunes yanigi olan bir kisi gunesten uzak durmali ve iyilesirken cildini nemli tutmak icin aloe vera gibi alkol icermeyen nemlendirici gibi losyonlar kullanmalidir.
4. Parmak emme: Cocuklarda parmak veya basparmak emmek nispeten yaygindir, ancak Parmak Uclarinda Deri Soyulmasi Nedenleri ve Tedavisiparmak uclarinda agrili yaralara ve soyulmaya neden olabilir. Cocuklarin cogu bu aliskanliktan buyudugu halde, ilk basta tesvik ve izleme gerektirebilir. Tirnak isirmaya benzer sekilde, bazi yetiskinler de stresli veya aliskanlik disi olduklarinda parmaklari emebilir veya cigneyebilir.
5. Kimyasallar: Cogu calisan kisiler derisini zararli kimyasallara maruz birakabilecek islere sahiptir. Bu genellikle, tarim, insaat ve imalat sektorundeki isleri icerir. Pek cok temizlik urunu, sabun ve solvent, ayrica cildi kuru veya tahris edebilecek kimyasallara da sahiptir. Duzenli olarak kimyasallara maruz kalan birinin koruyucu kiyafet giydiginden, ellerini duzenli olarak yikadigindan ve nemlendirdiginden emin olmalidir.

Temel Sartlari
Bir dizi temel tibbi durum parmak uclarindaki derinin soyulmasina neden olabilir. Bu tibbi durumlardan bazilari su sekilde siralanabilir:
1. El egzamasi: El egzamasi nufusun yaklasIk yuzde 10’unu etkileyen yaygin bir durumdur. Ayni zamanda el dermatiti olarak da bilinir. El egzamasi veya el dermatiti, cildin parmak Parmak Uclarinda Deri Soyulmasi Nedenleri ve Tedavisiuclarinda soyulmasina neden olabilir. Ellerde egzama, genetik veya alerjenle veya tahris edici maddeyle temas ederek ortaya cikabilir. Bazi endustrilerde calisan kisilerin etkilenmesi daha olasidir. Bu endustrilerden bazilari asagidaki gibidir:
• Temizlik
• Yemek servisi
• Saglik hizmeti
• Kuaforluk
• Mekanik

2. Eksfolyatif keratoliz: Eksfolye edici keratoliz, soyulmaya neden olan yaygin bir cilt rahatsizligidir. Ayrica yaz aylarinda gerceklesmesi daha muhtemeldir ve sIk sIk genc eriskinleri etkiler. Yuzeysel hava dolu kabarciklar parmak uclarinda gorunebilir ve ardindan soyulmus bolgeleri birakarak patlayabilir. Bu bolgeler daha sonra kirmizi, kuru ve catlak olabilir, ancak genellikle kasintili degildir. Kesin neden bilinmemekle birlikte, eksfolyatif keratoliz, sabun, deterjanlar ve cozuculer gibi tahris edici maddelere maruz birakilarak daha da kotulesebilir. Bir kisi yumusak, kimyasal icermeyen sabunlar kullanarak yarar saglayabilir ve bazi temizlik urunlerinden kacinabilir.
3. Sedef hastaligi: Sedef hastaligi, kirmizi, iltihapli cilt lekelerine neden olan bir cilt hastaligidir. Parmaklarin dis tarafi, dirsekler, dizler, kafa derisinde daha yaygindir ve ancak vucudun herhangi bir yerinde ortaya cikabilir. Psoriasis, bagisIklik sisteminin yanlislikla saglikli cilt hucrelerine saldirdigi anlamina gelen otoimmun bir hastaliktir ve bulasici degildir. Sedef hastaligi olan bir kisi, durumun kotulestigi sirada sedef alevlenmeleri yasayabilir. Izler, yaralanmalar, diyet, nem ve stres gibi bircok dis faktor tarafindan tetiklenebilir. Sedef hastaligi semptomlarini hafifletmek icin herhangi bir tedavi yoktur, cilde uygulanan ozel kremler veya merhemleri, topikal kortikosteroidleri ve fototerapiyi icerir.
4. Alerjik kontakt dermatit: Alerjik kontakt dermatit, kisi alerjisi olan bir seye dokundugunda ortaya cikar. Ornegin, birisinin nikel alerjisi varsa, cildine dokundugunda derileri tahris olabilir, catlayabilir veya soyulabilir. Ayrica, zehirli mese, zehirli sarmasIk, ve zehirli sumak gibi bazi zehirli bitkiler ayni etkiye sahiptir.
5. Kawasaki hastaligi: Kawasaki hastaligi, cogunlukla 5 yasin altindaki cocuklari etkileyen nadir bir durumdur. En belirgin semptom 5 gunden fazla suren yuksek atestir, ayrica cildin parmak uclarinda soyulmasina neden olabilir. Kawasaki hastaligi hastanede tedavi edilmelidir ve ciddi sonuclari olabilir, bu nedenle acil tani hayati onem tasir. Kalp komplikasyonlari vakalarin yaklasIk yuzde 5’inde gorulur ve vakalarin yuzde 1’i olumculdur.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Parmak uclarindaki deri soyulma vakalarinin cogu hafiftir, evde nemlendirici ile ve tahris edici maddelerden kacinarak kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bazi durumlar doktor tarafindan teshis edilmesi gereken altta yatan tibbi kosullar neden olur. Bir kisinin bu cilt rahatsizligini yasadigi durumda bazi bilgileri doktora bildirmesi gerekmektedir, bu bilgiler su sekildedir:

Enfeksiyon Belirtileri
• 2 haftadan fazla suren parmak ucundaki ciltte soyulma
• Konservatif tedaviler sonucu iyilesmeyen derinin soyulmaya devam etmesi
• Zamanla kotuye giden semptomlar
Bir kisinin bilmedigi baska alerjileri de olabilir, ancak bir doktor genellikle bunlari bir yama testi ile teshis edebilecektir.

Onleme
Kisinin cildinde ki soyulmayi veya parmak uclarinda ki catlamayi onlemek icin izleyebilecegi bazi basit ipuclari ve yasam tarzi degisIklikleri vardir. Bu basit ipuclari ve yasam tarzi degisIkliklerinden bazilari asagidaki gibidir:
• Sicak su yerine ilik su kullanmak
• BulasIk yikarken veya temizlik urunlerini kullanirken eldiven takmak
• Soguk havalarda disarida eldiven giymek
• Parmak uclari suyla temas ettikten sonra nemlendirici kullanmak
Kuru cilt, egzama ve sedef hastaligina yonelik el rahatsizliklari olan kisilerin satin alabilecek bircok urun vardir, ancak ilk alindigin da urunun uygun olup olmadigindan emin olmak icin bir saglik uzmanina danisilmasi tavsiye edilmektedir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:02.