IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 16 Aralık 2021, 15:46   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ergenlik Doneminin Dogasindaki Risk

5-24 yas arasindaki ergenler ve genc yetiskinler, cinsel olarak BirlesIk Devletler (ABD) nufusunun yaklasIk %25’ini temsil eder, ancak tum yeni cinsel yolla bulasan enfeksiyon (CYBE) vakalarinin yaklasIk yarisini olusturur. Ergenler, cinsel olarak aktif herhangi bir yas grubu arasinda en yuksek Neisseria gonorrhea ve Chlamydia trachomatis insidansina sahiptir. Cinsel yolla bulasan en onemli istenmeyen ABD yilda teshis yaklasIk 200,000 ergenlerde pelvik inflamatuar hastaliktir (PID). Bu populasyonda ayrica ilk PID’den sonra yuksek CYBE riski vardir, bu da onlari infertilite, dis gebelik ve kronik karin agrisi gibi iliskili ureme sagligi sekelleri riskine sokar. Ergenlerin ureme yillarina yeni girdigi goz onune alindiginda, CYBE ve PID azaltma cabalari en ust duzeye cikarilmalidir.
Adolesanlarda CYBE azaltma cabalarina gelince, cok faktorlu bir yaklasim gereklidir. Ergenlerle saglik profesyonelleri ile kesistikleri yerde bulusmak (bu her zaman sadece bir doktorun ofis ortaminda olmaz), ergenlerle seks hakkinda gizli bir sekilde konusmak, uygun sekilde tarama yapmak ve hastalari olumlu sonuclarla bilgilendirmek gerekir. Ayrica hem hastalari tedavi etmek hem de yeniden bulasmayi onlemek icin muayenelere tesvik etmek onemlidir.

Ergenlik Doneminin Dogal Riskleri Nelerdir?
Ergenlik Doneminin Dogasindaki RiskErgenlik, kisinin kendi kimligini tanimlama arayisi olarak deneyimleme ve kesfetme ile karakterize edilen hizli fiziksel, sosyal-duygusal ve cinsel degisim donemidir. Bircogu icin, cinsel baslangic ergenlik doneminde gerceklesir. Cinsel acidan aktif ergenler ve genc yetiskinler arasindaki bir dizi davranissal, biyolojik ve kulturel faktor, bu yas grubunda CYBE edinme riskinin daha yuksek olmasina neden olur. Biyolojik olarak, genc kadinlar artan servikal ektopi (genellikle servikal kanal icinde yer alan, serviksin dis yuzeyinde bulunan kolumnar hucrelere atifta bulunan) nedeniyle CYBE’lere daha duyarlidir. Bu ektopi alanlari ince, vaskularize epitel ile kirilgandir ve bu nedenle kan damarlari vajinal ortamla yakin temas halindedir ve cinsel yolla bulasan enfeksiyonlara karsi muhtemelen azalan mukozal bariyerler olusur.
Biyolojik faktorlerin otesinde, ergenlerin korunmasiz cinsel iliskiye girme, birden fazla cinsel partnere sahip olma ve yuksek riskli cinsel davranislarla sonuclanabilecek uyusturucu ve alkol kullanma olasiliklari daha yuksektir. Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezlerine (CDC) gore, cinsel acidan aktif lise ogrencileri tarafindan bildirildigi uzere prezervatif kullanimi dusuktur. 2017 yilinda yapilan ankette ABD’li lise ogrencilerinin %46’si en son seks yaptiklarinda prezervatif kullanmamistir. Genc kadinlar, rahim ici cihazlar ve implantlar gibi cok etkili ve uzun sureli dogum kontrol yontemlerini daha yuksek oranlarda kullanmaktadirlar, ancak bunlar bel soguklugu veya klamidya gibi CYBE’lere karsi hicbir koruma saglamaz.
Lezbiyen, gey, biseksuel, transgender (LGBT) olarak tanimlanan cinsel azinlik gencligi, cinsel yolla bulasan enfeksiyonlar icin yuksek risk altindaki ergen populasyonunun bir alt kumesini temsil eder. Pek cok LGBT genci direncli ve basarili olsa da, homofobi, heteroseksizm ve ebeveyn reddinin etkileri psIkolojik sIkintiya ve ardindan kendine zarar verici riskli davranislarda artisa neden olabilir. Cinsel azinlik genclerinin cinsel iliskiye girme, daha genc yaslarda cinsel iliskiye baslama, daha fazla sayida cinsel partnere (≥4 partner) sahip olduklarini bildirme olasiliklari daha yuksektir. Heteroseksuel veya cis-cinsiyete kiyasla akranlarina gore bariyer kontrasepsiyon kullanma olasiliklari daha dusuktur. Transgender gencler (ozellikle erkekten kadina transgender genc) daha yuksek HIV ve CYBE oranlarina sahiptir ve kendi kendine daha dusuk onleyici saglik muayenesi oranlari ve genel olarak daha kotu saglik oldugunu bildirmektedir.



