Tarhun Otu ve Faydaları
Tarhun Otu Nedir?
Tarhun, Arapça ṭarχūn طرخون "bir tür kokulu ot, dracunculus" sözcüğünden alıntıdır. Papatyagiller familyasını bir üyesi olan tarhunun yaprakları genellikle baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda yeşil hali taze olarak tüketilebilir. Tarhun'un (Artemisia dracunculus) ana vatanı, Sibirya'dır. Türklerin Orta Asya'dan göçleri ile birlikte Tarhun otu da yayılmaya ve dünya tarafından tanınmaya başlamıştır. Önce İran ve Anadolu'ya getirilen bu ot, Haçlı Seferleri ile Avrupa'ya taşınmıştır. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Türkiye'de Ankara, Bayburt, Erzurum, Gaziantep, Şanlıurfa gibi illerde ve bu illerin olduğu yöre yemeklerinde tarhun sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda Fransa, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Arap ülkeleri ve Gürcistan'ın da mutfak kültürlerinde bulunur. Tarhunun bir yöresel adı da zeytirundur. Tarhun otu, Osmanlı döneminde de sıklıkla kullanılan bir baharattı. Özellikle İstanbul'da Ermeni mutfağı salatalarında ve yemeklerinde kullanılırdı. Tarhun'un sağlığa olan faydaları ise saymakla bitmiyor! [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Tarhun'u nerelerde kullanacağınızı bilmiyorsanız eğer size minik ipuçları: 1. Omletlerinize ekleyebilirsiniz. 2. Tavukların üzerine (ister ızgara ister kızartma) koyabilirsiniz. 3. Pesto gibi yeşil sosların içinde kullanabilirsiniz. 4. Somon veya ton balığı gibi balıklarla tüketebilirsiniz. 5. Bol yeşillikli bir salatanın içinde tazecik tüketebilirsiniz. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Azerbaycan'da tarhun içecek olarak sıklıkla tüketilir: "Tərxun limonad" yani tarhun limonatası. Fransız mutfağında tavuk yemeklerinde sıklıkla kullanılır Rus ve Kafkas mutfağında çorbalarda tarhuna rastlamak mümkündür Alıntı: Onedio.com |
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:04. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.