IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2021, 10:43   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kendi Kendini Temizleyen Camlar: Tanimi, Islevi, Avantaj Ve Dezavantajlari

Bircok kisi isyeri veya evlerinin camlarini temizlemekten nefret eder ve bu isi zaman kaybi olarak gorurler. Oysa binanin albenisi ve hijyenik goruntusu uzerinde etkin bir rol oynayan camlarin rutin olarak temizlenmesi gerekir. Cam temizlerken merdiven, kova, firca, cam silecegi ve bez kullanilirken tum bu malzemelerin temini, silme islemi esnasinda kullanimi ve islem sonrasinda temizligi ise kulfet gibi gelir. Birde bu temizligin yapilmasi icin hem enerji, hem zaman, hem de maliyet harcanmasi gerekir. Iste sadece gunes ve yagmurdan baska bir sey kullanmadan kendilerini otomatik olarak temizleyen cam modelleri bu kisiler icin adete mucize gibidirler. Peki kendi kendine temizleyen camlar nasil islev gorur? Bu yazida kendi kendine temizleyen camlar hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Kendi Kendini Temizleyen Cam Nedir?
Kendi kendini temizleyen pencereler hakkinda dikkat edilmesi gereken ilk sey, aslinda bu camlarin basit cam parcalari olmadiklaridir. Titanyum dioksitten cok ince bir dis kaplamaya sahip olan bu camlar, boyaya, dis macununa ve diger her turlu parlak beyaz seye o goz kamastirici pariltiyi vermesiyle taninan beyaz, toz halinde bir titanyum bilesiginden olusmustur. Titanyum dioksit camin dogal ve seffaf gorunmesi acisindan oldukca ince tabaka halinde kaplanirken, bu incelik ultra ultra incedir. 10-25 nanometrelik bir katmandan olusurken, 4 mm kalinliginda olabilen camin derin kisminda yer alir. Boylelikle camdan gecen isigi en fazla yuzde 5 oraninda azaltir.



Kendi Kendini Temizleyen Cam Nasil Calisir?
Titanyum dioksit kaplama, cift darbeli, iki asamali bir islemle temizlenir. Fotokatalitik (isIkla etkinlestirilen) ve hidrofilik (su seven) yapidaki bu islemler su sekildedir;
IsIkla Etkinlestirilen
Titanyum dioksit bir fotokatalizordur, dolayisiyla uzerine dogru turde isIk parladiginda kimyasal reaksiyonlarin gerceklesmesini saglayan bir malzemedir. Titanyum dioksit icin dogru isIk turu ultraviyole (UV), super mavi, yuksek enerjili isIktir ve gunes isiginin gozlerimizin goremedigi, ancak yine de bulutlu bir gunde bile bize gunes yanigi verebilen kismidir. Ultraviyole isIk, kendi kendini temizleyen bir pencerenin titanyum dioksit kaplamasina carptiginda elektronlar uretilir. Bunlar havadaki su molekullerini hidroksil radikallerine donusturerek kaplama uzerinde kimyasal oksidasyon ve indirgeme reaksiyonlari meydana getirir.Kendi Kendini Temizleyen Camlar: Tanimi, Islevi, Avantaj ve Dezavantajlari
Aslinda, hidroksil radikalleri organik (karbon bazli) kire saldirir ve onu yagmurun temizlemesi cok daha kolay olan daha kucuk parcalara ayirir. Reaksiyonlar titanyum kaplamada, camin tam yuzeyinde meydana geldiginden, kirin en alt katmanlarina saldirir, camdaki kabuk halinde sabitlesen camuru icten disa dogru yontarak cok etkili bir sekilde gevsetir, boylelikle temizler.
Su seven
Cam genellikle hidrofobiktir veya dolayisiyla suyu tutmaz. Camin uzerine dusen su damlaciklar olusturma (damlacik olusturma) egilimi gosterirken, yagmur pencerelerden gozle gorulur damlalar halinde akar ve ilerledikce kirli cizgiler birakir. Titanyum dioksit kaplama her seyi degistirir; fotokataliz tarafindan uretilen hidroksil radikalleri cami hidrofilik veya suyu seven ozellikte kilar. Su molekulleri damlalar halinde kalmak yerine, cok duzgun bir tabaka halinde camin uzerine esit olarak yayilir. Boylece yagmur, kendi kendini temizleyen kirli bir pencereye carptiginda, buyuk bir bez gibi uzerine yayilir. Pencere buyuk olasilikla dikey oldugundan veya acili olarak monte edildiginden, su tabakasi pencereyi duzgun ve esit bir sekilde siler. Aynen bir lastik silecek gibi silerek, camin herhangi bir iz veya leke olmadan kurumasini saglar.

