IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2022, 09:40   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ceviri Nedir? Noter Tasdikli Tercume Nasil Yapilir?

Dunya uzerinde pek cok toplum ve bu toplumlarda konusulan pek cok farkli dil vardir. Global dil her ne kadar Ingilizce olarak kabul edilse de bircok farkli dilin dunya genelinde konusulmaya devam etmesi tercumanligin en eski ve popularitesini hic kaybetmeyen meslek olmasinin temel nedenidir. Ceviri her zaman toplumlarin farkli nedenlerle en cok ihtiyac duydugu hizmetlerin basinda gelir. Bircok farkli alt turu olan ceviri hizmetlerinin en onemli turleri arasinda yeminli tercume ve noter tasdikli tercume sayilabilir. Uluay Ceviri yeminli tercume ve noter tasdikli tercume basta olmak uzere tum ceviri turlerinde kaliteli, profesyonel, hizli ve ekonomik fiyatli hizmetler sunar.

Gunumuzde bircok farkli amaca yonelik olarak farkli resmi evraklarin kullanilmasi gerekliligi vardir. Yurt disinda egitim gormek, turistik gezi amaciyla vize almak ya da farkli amaclarla cesitli turde resmi evraklara ihtiyac duyulur. Bu kapsamda her bir ulkenin, kurum ve kurulusun kendine ozgu kabul standartlari gecerlidir. Buna bagli olarak farkli kurumlar ve kuruluslar resmi evraklarin kendi dillerine cevrilmesini ve onayli olarak kendilerine ibraz edilmesini talep edebilirler. Bu nedenle; ceviri, onay ve diger resmi sureclerin sorunsuz bir sekilde ilerlemesi icin yeminli tercumanlardan noter tasdikli tercume hizmeti alinmalidir.

Noter tasdiki yurt icinde ve yurt disinda bircok farkli alanda kullanilan ve onaya tabi bulunan belgelerin ya da konularin dogrulugunu teyit eden bir sistem olarak kabul edilir. Surecin tamami noter huzurunda gerceklesmekte, ceviri hizmetini veren tercuman ayri bir yetkinlige ve bu yetkinlige haiz oldugunu kanitlayan belgelere sahip olmalidir. Bu nedenle resmi evraklarin cevirisi mutlaka yeminli tercumanlar tarafindan gerceklestirilmeli ve yapilan ceviriler noter tarafindan tasdik edilmelidir. Bu islemlerin ardindan ceviri konusu belgelerin gecerliliginin resmi kurumlar ve kuruluslar nezdinde kabul edilmesi mumkundur.



Noter Tasdikli Tercume Sureci Nasil Ilerler?

Noter tasdikli tercume islemlerinde onay sureci belirli bir prosedur cercevesinde ilerlediginden uzun bir gonderim sureciyle karsi karsiya kalinabilir. Noter tasdikli tercume hizmetlerinin ilk adimi yeminli tercuman tarafindan ceviri isleminin tamamlanmasidir. Yeminli tercuman tarafindan ceviri yapildiktan sonra ceviri konusu evrak noter tarafindan incelenir. Noterin incelemesi tamamlandiktan sonra hem tercumanin hem noterin imzasi ve kasesi ile cevirinin dogrulugu teyit edilir. Ceviri konusu belge onaylandiktan sonra konsolosluga gonderilir. Konsolosluk ceviri konusu evraki inceler ve uygun bulursa konsolosluk tarafindan Apostil onayi verilir. Bu islemler eksIksiz bir sekilde tamamlandiginda noter tasdikli tercumenin konusunu olusturan belge uluslararasi platformlarda gecerli hale gelir.

Tercume konusu belge onaylanip diger islemler tamamlandiktan sonra yurt disina cikis basta olmak uzere herhangi bir islem surecinde sorun yasanmasi soz konusu olmaz. Bunun nedeni noter tasdikli tercume surecinin eksIksiz bir sekilde gerceklestirilmesine bagli olarak ceviri konusu belgenin uluslararasi gecerlilik kazanmasidir.

Noter Tasdikli Tercume En Onemli Tercume Turlerinden Biridir

Bircok farkli acidan onemli olan noter tasdikli tercume, en onemli ve uzmanlik gerektiren tercume turlerinden biridir. Noter tasdikli tercume hizmetlerinin ilk asamasi olan belgenin cevirisi cok onemlidir. Bu asamada noter tasdikli tercume hizmeti mutlaka yeminli tercuman tarafindan yapilmalidir. Eger ceviri yeminli tercuman tarafindan yapilmazsa belgenin noter tasdiki almasi mumkun degildir. Ayrica noter, yapilan cevirinin dogrulugunu kabul etmez ve gonderim yapmazsa noter tasdikli tercume sureci baslamadan bitecektir. Bu tur olumsuzluklarla karsi karsiya kalinmamasi ve sureclerde bir aksaklik olmamasi icin prosedur yeminli tercuman tarafindan eksIksiz bir sekilde yerine getirilmelidir. Noter tasdikli tercume asamasinda dikkat edilmesi gereken diger onemli noktalar; ceviri konusu belgenin ibraz edilecegi ulkenin, resmi kurumun ya da kurulusun kabul standartlarina gore hazirlanmasi, surecin dogru bir sekilde yonetilmesi ve islemlerin tamamlanmasi icin uyulmasi gereken bir sure varsa bu surenin asilmamasina maksimum duzeyde ozen gosterilmesi olarak ifade edilebilir.

Tercume hizmetlerinin tamaminda oldugu gibi yeminli tercume ve noter tasdikli tercume hizmetlerinde de ceviri metinlerin dil bilgisi ve imla kurallari acisindan belirli standartlarda olmasi zorunludur. Cevirmen hem kaynak dili hem hedef dili cok iyi duzeyde bilmeli, kaynak ve hedef dilin tum inceliklerine ve kulturel ozelliklerine hakim bulunmalidir. Yeminli tercume ve noter tasdikli tercume gibi resmi evrak cevirilerinde kullanilan dil resmi bir dil oldugundan tercumanin bu dil konusunda da hakimiyet sahibi olmasi gerekir. Yeminli tercume ve noter tasdikli tercume bahsi gecen konularda gerekli yetkinlige ve donanima sahip yeminli tercumanlar tarafindan yapilir. Noter tasdiki ile birlikte cevirinin dogrulugu ve eksIksiz olmasi teyit edilmis olur. Bunun sonucunda ceviri konusu belgeler resmi statu kazanir.

Noter tasdikli tercume onay ve gecerlilik acisindan degerlendirildiginde en onemli ceviri alt turu oldugu kolaylikla ifade edilebilir. Bunun temel nedeni noter tasdikli tercume disindaki tercumelerin devlet dairelerinde, konsolosluklarda, resmi kurum ve kuruluslarda kabul edilmemesidir. Bu yuzden yurt disi ile herhangi bir sekilde ilgisi olan ya da yurt disindan alinan belgelerin ulkemizde kurum ve kuruluslara ibrazini gerektiren sureclerde yeminli tercumanlardan noter tasdikli tercume hizmeti alinmalidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:45.