IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2023, 16:51   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Pizzanın Tarihçesi 🍕

Pizzanın Tarihçesi





Pizza, birbirinden özel lezzetleriyle ünlü İtalyan mutfağının dünyanın her yerinde karşınıza çıkabilecek bir parçasıdır. Bizim Türk mutfağından pide tariflerine ve lahmacuna çokça benzetilir.



İtalya'yı düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen nedir? Bazıları için, İtalya’nın her köşesinde sergilenen Rönesans sanatı olacaktır. Bazıları içinse, Antik Roma, belki de muhteşem Kolezyum olacak. Ancak çoğu kişi için büyük ve fazlasıyla fotojenik İtalyan simgesi olacak: yuvarlak bir pizza olacak..

Renkli ve son derece lezzetli olan pizzanın dünyanın en sevilen yemeklerinden biri olması şaşırtıcı değil. Öyle bir besin ki İtalyan kökenlerini aşarak yeni formlar ediniyor- ananaslı pizzalardan Chicago tarzı turtalara kadar.



Ocak ayındaki Dünya Pizza Günü'nden Amerika Birleşik Devletleri'nde her 9 Şubat'ta düzenlenen Ulusal Pizza Günü'ne kadar, dünyanın dört bir yanında ona adanmış günler olmasına şaşmamalı. Ancak bunu 20. yüzyılın küresel fenomeni olarak düşünsek de pizza sadece Atlantik’i geçtiğinde seyahat etmeye başlamadı. Aslında, kültürler arası ilk yolculuğunu yaklaşık 2000 yıl önce yaptı.


Bu yiyecek milattan sonra 997’de bu sefer “pizza” olarak yine ortaya çıktı. Napoli’nin kuzeyindeki Gaeta’daki kiralık bir evin kontratında, evin sahibine domuz eti ve pizza sözü verildiği yer alıyor. Ancak o zaman bile Zancani, gizemli “pizza” nın ekmek parçası olacağını söylüyor.

1570 yılına hızla ilerliyoruz ve Papa’nın baş şefinin pizza tarifine geliyoruz. Ama bu badem ve şekerle yapılan “özünde bir pastaydı” diyor Zancani.

Nihayet, kira kontratında piyasaya sürülmesinden 700 yıl sonra, lezzetli pizza, 18. yüzyılın başlarında Napoli’ye ulaştı. Ancak ilk şekli, domuz yağı (daha sonra zeytinyağı) içinde peynirle kesilmiş ekmek olduğundan, pek de dünyayı fethedebilecek türden bir yiyecek gibi görünmüyordu.

1760’ta Napoli’ye taze domates gelince pizza olarak tanıdığımız şey sokaklara indi.

Şehri ziyaret edenler, bu yeni sokak yemeği hakkında bilgi yaymaya başladı. “Üç Silahşörler” in yazarı Alexandre Dumas üstüne koyulan farklı malzemelerden heyecanla bahsederken, o sırada Pinokyo’nun yaratıcısı Carlo Collodi, memnuniyetsiz bir tavır sergiliyordu. Mors Kodu’nun mucidi Samuel Morse ise pizzadan nefret ediyordu. O sıralar çok yaygın olmasa da Napoli’nin Bourbon Kralı Ferdinand, yazlık evine tuğladan yapılmış pizza fırını bile yerleştirmişti. Zancani “Yoksulların yemeğiydi ama bundan hoşlandığı belliydi” diyor.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:26.