IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Aralık 2021, 10:49   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aynalarin Gecmisine Ve Bugunune Bakis

Cogu evde birkac ayna bulunur. Aynalar olmadan hayatin nasil olacagini hayal etmek zordur. Aynalar o kadar faydalidir ki, insanlik onlari bugun faydalanilan bicimde olmasa da binlerce yil once olusturmaya baslamistir. Tarih boyunca aynalar cesitli malzemeler kullanilarak cesitli amaclarla yapilmistir. Aynalar ortaya ciktiklarindan bugune kalite ve konsept olarak cok yol kat etmistir. Kaydedilen en eski tarihten beri, insanlar yansimalardan etkilenmislerdir. Narcissus’un bir su havuzundaki kendi yansimasiyla buyulendigi soylenir ve masallarda aynalara sihirli gucler atfedilir. Aynalar, yansitici havuzlardan ve cilali metal yuzeylerden camdan yapilan el ve banyo aynalarina kadar ilerlemistir. 17. yuzyildan beri ic dekorasyonda kullanilmaktadir, arabalarda, otel lobilerinde yansitici yuzeylerde, modern tasarimda hala populerdir. Aynalar, kisilerin kendi gorunumunu incelemesi, otomobillerde arkada olanin incelenmesi, gokdelenlerin insa edilmesi ve mikroskoplar ve lazerler gibi bilimsel arastirma araclarinin yapilmasi gibi amaclar icin kullanilir.
Asagida farkli donemlerde aynalarin yapildigi maddeler ve gecirdikleri degisimlere yer verilmistir.

M.O. 8.000 – M.O. 200, ObsidiyenAynalarin Gecmisine ve Bugunune Bakis
Insanlarin ellerinde tutabilecekleri fiziksel bir aynanin bilinen en eski tarihi, obsidiyen tasi kullanilan M.O. 8000 yillaridir. Obsidiyen, cilalandiginda iyi bir yansitici yuzey olusturan volkanik bir camdir ve ilk olarak Kenya’da comlekcilik ve ok uclari icin kullanilmistir. Insanlar tasi yogun bir sekilde parlatmis, bu da guzel bir yansimayla sonuclanmis ve onu dunyanin ilk aynasi yapmistir. Yillar gectikce, kara buyu ile giderek daha fazla iliskilendirilmis ve kehanet icin kullanilan korkutucu bir ayna veya “siyah ayna” olarak bilinmistir. Obsidiyen aynalarla ilgili sorun, gercekten agir olmalaridir, bu nedenle genellikle buyuk olcekli yapilmamislardir. Cogunlukla zenginler tarafindan daha kucuk suslemeler olarak kullanilmislardir.



Bronz ve Iskenderiye Deniz Feneri
Bronzdan yapilan aynalar M.O. 2000 yillarinda Cin’de, MO 2900 yillarinda Misir‘da ortaya cikmaya baslamistir. Bu aynalar suslu seyler degildir, sadece yuvarlak diskler halinde duzlestirilmis ve sonra cilalanmis bronz parcalaridir. Aynalarin Gecmisine ve Bugunune BakisGenellikle ahsap, metal veya fildisi kulplari vardir. Misir, Iskenderiye’de, Pharos adasinda MO 285’de insasi baslatilmis olan Pharos veya Iskenderiye deniz fenerinde 70 kilometre kadar uzaktan bile gorulebilen buyuk kavisli, cilali bir bronz (tunc) ayna bulunmaktadir. Limani da aydinlatan fener denizcilerin geceleri guvenli sekilde geri donmelerine yardimci olmasi icin yapilmistir. Fenerdeki aynalar ile gunduzleri gunes isigi, geceleri ise ayna onunde yakilan atesin isIklari 50 kilometre kadar uzaga yansitilabilmistir.

