IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2021, 11:51   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Findigin Biyoaktif BilesIkleri

Kuruyemisler, bitkisel besin ve prebiyotik liflerin kombinasyonu besinlerdir ve antioksidan, anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Icerigindeki resveratrol, fitosteroller, fenolik asitler, flavonoidler ve karotenoidler gibi kuruyemislerin biyoaktif bilesIkleri, yasa bagli bircok patolojiyi onlemede sinerjik etkiler gosterir. Yapilan arastirmalarla resveratrolun maya, Drosophila ve fare gibi model organizmalarda omrunu uzattigi rapor edilmistir. Raporlar, olum riskini azaltmak icin kirmizi etin en iyi ikamesi olarak findik onermektedir. Zengin bir tekli doymamis yag kaynagi (oleik ve palmitoleik asitler) iceren macadamia fistigi, kolesterol dusurucu etkiler vererek koroner arter hastaligini onler.
Kaju fistigi kabuklarinda bulunan fenolik bir lipid olan anakardik asit, immunoterapiye yanit olarak metastatik melanom hastalarinda spesifik olarak zenginlestirilmistir. Biyolojik olarak erisilemeyen findik malzemeleri, insan bagirsagi mikrobiyotasi icin bir substrat gorevi gorur. Duzenli olarak cevizle zenginlestirilmis diyet, saglikli bireylerde lipid icerigini iyilestirir ve probiyotik ve butirat ureten bakteri bilesimini gelistirir. Bu ayrica yararli bakterileri tesvik ederek kardiyovaskuler risk faktorlerini azaltir.
Findigin Biyoaktif BilesIkleriBagirsak mikrobiyota cesitlilik calismalari, findik tuketiminin ardindan kisa zincirli yag asitleri (SCFA) uretebilen cinslerle bir zenginlesme oldugunu bildirmektedir. Fistiklarin prebiyotik etkisi kismen rafine edici butirat ureten bakteri bilesiminden olabilir. Bu nedenle, findikla zenginlestirilmis optimize edilmis bir diyet, saglikli bir mikrobiyota populasyonunu tesvik etmek ve boylece genel fizyolojiyi gelistirmek icin bir mudahale olabilir.

Findiklarin Prebiyotik Etkileri Uzerine Laboratuvar Calismalari
Amerikalilar icin Diyet Rehberi, findik bitki besinlerinin aliminin, etkili saglik yararlari ile olumlu sonuclar verdigini ortaya koymustur. Yag asidi, bitkisel proteinler, fenolikler ve vitamin fitosterollerinin varligi nedeniyle bu kuruyemisleri almanin sagliga faydalari bulunmustur. Findik bitki besinlerinin en onemli ozelligi, prebiyotik ozelliklere katkida bulunan yuksek diyet lifi ve polimerize polifenol icerigi nedeniyle bulunmustur. Bu bilesenler, bireylerin sagligina fayda saglamada yardimci olan biyoaktif molekullerin varliginda bagirsak mikrobiyotasi tarafindan daha da metabolize edilir.
Arastirmaci Blaiotta ve ark. Ile Mandalari ve ark. Labratuvar ortaminda yapriklari calismalarda kestane ve bademin prebiyotik etkilerini belirlemeye calismislardir. Bu calismalarda elde eldilen verilere gore, insan klinik deneylerinin cesitli mudahaleleri ile ilgili benzer prebiyotik etkiler de gostermistir. Badem ve antep fistiginin fekal bakteri ve mantar mikrobiyotasi uzerindeki etkilerini ortaya koyan calismalar, her iki grupta da butirat uretiminin gozlemlendigini kanitlamistir. Ayrica ne badem ne de antepfistigi aliminin beslenmeyi artirmada etkili olmadigi sonucuna varilmistir.. Ancak Liu ve ark. Gore bifidobakterispp. velaktobasilspp. verimli bir artis gosterme yetenegine sahip olmustur. Badem ve kabugunun yani sira populasyonundaki kucuk farkliliklar arasinda Escherichia koli ve Clostridium perfringens bulunmaktadir. Ayrica bazi bakteriyel enzimlerin -galaktosidaz aktivitesinin arttigi ve fekal -glukuronidaz, nitroreduktaz ve azoreduktaz aktivitelerinin azaltilmis etki gosterdigi gibi onemli varyasyonlar gosterdigi tespit edilmistir.
Findik bitki besinlerinin, kompleks polifenoller, tanenler ve bireylerin bagirsaklarinda prebiyotik etkiler gosteren diger diyet lifleri acisindan zengin oldugu bulunmustur. Calismalar, etkili bir sindirim sureci yurutmek icin diyet polifenollerinin ince bagirsakta kismen emildigini gostermistir. KarmasIk polifenollerin bagirsakta emilmedigi ve daha sonra mikrobiyota tarafindan kolonda biyolojik olarak aktive olduklari gorulmustur. Bu nedenle, kompleks polifenollerden turetilen bu mikrobiyota metabolitleri, kolon bariyerinden kolayca emilen daha kucuk molekullerdir. Ellagitanninler (hidrolize edilebilir tanenler) ve proantosiyaninler (yogunlastirilmis tanenler), findik bitki besinlerinin fenolik bilesIkleri olarak ana bilesenler olarak bilinmektedir. Bunlar esas olarak, insan metabolizmasini ve sagligini korurken, bagirsak uzerinde potansiyel prebiyotik etkiler gosteren bireyin kaninda bulunmustur.
Kabuklu yemislerde patojenik olmayan bagirsak bakteri turlerinin buyumesini uyaran ve patojenik olanlarin buyumesinin inhibisyonu olan prebiyotik bilesIklerin varligi nedeniyle bagirsak mekanizmasinda prebiyotik etkiler gozlenmistir. In vitro calismalar, butun ve yagi alinmis bademler, cig ve kavrulmus bademler ile kestane lifi ve ozlerinin insan bagirsaginda prebiyotik etkiler gosterdigini ortaya koymustur. S
on zamanlardaki calismalardan biri, 21 gun boyunca gunde 42 g kiyilmis badem veya badem yagi aliminin tedavisi devam ettiginde, badem islemenin gastrointestinal mikrobiyotanin bilesimini etkiledigini ve bunun da faydali bakteri cinslerinin arttirilmasina yol actigini ortaya koymustur. 56 gun boyunca gunluk 43 gr ceviz alimini iceren ve saglikli bireylerde probiyotik butirik asit ureten bakterileri guclendirerek bagirsak mikrobiyomunu etkileyen bir calismada da benzer sonuclar gorulmustur.



