IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Mart 2023, 15:53   #1
Standart Tarhun Otu ve Faydaları

Tarhun Otu Nedir?

Tarhun, Arapça ṭarχūn طرخون "bir tür kokulu ot, dracunculus" sözcüğünden alıntıdır. Papatyagiller familyasını bir üyesi olan tarhunun yaprakları genellikle baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda yeşil hali taze olarak tüketilebilir.

Tarhun'un (Artemisia dracunculus) ana vatanı, Sibirya'dır. Türklerin Orta Asya'dan göçleri ile birlikte Tarhun otu da yayılmaya ve dünya tarafından tanınmaya başlamıştır. Önce İran ve Anadolu'ya getirilen bu ot, Haçlı Seferleri ile Avrupa'ya taşınmıştır.



Türkiye'de Ankara, Bayburt, Erzurum, Gaziantep, Şanlıurfa gibi illerde ve bu illerin olduğu yöre yemeklerinde tarhun sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda Fransa, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Arap ülkeleri ve Gürcistan'ın da mutfak kültürlerinde bulunur.

Tarhunun bir yöresel adı da zeytirundur.
Tarhun otu, Osmanlı döneminde de sıklıkla kullanılan bir baharattı. Özellikle İstanbul'da Ermeni mutfağı salatalarında ve yemeklerinde kullanılırdı.


Tarhun'un sağlığa olan faydaları ise saymakla bitmiyor!


  • Kalp sağlığına faydalıdır. Tarhun, kalp sağlığına iyi gelen Akdeniz diyetinde sıklıkla kullanılır. Bu diyetin sağlığa faydaları sadece yemekle değil, kullanılan otlar ve baharatlarla da ilgilidir.
  • Enflamasyonu azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlendirir.
  • Tarhun, insülin duyarlılığını ve vücudunuzun glikoz kullanma şeklini iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Tarhun içeren Artemisia bitki grubu, uykusuzluk da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına çare olarak kullanılmıştır. Artemisia bitkilerinin yatıştırıcı bir etki sağladığı ve uyku düzenini düzenlemeye yardımcı olduğu görüldü. Bu sebeple tarhun uyku kalitenizi arttırabilir.
  • İştahsızlık yaşayanlara birebirdir: Leptin ve grelin iştahı kontrol eden iki hormondur. Araştırmalar, tarhun özütünün vücuttaki leptin seviyelerini azaltarak iştahı arttırabileceğini kanıtlamıştır.
  • Tarhun, geleneksel halk tıbbında ağrıyı tedavi etmek için kullanılmıştır. Tarhun içeren takviyeler, osteoartrit (eklem kireçlenmesi) gibi durumlarla ağrıyı azaltmak için faydalıdır.
  • Antibakteriyel özelliği sayesinde tarhun esansiyel yağı gıda kaynaklı hastalıklara neden olan iki bakteri olan Staphylococcus aureus ve E. coli'yi engeller.

Tarhun'u nerelerde kullanacağınızı bilmiyorsanız eğer size minik ipuçları:

1. Omletlerinize ekleyebilirsiniz.
2. Tavukların üzerine (ister ızgara ister kızartma) koyabilirsiniz.
3. Pesto gibi yeşil sosların içinde kullanabilirsiniz.
4. Somon veya ton balığı gibi balıklarla tüketebilirsiniz.
5. Bol yeşillikli bir salatanın içinde tazecik tüketebilirsiniz.



Azerbaycan'da tarhun içecek olarak sıklıkla tüketilir: "Tərxun limonad" yani tarhun limonatası.
Fransız mutfağında tavuk yemeklerinde sıklıkla kullanılır
Rus ve Kafkas mutfağında çorbalarda tarhuna rastlamak mümkündür

Alıntı: Onedio.com
________________





 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:05.