IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2022, 11:43   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Negatif Kalorili Gidalar: Efsane Mi Gercek Mi?

“Negatif kalorili gidalar” kavrami bir efsanedir ve bir an once efsane oldugunun aciklanmasi gerekmektedir. Bazilari kereviz gibi sebzelerin negatif kalorili oldugunu soylese de, bu durumun hic bir gerceklik payi yoktur.


Kilo vermek soz konusu oldugunda bize sIk sIk portakal, yaban mersini ve seftali gibi meyveleri kereviz, ispanak, marul ve salatalik gibi sebzeleri daha fazla tuketmemiz tavsiye edilir. Bu tavsiyenin nedeni bu yiyeceklerin negatif kalorili yiyecekler olarak kabul edilmesidir. Yani vucudun bu gidalari sindirebilmek icin harcadigi enerji, bu gidalarin kendisinden aldigi enerjiden daha fazla olmasidir. Teorik olarak bu durum mumkun gorulebilir; ama gercekten mumkun olabilir mi? Bu yazimizda negatif kalorili yiyecekler hakkinda efsane ve gercekleri aciklayacagiz.

Kalorili Gida Teorisi:


Negatif kalorili yiyecekler gercek mi? Bu konuyu tartismadan once, gidalar ile ilgili kalori kavramini aciklamamiz gerekir. Kalori bir enerji birimidir ve besinler alindigi zaman, insan vucudunda parcalanarak aciga cikardigi serbest isi enerjisi miktarini ifade eder. Simdi, negatif kalorili gidalarin savunuculari gore vucut bu besinleri sindirmek icin aldigindan daha fazla enerji harcar. Basit bir deyisle, vucut besinlerin daha kucuk birimlere parcalanmasini saglayan kimyasal sindirim icin daha cok calisir. Sonuc olarak bu besinlerin tuketimiyle vucutta net bir kalori kaybi olur ve bu durum uzun vadede kilo verilmesini saglar.

Gercek:


Sindirim sirasinda vucut tarafindan kullanilan kalori (enerji) miktari, “besinlerin termik etkisi” olarak bilinir. Negatif kalorili yiyecekler soz konusu oldugunda bu besinlerin termik etkisinin bu besinlerden saglanan kaloriden fazla olduguna inanilir. Bu inanis mantiken oldukca basit olsa da hic bir bilimsel dayanagi bulunmamaktadir. Aslinda sebze ve meyvelerin termal etkisinin bu gidalarda mevcut olan toplam kalorinin sadece % 5-10 oldugunu gostermektedir. Hatta proteinli gidalarin tuketiminde bile vucut kalori aliminin yaklasIk % 30 kadarini kullanmaktadir. Yani yanlis inanisin aksine, besinlerin sindiriminde harcanan kalori miktari asla yiyecekte mevcut kalorinin % 100’unu gecmez. Sonuc olarak besinlerin sindiriminde harcanan enerji asla onlardan alinan enerjiyi gecmez.

Efsane:

Buyuk bir kereviz sapinda sadece 10 kalori vardir. Bu durumda negatif kalorili gidalar teorisinin savunucularina gore, vucut kerevizi sindirmek icin bundan daha fazla kalori harcamalidir. Ancak gercekte, kerevizi sindirmek icin harcanan kalori sadece 1 ya da 2 kaloridir. Benzer sekilde bir fincan karpuz sadece 45 kaloridir ancak karpuzun sindirimi icin harcanan kalori oldukca az, yaklasIk 5-10 kalori kadardir. Benzer bir sekilde portakal yedikten sonra vucutta net bir enerji acigi olustuguna inanilirdi. Orta boy bir portakal 62 kalori civarinda enerji saglar; ancak sindirimi sadece 6- 12 kalori alir. Yani gercekte, sozde negatif kalorili yiyecekleri hazmetmek icin kullanilan kalorinin sunduklarindan cok daha az oldugunu gorebilirsiniz.

Bu besinlerin kilo vermeye yardimci olmalarinin esas sebebi, toplam kalori alimini azaltmalaridir. Hem sindirimi yavaslatirlar, hem de daha uzun bir sure icin mideyi dolgun tuttugu bilinen lif acisindan zengindirler. Yuksek lif icerigi boylece istahi azaltir. Sonuc olarak, negatif kalorili besin diye bir sey yoktur; ancak bu durum meyve ve sebzelerin kilo vermeye yardimci olmadigi anlamina gelmez. Bu besinlerin dusuk kalorili olduklari konusunda supheye yer yoktur. Bu nedenle bu besinleri her zaman beslenmenize dahil edebilirsiniz.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:00.