IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yemek Tarifleri En güzel yemek tariflerine bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Mart 2023, 18:22   #1
Memories last forever.
Alisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Organik Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?




Salatalarınızda, turşularınızda kullandığını sirkenin güvenilirliğinden emin olmak istiyorsanız evde kolayca organik elma sirkesi yapabilirsiniz.

Sirke sadece mutfakta değil temizlikte de kullanılan mucizevi besinlerden biridir. Elma sirkesi de en çok tercih edilen sirke türleri arasında yerini alıyor. İçeriğinde potasyum, C vitamini, sodyum, kalsiyum bulundurması ile sağlığa da oldukça faydalıdır. Sirkenizi daha da sağlıklı hale getirmek için organik sirke kullanabilirsiniz.

Elma sirkeyi kilo kaybını hızlandırır, enfeksiyonlarla savaşır, kolestrolü düşürür, kan şekerini düzenler ve daha pek faydası vardır. Boğaz ağrısına iyi gelir, ateşin düşmesine yardımcıdır, ayrıca dezenfekte özelliği de vardır. Cilt bakımında, sivilce ve aknelerin önlenmesinde kullanılır. Tüm bu faydalardan en iyi şekilde yararlanmak isteyenler evde elma sirkesi yapımı ile sirkeyi daha güvenle kullanabilirler.

Sirke Nasıl Yapılır?

Evde sirke yapmaya karar verdiyseniz öncelikle süreci öğrenip hazırlıkları tam[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]lamanız gerekir. Sonra kısa sürede hazırladığınız sirke bir süre sonra kullanımınıza hazır olacaktır. Sirke yapmaya başlamadan önce şunları bilmeniz gerekir:

•Sirke için kırmızı elma tercih edin ve tatlı olanları kullanın.

•Meyvelerin çürük kısımlarını ayıkladıktan sonra sirke yapın.

•Sirke olması için elma kabuklarının rolü büyüktür. Bu yüzden kabuklar soyulmadan elmalar kullanılmalıdır.

•Sirkenin oluşması için sirke mayası gereklidir. Sirke anası da denilen maya önceki sirkelerin üstünde oluşan jel kıvamlı sirkedir. Bununla yeni sirkenizi yapabilirsiniz.

•İlk kez sirke yapıyorsanız maya olarak nohut, bulgur ve şeker kullanılmaktadır. Eğer varsa şeker yerine organik balla yapılan sirke çok daha lezzetli olur.

•Sirkenizi plastik yerine cam kavanozlara yapmaya özen gösterin.

Gerekli bilgileri öğrendiğinize göre evde organik elma sirkesi nasıl yapılır kısaca anlatarak herkesin yararlanmasını sağlayabiliriz.

Sirke Yapım Aşamaları

Evde sirke yapmak için istediğiniz kadar elma kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında yenmeyen elmaları sirke yaparak kullanabilirsiniz. Sirke yapmak için bir ölçüye ihtiyacınız yoktur. İstediğiniz miktarlarda yapabilirsiniz. Sirke yapımı fermente bir olay olduğu için sirke hemen değil bir süre sonunda hazır olacaktır.

İlk olarak elmaları güzelce ovarak yıkayın. Sonrasında dörde kesin ve sirke yapacağınız kavanoza doldurun. Çekirdek ya da sapını çıkarmanıza gerek yoktur. Sirkemizi en son süzeceğimiz için bunlar kendiliğinden ayrılır.

Kavanoz dolduysa üzerine su, tuz ve sirke anasını ekleyin ve ağzına bir tülbent parçasını koyun ve üzerine kapağı kapatın. Sirke fermente olacağı için hava alması gerekir. Bu yüzden ilk 20 gün boyunca kavanozu açın karıştırın ve geri kapatın. Biriken gaz çıkacaktır. 20 günden 40. Güne kadar sirkeye ellemeden bekleyin. Artık elmalar dibe çöker ve sirke üste çıkar. 40 gün sonunda artık sirke kullanıma hazırdır.

Sirkenin üzerinde beyaz bir jel tabaka oluşacaktır. İşte bu sirke anasıdır. Bunu atmayın ve sonraki sirke yapımlarında yeniden kullanın. Eğer sirke anası yoksa aynı yöntemi uygularken maya olarak nohut, bulgur ve şeker koyun. Birer tutam koymanız yeterlidir. Eğer varsa şeker yerine bal koyarak çok daha güzel bir sirke elde edebilirsiniz.

Evde organik elma sirkesi yapmak bu kadar kolaydır. Sadece sabır isteyen bir iştir. Yapım aşaması çok kolaydır ancak beklemek ve düzenli takip etmek gerekir.

Elma Sirkesi Nasıl Saklanmalı?

Elma sirkeniz oldu ve artık kullanmaya başladıysanız kalanını güzel muhafaza etmelisiniz. Böylece sirkeyi daha uzun süre kullanma şansınız olur. Sirkeyi yaptığınız kavanoz ile saklayabilirsiniz. Yer varsa buzdolabınızda muhafaza edin. Ancak yer yoksa ya da çok fazla sirke yaptıysanız dışarıda ancak güneş almayan bir yerde saklamalısınız. Karanlık, loş ve nemli ortamlarda daha uzun süre dayanacaktır. Bodrum gibi yerlerde saklanabilir.

Plastik şişelerde sakladığınız sirke varsa yemeklerde kullanmak istediğinizde bir cam şişe ile buzdolabına ayırmalısınız. Temizlik için kullanacağınız sirkeyi plastik şişelerde saklayabilirsiniz.

Sirke oldukça asitli bir sıvıdır. Bu yüzden metal ya da teflon gibi kaplarda kesinlikle saklanmamalıdır. Pasa neden olarak sağlığınızı tehdit edebilir.

Sirke Kullanım Alanları

Evde organik sirke nasıl yapılır öğrendiniz ve sirkenizi yaptınız. Sirke sanıldığından daha fazla kullanım alanı olan oldukça sağlıklı bir besindir. Şimdi sıra bu sirkeyi nerelerde kullanabileceğinizdedir.

•Yemeklerde, turşularda, salatalarda sos olarak kullanabilirsiniz.

•Kurabiye gibi tariflerde kıtırlık vermesi için kullanılır.

•Doğal elma sirkesi ile et marinesi yaparak yumuşacık etler pişirebilirsiniz.

•Baharatı fazla olan yemeklere 1 çay kaşığı kadar sirke koyarsanız baharat tadı azalır.

•Sebze ve meyveleri tüketmeden önce bir süre sirkeli suda bekletirseniz mikrobu kırılır.

•Yemeklerden önce bir kaşık kadar içilirse iştahı kapatır ve zayıflamaya yardımcı olur.

•Yumurta haşlama suyuna 1-2 kaşık sirke koyarsanız yumurta kolaylıkla soyulur.

•Soğan sarımsak doğramadan önce elinize sirke sürerseniz kokusu sinmez.

•Mutfaktaki yemek kokusundan kurtulmak için bir bardak suya yarım bardak sirke koyarak kaynatın ve sonrasında ortamı havalandırın.



OrganikGurme

________________

Sanalı bıraktım..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:27.