1500’ler-1800 ‘ler
Civa Kaplamali Cam Aynalar
Venedikli cam ustalari, 16. yuzyilda, mukemmele yakin ve bozulmamis yansima elde etmek icin camin arkasini civa ile kaplamislardir. Venedik aynasinin ortaya ciktigi yer Murano adasidir. Murano cam aynalar olarak bilinmektedir. Civa kaplama isleminin sirlari, buyuk olcude endustriyel casusluk nedeniyle sonunda Avrupa’ya yayilmistir. Ayna uretimi sanayilesmis ve urunler cok daha uygun fiyatli hale gelmis ancak civanin toksisitesi bir sorun olmustur.
Gumus Kaplamali Cam Aynalar
Gunumuz aynasina daha cok benzeyen aynalardir.1835 yilinda Justus Von Leibig, cami kaplamak icin civa yerine gumus kullanmaya baslamis ve boylece bugun hala kullanilan gumusleme islemini baslatmistir. Surec, seri uretime izin verecek sekilde rafine edilmis ve aynalar cok daha uygun fiyatli hale gelmistir. Kolayca cilalanabilen ve duzlestirilebilen oldukca saglam bir malzeme olmasi cami ayna yapimi icin mukemmel bir secim haline getirmektedir. Cam levhalar, kumdan cikarilabilen veya rafine edilebilen silikadan yapilir. Cam, dogal silika kristallerinden yapildiginda erimis kuvars olarak bilinir. Ancak, eger sentetik bir cam ise, o zaman sentetik erimis silika olacaktir. Silika veya kuvars, son derece yuksek bir sicaklikta eritilir, daha sonra dokulur ve tabakalar haline getirilir. Gumus kaynatilarak sivi hale getirilir ve daha sonra ince, esit bir kaplama ile cama uygulanir. Gumusleme isleminden sonra aynalar koruyucu bir kaplama ile kaplanir ve ardindan parlatilir. Ayna parlatma islemi dogru yapilmazsa, camda bozulmaya neden olacak dalgalar olabilir.Aynalarin Gecmisine ve Bugunune Bakis
Eski gumus kaplamali aynalar genellikle camin arkasinda koyu cizgilere sahiptir, cunku malzeme cok ince ve duzensiz bir sekilde kaplanmistir, bu da pul pul dokulmesine, cizilmesine neden olur. Baska herhangi bir yerdeki gumus gibi aynanin arkasi da kararabilir. Gumusun havadaki kukurt bilesIkleri ile reaksiyonu, koyu, yansitici olmayan gumus sulfur olusumuna neden olabilir. Bu genellikle bir sorun degildir cunku gumus camin uzerine hava gecirmez bir sekilde cokeltilir. Bununla birlikte, bazen aynalarda hos olmayan bir siyah kenar olusturur. Bu, cam ile gumus tabakasi arasina su sizdiginda olur. Suyun varligi kararma reaksiyonunu hizlandirdigindan, yansitici yuzey zarar gorur. Bir aynayi temizledikten hemen sonra kenardaki fazla suyu silmek aynanin zarar gormesini onleyecektir. En iyi teknik, aynayi degil, bezi islatmaktir.

Gunumuz: Aluminyum Kaplamali Cam Aynalar
Modern aynalarin dogasi temelde bir su havuzundan farkli degildir. IsIk herhangi bir yuzeye carptiginda, bir kismi yansitilacaktir. Aynalar, cok iyi yansitan parlak, koyu arka plana sahip duz yuzeylerdir. Su iyi yansitir, cam kotu yansitir ve cilali metal son derece iyi yansitir. Genel olarak, tum yansitici yuzeyler ve dolayisiyla tum aynalar, karakter olarak aynidir. Yine de, bir aynanin kalitesi, onu yapmak icin harcanan zamana ve malzemelere baglidir. Gunumuzde aynalar icin en yaygin olarak kullanilan metalik kaplama aluminyumdur. Aluminyum vakumla uygulanir ve dogrudan sogutulmus cama yapisir. Aluminyum oksitlenebilir ancak oksitlenmeyi onlemek icin boya gibi koruyucu bir tabaka uygulanabilir. Aluminyum aslinda ultraviyole ve kizilotesi spektral araliklarda diger tum metallerden en yuksek yansima seviyesine sahiptir. On yuzey aynalari cok katmanli bir otomatik kaplayicida kaplanir. Bu, her seyin mukemmel olmasini saglamaya yardimci olur, hatta kusursuz bir yansimayla sonuclanir. Standart bir aynada yansima arka taraftadir. Bilim ve muhendislik icin, kusursuz bir yansimaya sahip ustun kaliteli bir aynaya ihtiyac vardir. Bilimsel sinif aynalarda cami guclendirmek icin genellikle baska bir kimyasal bilesen eklenir. Ornegin borosilikat, cam silika ve bordan olusur. Bu, yuksek sicakliklara dayanmasina yardimci olur.
Aynalar gercekten hafife alinmamalidir. En basit, sade ayna bile uzun bir insan cabasi ve bilimsel arastirma tarihinin urunudur. Gunluk isleri basitlestirmek icin surekli olarak aynalar kullanilir ve aynalar bircok bilimsel ve endustriyel uygulamaya sahiptir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:50.