IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mart 2023, 15:50   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Iftar ve sahurda çorba içmenin oruca katkisi çok büyük

İFTAR VE SAHURDA ÇORBA İÇMENİN ORUCA KATKISI ÇOK BÜYÜK




Ramazan ayında insanların %80-90'lık bir bölümünün iftar ve sahurda öğüne çorba ile başlamasının tesadüf olmadığının da altını çizmek isterim. Çünkü ılık veya sıcak içimi ile çorba; içerdiği sağlıklı besinler sayesinde açlığı unutturacak kadar etkili duygu sağladığı için tercih edildiği bir gerçek.

Gün boyu aç olunca ve iftarda günün hem olağan stresinden arınmak hem de dini görevimizi yerine getirmenin hazzı ile güzel bir sofra hayal ederiz. Yemeğimiz lezzetli olsun, uzun süren açlık sonrası doyursun ve sonrasında da fazla yemenin getirdiği ağırlığını da yaşatmasın isteriz. İftar ve sahurda tüm bunları sağlayan en değerli besinin çorbalar olduğunu hatırlatmak isterim. Ramazan ayında % 80-90 kişinin iftar ve sahurda çorba ile öğüne başlamasının tesadüf olmadığının da altını çizmek isterim. Çünkü ılık veya sıcak içimi ile çorba; içerdiği sağlıklı besinler sayesinde açlığı unutturacak kadar etkili duygu sağladığı için tercih edildiği bir gerçek.


Çorbalar sadece iyi bir haz sağlamazlar. Oruç tutarken size sağlık açısından katkı sağlayacak birçok fonksiyonu da vücudunuza sağlarlar. Birinci hazırladığınız çorbanın ortalama % 45-75 arasında su içerir. Diğer yemeklere nazaran daha fazla su koyarak çorbalarınızı pişirirsiniz. Su içeriği yüksek olan sağlıklı besinler olan çorbalar bu sayede gün içindeki susuzluğunuzun da giderilmesine katkı sağlar. İkincisi çorbalar tahıl, kuru baklagiller, sebze, et parçacıkları, su ve baharatlardan oluştuğu için gün içinde idrar ve terle kaybettiğiniz mineralleri de vücuda almanın kaynağıdır.

Çorba doyurucudur. Büyük bir kase çorba midede önemli bir yer kaplar. Bunun altında yatan en önemli bilimsel gerçek su oranı yüksek ama farklı besin gruplarını bir kasede yediğiniz için besleyici değeri yüksek çorbanın kalorisinin de düşük olmasıdır. Böylece daha büyük porsiyonda yenilse de birçok yiyeceğe nazaran çok daha az kalori alarak doyma hissini yakalarsınız. Bir araştırma düşük kalori yoğunluğuna sahip besinlerin aynı kaloride sunulan yüksek kalorili yiyeceklere göre 300-400 gram kadar daha çok porsiyon ölçütüne sahip olabileceğini ve bu miktarda yenilen öğünün de daha fazla doygunluk sağlayabildiğini açıklamıştır. Bilimsel çalışmalarda düşük kalori yoğunluklu örneğin çorba gibi besinlerle beslenme planı takip etmenin şişmanlığın görülme sıklığında % 5 kadar bir azalmanın sağlanabileceği ifade edilmiştir. Bu önemli veriler doğrultusunda iftardan tok kalkmanın ve sahur sonrasında da gün boyunca tok kalmayı sağlamanın bir yolunun çorba içmekten geçeceğini belirtmek isterim.
Çorba öğünde aşırı yüklenmeyi önleyebilir. Bu konuda Fransızlar üzerinde yapılmış önemli bir araştırmada günde 5-6 kase sebze çorbası içenlerin hiç çorba tüketmeyenlere göre gün boyunca daha az yağ ve kalori alarak daha formda kalabildiklerini koymuştur. Farklı bir araştırmada öğünde çorba gibi düşük kalori yoğunluğu besin tercih edenlerin normal bir öğüne göre 300-400 kalori daha az tükettikleri bulunmuştur. Oruç döneminde iftar ve sahurda çorba içmeniz hem öğünde fazla yemeği engelleyebilmekte hem de daha az kalori alımı sayesinde formda bir Ramazan süreci geçirmenize destek olabilmektedir.

Hazımsızlık ve sindirim problemine çorba içmek iyi gelir. Sebze, tam tahıllar, kuru baklagiller ve yoğurt ile hazırlanmış etli veya etsiz tüm çorbalar iyi diyet lifi kaynağıdırlar. Diyet lifi yüksek olan besinler bağırsakta dışkı hacmini arttırır ve yiyeceklerin bağırsaklardan geçişini de hızlandırırlar. Ramazan döneminde görülen sağlık sorunlarından olan mide şişkinliği, hazımsızlık ve bağırsak sorunlarından korunmanın doğal yollarından biri de ev yapımı ya da paket çeşitli çorbaları düzenli içmekten geçtiğini net bir şekilde söylemeliyim.


Alıntı
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:58.