Adolesanlarin Saglik Hizmetlerinden Yararlanmalari
Adolesanlarin (LGBT, heteroseksuel ve cis-cinsiyet benzer) saglik hizmetlerinden yararlanmalari karmasIktir ve genel saglik hizmetlerinden yararlanmalari dusuktur. Ergenler arasinda daha yuksek CYBE oranlari, cinsel saglik ve ureme sagligi icin koruyucu bakim ve hizmetlere erisimin onundeki engelleri yansitiyor olabilir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), yilda en az bir koruyucu saglik ziyareti onermektedir. Ancak veriler, ergenlerin sadece %40-80’inin 12 ay icinde birinci basamak saglik hizmeti ziyareti bildirdigini gostermektedir. Sigortali ergenler uzerinde 2010 yilinda yapilan bir arastirma, ucte birinin 13-17 yaslari arasinda koruyucu bakim ziyareti yapmadigini ve diger %40’inin hayatlarinin bu 4 yillik doneminde yalnizca bir koruyucu bakim ziyareti yaptigini ortaya koymustur. Bakima erisimdeki engeller arasinda yalnizca hasta olduklarinda randevuya ihtiyac duyduklarina inanmak, ulasim eksIkligi, okul ve klinik saatleri arasindaki catismalar, gizlilikle ilgili endiseler, saglik sigortasinin olmamasi, dogum kontrolu veya CYBE testi icin odeme yapamama ve CYBE hizmetlerine erisimi cevreleyen damgalama yer almaktadir.
Onleyici olmayan bakim ziyaretleri ergenler arasinda biraz daha sIk olsa da, yogun bir uygulama ortami ve bir klinisyenle kisa sureli gorusmeler, risk alma davranislari ve ortaya cikan problemin disindaki endiseler cinsel saglik hakkinda tam konusma firsati vermeyebilir. Nordin ve ekibi, yogun uygulama ortamlari ve bir klinisyenle kisa sureli karsilasmalar ne olursa olsun, tum ergen ziyaretlerinin onleyici bakim hizmetleri saglamak icin bir firsat olarak goruldugu, firsatlarin kacmadigi bir paradigma onermektedir. Bir klinik, akut/hasta ziyaretlerini hastalar geciktiginde iyi bakim ziyaretlerine cevirerek ergenler icin koruyucu saglik ziyaretlerinin sayisini basarili bir sekilde artirir. CYBE’lerin ergenler arasindaki orantisiz yuku goz onune alindiginda, cinsellik ve cinsel risk faktorleri hakkinda konusmalari iceren onleyici ziyaretler buyuk onem tasimaktadir.Ergenlik Doneminin Dogasindaki Risk
AAP, Amerikan Tabipler Birligi ve Ergen Tibbi Dernegi, doktorlarin rutin saglik hizmetlerinin bir parcasi olarak genclerle cinselligi konusmayi tavsiye etmektedir. Adolesanlarin saglikli iliskiler ve davranislar gelistirmelerine yardimci olmada hekimlerin onemli bir rolu vardir. Bununla birlikte, ergenler saglik hizmetleriyle kesistiginde, doktorlar kendilerini tam donanimli hissetmeyebilir veya belirli cinsel saglik ihtiyaclarini yonetme konusunda uzmanliga sahip olmayabilir. Literatur, birinci basamak pediatristlerinin, ergenlerle cinsellik ve cinsel risk alma davranislari hakkinda onemli konusmalar yapmakta tutarli olmadiklarini gostermektedir. Adolesan hastalara saglik denetimi ziyaretleri saglayan AAP uyeleriyle yapilan bir ankette, cocuk doktorlarinin %58’i ergen saglik sorunlarina ilgi duymadiklarini bildirmistir. Belki de daha endise verici olan, ankete katilanlarin <%9’unun genclere yonelik CYBE ve HIV testiyle ilgili AAP politikalarina veya CDC tavsiyelerine cok asina oldugu gercegidir. Ek olarak, saglayicilarin %25’i, ebeveynlerin rizasi olmadan genclerin CYBE testiyle ilgili kendi ulke yasalarini bilmemeleridir.