Findiktaki Biyoaktif BilesIkler ve Findigin Besin Bilesimi
Findigin Biyoaktif BilesIkleriFindik bitki besinlerinin, saglikli profillerle birlikte yuksek enerji yogunluguna ve yuksek besin icerigine sahip oldugu bulunmustur. Badem, kaju, antep fistigi, baru bademi ve yer fistigi en dusuk miktarlara sahipken, Brezilya fistigi, findik, ceviz ve ceviz en yuksek lipid konsantrasyonlarina sahip bulunmustur. Badem, kaju, ceviz, yemeklik tohum ve findik yag asitlerinin ana bilesenleri tekli doymamis yag asitlerinden (MUFA) olusur. Brezilya fistigi, antep fistigi ve ceviz, coklu doymamis yag asitlerinden (PUFA) olusur. Brezilya fistigi ve kaju, onemli miktarda doymus yag asitleri (SFA) icerir. Ayrica badem, findik ve cevizlerin en yuksek MUFA:SFA oranlarina sahip oldugu gozlemlenmistir. Bu nedenle, bu bitki besleyici findiklarin tuketimi, kardiyometabolik bozukluklar, dislipidemi, obezite icin daha dusuk risk ve saglik yararlari saglamaktadir.Findigin Biyoaktif BilesIkleri
Lipofilik bilesIkler ayrica badem, findik, baru bademi ve yer fistiginda daha yuksek tokoferol konsantrasyonu iceren findik bitki besinlerinde de bulunmustur. E vitamini etkinligi, antioksidan, antiinflamatuar ve antiobezite ozelliklerinin besleyici ozelliklerinden olusur. Fistiklarda, ozellikle antep fistiginda fitosterol bilesenleri de bulunmustur. Bu bilesenler, kolesterolun bagirsak emilimini engellemeye yardimci olur ve hiperlipidemi riskini azaltir. Karotenoidler, findikta daha dusuk miktarlarda bulunan baska bir lipofilik bilesIktir. Lutein, antioksidan aktivite gosteren baska bir biyoaktif bilesIktir.
Fenolik bilesIkler buyuk olcude findik bitki besinlerinde bulunur. Polifenolik bilesIk resveratrolun farkli organizmalarda omrunu uzattigi gosterilmistir. Wang et al. (2013) yilina resveratrolun yasam suresi uzerindeki etkisini hem cinsiyet hem de diyet besin kompozisyonu uzerindeki etkisini arastirmislardir. Drosophila melanogaster. Resveratrol ile yasam suresinin uzatilmasinin, antioksidan peroksiredoksinler, insulin benzeri sinyallemede yer alan insulin benzeri peptitler ve oksidatif stres yanitinda yer alan Jun-kinaz sinyallemesinde yer alan birkac asagi akis gen dahil olmak uzere yaslanma ile ilgili yollardaki genlerin asagi regulasyonu ile iliskili oldugu belirlemislerdir.
Cevizin, antep fistigi, badem ve findiklar arasinda en yuksek degerlere sahip oldugu bulunmustur. Bazi yagli tohumlarin yuksek konsantrasyonlarda flavonoidler ve tanen (ceviz), flavonoidler (ceviz) ve tanenler (baru badem) oldugu one surulmustur. Diger bircok kuruyemisin iclerinde daha fazla tanen konsantrasyonuna sahip oldugu bulunmustur. Flavonoidler ve tanenler, azaltilmis pro-oksidan ve proinflamatuar kosullar gosterir ve bu nedenle obezite ve inflamatuar hastalik riskini azaltir.
Sonuc itibari ile findik beslenmemizin onemli bir parcasidir. Fistiklarin zenginlestirici biyoaktif bilesIkleri, insan sagligi uzerinde derin bir etkiye sahiptir. Bu findik bitki besinlerinin optimum alimi sagligimiz uzerinde prebiyotik etkiye sahiptir. Farkli calismalar, bu besinlerin saglikli bagirsak mikrobiyota populasyonu uzerindeki tesvik edici etkisini ortaya koymaktadir. Bu findik bazli bitkisel besinler, konakci probiyotik bakterileri guclendirmek icin prebiyotik gorevi gorur ve ayrica konakcida bir homeostaz durumunu koruyan patojenik bakterileri sinirlar.
Model organizmalar uzerinde prebiyotik ve probiyotiklerin ilerleyen calismalari ile findik bazli prebiyotiklerle faydali bir diyet plani kesfetmek icin yeni fikirler elde edilmistir. Kisisellestirilmis tibbin bu yeni caginda, bu prebiyotik ve probiyotik takviyeler, farkli patolojik durumlar icin terapotik bir hedef saglayabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:54.