Kendi Kendini Temizleyen Camin Temizlenme Asamalari
Kendi Kendini Temizleyen Camlar: Tanimi, Islevi, Avantaj ve DezavantajlariTitanyum dioksit kapli bir camin fotokataliz ve hidrofili yoluyla su adimlarla kendini temizlemektedir;
• UV isigi titanyum dioksit kaplama uzerinde parladiginda, elektronlar (atomlarin icindeki kucuk, negatif yuklu parcaciklar ) serbest birakilir.
• Elektronlar havadaki su molekulleri (H 2 O) ile etkilesir ve onlari yuksek oranda reaktif, kisa omurlu, yuksuz hidroksit iyonlari (OH−) olan hidroksil radikallerine (OH·) ayirir.
• Bu cevik hidroksil radikalleri, cogu kirin yapildigi agir organik (karbon bazli) molekullere saldirir, kimyasal baglarini kirarken, onlari karbondioksit ve su gibi daha kucuk, zararsiz maddelere donusturur. Bu bir oksidasyon ornegidir .
• Hidroksil radikalleri ayrica cami hidrofilik (su seven) yapar. Yagmur yagdiginda, su molekulleri esit olarak yayilir ve bir tur otomatik silecek gibi silerek temizler!
Bu temizlenme sureci fotokatalitik hava temizleyicilerinde meydana gelen surece cok benzemektedir.

Kendi Kendini Temizleyen Camlarin Avantajlari ve Dezavantajlari
Her olay, madde veya aracta oldugu gibi kendi kendine temizleyen camlarinda kullanicilarina sundugu avantaj ve dezavantajlar bulunur. Kendi kendine temizleyen camlarin avantaj ve dezavantajlari hakkinda bilgi sahibi olunmasi bu cam modelinden maksimum duzeyde yararlanmayi saglarken, yanlis secim yapilmasin ortaya cikabilecek olasi zaman ve maliyet kaybinin onune gecer. Kendi kendini temizleyen camlarin avantaj ve dezavantajlari asagidaki gibidir;
Avantajlar
Kendi kendini temizleyen camlar kullanicilarina avantajlar sunarken, bu avantajlardan en onemlisi uzerinde olan kaplama ozelliklerinin kullanim omru boyunca devam etmesidir. Boylelikle zamandan ve paradan tasarruf saglarlarken, bu tasarruf hem zaman, hem de bu camin temizligi icin iscilige ve temizlik malzemelerine odenen butcedir. Ayrica ici su dolu kova ile temizlik yapilirken dusme gibi kaza gecirme riski bulunurken, bu riski de minimize eder. Tum bu avantajlari yaninda cesitli farkli kalinliklarda (tipik olarak 4-10 mm), mavi tonlarda (kis bahceleri gibi yerlerde gunes parlamasini azaltmak icin) ve iyilestirilmis enerji verimliligi icin isiyi yansitan ic kaplamalarla bu cam modelleri bulmak mumkundur.
Dezavantajlari
Bununla birlikte, kendi kendini temizleyen pencerelerin birkac dezavantaji vardir ve basta gelen dezavantaj geleneksel camlara gore yaklasIk yuzde 15-20 daha pahali olduklaridir. Kendi kendini temizleme islemi yavas ve surekli olarak gerceklestiginden dolayi ani bir misafir geldiginde camlar cok temiz olmayabilir. Ozetle kendi kendini temizleyen cam her zaman devam eden bir surectir ve asla yeni temizlenmis bir cam kadar temiz ve piril piril gorunmez. Ancak gorunum temizlenmemis cam kadar kirli de degildir.
Kendi kendini temizleyen camlarin diger bir dezavantaji ise temizleme isleminin gunes isigina ve yagmura dayanmasidir. Kaplamanin fotokatalitik etkinin baslamasi icin sadece kucuk bir miktarda ultraviyole isiga ihtiyaci duyarak calisirken, boylece bulutlu gunlerde bile islev gorur. Titanyum dioksitin duzgun calismasi icin yeterli enerjiyi emmesi hala 12-48 saat surer. Kaplamanin ilk kuruldugunda etkinlesmesi de belirli bir sure alir, ancak bu yasanilan iklime bagli olarak yazin bir haftadan kisin iki aya kadar surebilir.Kendi Kendini Temizleyen Camlar: Tanimi, Islevi, Avantaj ve Dezavantajlari
Kendi kendini temizleyen camlarda gunes isigi kadar suya da ihtiyac vardir. Bu demek oluyor ki; bir sure yagmur yagmazsa kiri temizlemek icin yine camlari hortumla yikanmasi gerekir. Kendi kendini temizleyen pencerelerin onde gelen ureticilerinden Pilkington’in yaptigi aciklamada kuru havalarda, pencerenin yumusak bir bezle ve ilik sabunlu suyla yikanabilecegini veya hortumla nazikce yikanabilecegini aciklamamaktadir.
Fotokataliz yalnizca organik (karbon bazli) kirleri cozer, bu nedenle tuz ve kum birikintileri gibi seylere karsi etkili degildir, bu sahil yakininda binalarda kullanima uygun olmadigi anlamina gelir. Kendi kendine temizleyen camlar, kaplama camla kadar uzun sure dayanacak sekilde tasarlanmis olsa da, camlar asindirici malzemeler veya sert kimyasallarla temizlenirse yine de zarar gorebilir. Ayrica bu cam modelleri tanitimlarinda ve reklamlarinda her ne kadar deginilmese de, bu camlarin ic kisimlari yine geleneksel camlar gibi kisinin kendisi tarafindan temizlenmesi gerekir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:08.