Cocuk doktorlari ureme sagligi hizmetlerinin adolesan saglik hizmetlerinin onemli bir parcasi olduguna inanirken, yarisindan azi (%46) cinsel acidan aktif tum gencler icin CYBE testini onermektedir. Ayrica buyuk cogunlugu (>%70) kondom recete etmemis veya dagitmamis, etkili prezervatif kullanimi konusunda bilgi vermemektedir. Ergenlerin onleyici ziyaretler icin birincil doktorlarini gorme konusunda her zaman tutarli olmadiklari goz onune alindiginda, saglayicilarin CYBE taramasi icin baska firsatlardan yararlanmalari gerekir. Okul temelli saglik merkezleri (SBHC’ler), ergenlerin saglik hizmetlerine erisebilecekleri bir diger onemli yerdir.
SBHC’ler, klinikler ergenlerin zaten okulda gunlerini gecirdikleri yerlerde bulundugundan, zamanlama ve ulasim dahil olmak uzere bu yas grubu icin saglik hizmetlerinin onundeki bazi yaygin engelleri ortadan kaldirmaktadir. Bu merkezlerin cogu kentsel alanlardadir ve oncelikle liselere, alternatif okullara veya farkli sinif seviyelerine sahip okullara hizmet vermektedir. SBHC kullanan ergenlerin, bu klinikleri kullanmayanlara gore daha fazla birinci basamak saglik hizmeti ziyareti ve daha az acil servis ziyareti yaptiklari gosterilmistir. SBHC’lerin bazen okul bolgesi politikasi veya ulke kanunu tarafindan dogum kontrol haplari dagitmasi yasaklanmis olsa da, bazilari bu hizmetleri saglayabilir, ayrica CYBE’leri tarayabilir ve tedavi edebilir.
Ergenler ayrica acil servislerde (ED’ler) bakim ararlar. Acil servis, hastalari baska bakim kaynaklari olmaksizin tedavi eden kritik bir guvenlik agi olarak tanimlanmis ve ergenler, acil servisteki hasta populasyonunun yaklasIk %15’ini olusturmaktadir. Bir calisma, 10-17 yasindakilerin %18’inin ve 18-24 yasindakilerin %25’inin onceki yil bir acil servise basvurdugunu bulmustur ve bu hasta populasyonu icin bu mekanda bulunan CYBE oranlari onemlidir. PID, ABD Acil servislerinde CYBE icin bakim arayan ergenler arasinda en yaygin tanidir ve calismalar maalesef bu ortamda PID’nin yanlis tedavi edildigini gostermistir.
Acil servis, ergenlerin saglik hizmeti almasi icin hazir bir yer olsa da, ozellikle ergen saglik hizmetlerinin karmasIk dogasi goz onune alindiginda, bircok zorluk ortaya cikarmaktadir. Goyal et ve ekibi acil servise genitouriner sIkayetlerle basvuran ergenlerde CYBE prevalansinin %26 oldugunu gostermistir. Schneider ve ekibi acil servise genitouriner olmayan sIkayetlerle basvuran ergenlerde CYBE prevalansinin %10 oldugunu bulmuslardir. Acil bakimin dogasi ve surekliligin olmamasi goz onune alindiginda, pozitif cikan ancak acil serviste tedavi edilmeyen hastalarin takibi kaybedebilecegi ve bu nedenle tedavi edilmeyecegi endisesi vardir. Bu, antibiyotik yonetimi ve asiri tedavi ile iliskili antibiyotige direncli organizmalarin gelisimi ile dengelenmelidir. Bu, acil servis ortaminda ergen CYBE azaltma girisimlerinin bazi karmasIkliklarini vurgulamaktadir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 
Alt 16 Aralık 2021, 16:36   #2
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık

________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 
Alt 16 Aralık 2021, 16:56   #3
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
JeSteR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
emeğine sağlık
cok tşkler.

________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:15.