IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2022, 11:40   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sinirli Ot Nedir? Faydalari Nelerdir?

Halk arasinda “sinirli ot” diye bilinen ve cok sayida faydasi bulunan bu bitki turu, cesit olarak ikiye ayrilmaktadir. Dar yaprakli sinirli ot ve genis yaprakli sinirli ot olarak cesitlenen bitkinin iki cesidi de de, ayni sekilde kullanilir ve ayni etkilere sahip olma ozelligindedir.



Sinirli ot bitkisinin iki cesidi de kir yollarinda, cimenli tarla kiyilarinda, nemli arazilerde, bahce ve parklarin cimleri arasinda ve bircok bolgede yasama imkani bulmaktadir. Bazi yorelerde “sinirli yaprak”, “baga yapragi” veya “ates yapragi” olarak da bilinmektedir. Sinirli ot bitkisinin antibiyotik etkisi, bilimsel anlamda kanitlanmistir. Solunum sistemi ve ilgili organlar acisindan da bircok faydasi bulunan sinirli ot bitkisi, bilhassa balgam, oksuruk, bogmaca, akciger astimi ve akciger tuberkulozu rahatsizliklari uzerinde etkili olmaktadir.

Sinirli ot turlerinin tamami, kok, sap, yapraklar, cicekler ve tohumlar olarak ayri ayri kullanilmaktadir. Sinirli ot bitkisi, ilginc bir sekilde, kani, akcigeri ve mideyi de temizlemektedir. Kekik otu ile sinirli ot karisimli bir cay hazirlanir. Karaciger ve mesane rahatsizliklari icin bu cay da tuketilebilmektedir.



Kekik Otu Ile Sinirli Ot Karisimi Cay Nasil Hazirlanir?

– 1 dilim limon, 1 bardak soguk suyun icine atilir
– Bu 1 bardak su ile birlikte, 1 cay kasigi dolusu nobet sekeri beraberce kaynatilir
– Kaynatilan karisim, 4 ya da 5 kez tasirilir ve alti kapatilir
– Son olarak yarim tatli kasigi ince kiyilmis bitki karisimi, hazirlanan kaynar suda haslanir
– Karisim haslandiktan sonra, demlenmesi icin yaklasIk 1 dakika beklenilir

Hazirlanan bu cay, gunde 4 – 5 defa tuketilebilir. Cayin icilmesi, yudum yudum olmalidir. Sinitli ot bitkisinden elde edilen pekmezin de, kan ve dolasim sistemi adina cok yararli oldugu bilinmektedir. Bazi kirsal yorelerde, yaralanmalar sonucu olusan yaralanmis bolgelerin uzerine, iyice ezilmis sinirli ot bitkisinin konuldugu da bilinmektedir. Taze yapraklarin ezilerek bu sekilde uygulanmasi, cesitli catlaklara, kesIklere ve ari sokmalarina karsi da kullanilabilmektedir.

Sinirli otun bir diger faydasi, taze yapraklarinin ovalanarak, biraz da tuz ile karistirilarak bogaza sarilmasi suretiyle, guatri kucultmesi olayidir. Bunun yaninda sinirli otun, ayak altinda olusan kabarciklara ve sismelere de iyi geldigi soylenmektedir. Yaralarin kapatilmasi ile ilgili yararlar, sinirli otun en buyuk etkilerinden biridir. Cesitli konferans ve sempozyumlarda, sinirli ot ile yapilan lapalarin, cok yillik yaralari dahi iyilestirdigi, en azindan buyuk bir oranda olumlu etki ettigi belirtilmistir. Sinirli ot bitkisinin, bu gune kadar bilinen hic bir yan etkisi yoktur. Ancak yine de, kullanim oncesinde detayli sekilde arastirma yapmak ve gerektiginde bir uzmana danismak cok onemlidir. Her bunyenin ozelligi ve duyarliligi farkli oldugu icin, otun kullanimi sonrasi vucut reaksiyonlari iyi takip edilmelidir.

Kullanim Cesitlerine Gore Yapilan Hazirliklarin Tarifleri

Sinirli Ot Cayinin Hazirlanmasi;

Ince kiyilmis sinirli ot, yarim tatli kasigi (bir tatli kasigi da olabilir) olceginde alinarak, normal bir su bardagi dolusu kaynar su icinde haslanir. Haslamanin ardindan, 15 dakika demlendikten sonra suzulur.

Sinirli Ot Taze Yaprak Lapasinin Hazirlanmasi

Dar ya da genis yaprakli sinirli ot yapraklari toplanarak guzelce yikanir. Ardindan, yapraklar lapa haline getirilene kadar merdane ya da benzer bir gerecle ezilir. En nihayetinde, yaprak lapasi hazirdir.

Sinirli Ot Pekmezinin Hazirlanmasi

Iki avuca sigdigi kadar, iyice yikanmis ve de incecik kiyilmis sinirli ot bitki yapragi, once lapa haline getirilir. Hazirlanan lapaya biraz su ilave edilir. 300 gram kadarlik nobet sekeri ve 250 gram kadarlik cicek bali, su ilave edilen lapaya eklenir. Hazirlanan karisim, agir ateste surekli olarak karistirilir. Karisim, koyu bir sivi olana kadar kaynatilmaya devam edilir. Kaynatma isleminin ardindan, karisimin sogumadan kaplara dagitimi saglanir ve bu kaplar buzdolabinda saklanir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:51.