IRCForumu.ORG   Cilek Chat
sohbetkeyfim


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Aralık 2021, 12:22   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Gurultunun Azaltilmasi Icin Cagdas Bir Yaklasim: Isitsel Peyzaj

Soundscape konsepti veya diger ismiyle isitsel peyzaj, gurultunun ve insanlar uzerindeki etkilerinin degerlendirilmesini degistirmek ve tamamlamak icin tanimlanan bir kavramdir. Soundscape; mevcut akustik olcumlerin sinirlarini ve Schafer’in 1960’larda ilk kez arastirmasina dahil ettigi kulturel boyutu sorgulayarak turetilmistir.

Isitsel Peyzaj Tanimi
Belirli bir ses ortami, insan kulagi tarafindan alinan belirli bir akustik ortamdan gelen tum sesleri icerir. Soundscape’in ilk fikri Schafer tarafindan kitabinda tanitilmistir. Diger bir ismiyle yeni ses manzarasinin birincil fikri, dunyanin ses manzarasini cografi haritalara benzer bir harita biciminde kaydetme seklinde uretilmistir. Ancak, ses manzaralarindaki son derece hizli degisIklikler bu fikrin uygulanmasini imkansiz hale getirmistir. Ses manzaralari, diger seylerin yani sira, insan nufusunun buyumesi, insanlarin gocu ve trafigin artmasi nedeniyle hizla degismektedir. Ote yandan, mevcut ses manzaralarini kaydetmek mumkundur ve buyuk ilgi gormektedir.
Gurultunun Azaltilmasi Icin Cagdas Bir Yaklasim: Isitsel PeyzajBiyofoni, canli organizmalarin dogal ortamlarinda urettikleri tum seslerdir. Ses manzarasinin acik ara en karmasIk ozelligidir, cunku belirli bir cevrede belirli bir sure boyunca yasayan mikroskobikten buyuk faunaya kadar tum biyolojik ses kaynaklarini birlestirir. Canlilarin farkli sesleriyle zengin ortamlarda, organizmalar bir veya daha fazla ses sinyali olarak ses cikarabilen farkli mekansal iliskilerde akustik sinyaller uretirler.
Jeofoni, belirli bir ortamda biyolojik olmayan kaynaklardan gelen tamamen dogal seslerdir. Genel olarak dort ture ayrilabilirler:
• Ruzgar,
• Su,
• Iklim
• Jeofizik kuvvetlerin ses etkileri
Antroponi, herhangi bir dogal ortamda insanlar tarafindan uretilen tum seslerdir. Bu grup, insanlardan, muzikten ve trafik gurultusunden gelen sesleri icerir. Yukarida bahsedilenlerin tumu dikkate alindiginda, bir arastirma alani olarak ses manzarasi kavraminin son derece genis oldugu ve multidisipliner bir yaklasim gerektirdigi sonucuna varilabilir. Calisma ve arastirmalarda akustik muhendislerinin yani sira psIkologlar, doktorlar, insaatcilar, mimarlar ve sosyologlar da yer almalidir.



Isitsel Peyzaj Siniflandirmasi
En yaygin ses manzarasi siniflandirmasi, ilgili ortama gore yapilan siniflandirmadir ve bu nedenle bunlari asagidaki gibi ayirt edebilir;
• Dogal ses manzaralari (ornegin deniz, orman ses manzarasi, vb.)
• Kirsal ses manzaralari.
• Kentsel ses manzaralari.
Gunumuz yasam tarzi ve tarzi goz onune alindiginda, kentsel ses peyzajinin en cok arastirildigi ve hizla degistigi sonucuna varilabilir. Bir sehrin ses manzarasi, belirli bir ses ortamini tanimlayan uc aktif bilesenin tumunu kapsar; ancak en buyuk etki antropojeniktir, yani cesitli insan faaliyetleri tarafindan uretilen seslerdir. Tarihe bakildiginda, sanayi ve elektrik devriminden sonra sehrin gorunumu ve sesi onemli olcude degismistir. Bugun de benzer bir durum yasaniyor, ancak hizlanan insaat calismalari ve sehirlerin asiri kalabaliklasmasi sonucudur. Sehirdeki en buyuk sorunlardan biri gurultu haline gelmistir ve bu gurultunun en buyuk kaynagi trafiktir.

Isitsel Peyzaj Nasil Kaydedilir?
Gurultunun Azaltilmasi Icin Cagdas Bir Yaklasim: Isitsel PeyzajBir isitsel peyzaji kaydetmenin olasi yollarindan biri ses yuruyusu(Soundwalk) yontemidir. Ses gecidi olarak da gecen bu yontem, bir kavram olarak, ilk olarak bir sehir plancisi Kevin Lynch tarafindan tanitilmistir. Onun fikri, insanlarin ise gidip gelirken kullandiklari ve isitsel peyzaji “yakalamak” amaciyla ilgi cekici yerlere ozgu olagan rotalari takip etmekti. Bir isitsel peyzajin olagan kaydi 30 dakika surer. 30 dakikalik secim, bir insanin ortalama bir Avrupa sehrinde yuruyecegi mesafeye karsilik gelir ve diger yandan, o belirli ses ortamindaki faaliyetler soz konusu oldugunda belirli bir homojenligi korur.
Kayit, gunde birkac kez, birkac gun boyunca, ancak her zaman guzel ve kuru bir havada gerceklesir. Arastirma oncullerine bagli olarak, kayitlardan elde edilen verilerin tam ve dogru bir sekilde nasil islenecegi sorusu kalmaktadir. Bilim adamlarinin cogu calismalarinda iddia etseler de, ses yuruyusu ortalama 15 dakika suren yuruyuslerle arastirmanin odagina ve amacina bagli olarak daha uzun sureli ses manzaralari kaydetmek mumkundur. Daha uzun ses manzarasi (isitsel peyzaj) kayitlarini kesmek veya kisaltmak ve ses manzarasi kayitlarina diger akustik araclari uygulamak da mumkundur.
NS ses yuruyusu yontem, bir kaydedici ve isi yapan kisinin kulaklarina yerlestirilen bir cift binaural mikrofon kullanir. Ses yuruyusleri NS adindan da anlasilacagi gibi, belirli bir ortamda yuruyus gerceklestirir. Bu islemyururken dikkatli bir sekilde nefes almasi gerekir ve bu tur kayit, yagmur gibi belirli bir dogal tezahuru kaydetmek istemedigimiz surece normal olarak kuru ve gunesli havalarda yapilir. Yurutec yuksekliginde kayit yapilir (binaural mikrofonlar yurutec kulaklarina yerlestirilir) ve bu nedenle kaydedilen sinyaller (mumkun olan en yuksek seviyede) o ortamdaki yayalar tarafindan duyulan sinyallere benzemektedir.
Ses ortaminin kayit uzunlugu konusunda bilim adamlari arasinda hala bir fikir birligi yoktur. Yani, ayni anda dinleyicinin yorgunlugunu onlerken, orijinal olarak calinan ses manzaralari arasindaki farki belirleyecek acikca tanimlanmis bir zaman siniri yoktur. Ses manzaralarinin uzunlugu acisindan cogaltilmasi, arastirmaciya ve arastirmasinin amacina birkac dakikadan birkac saate kadar degisir.

Isitsel Peyzaj Analizi
Soundwalk yonteminin yani sira, arastirmacilar genellikle yine herhangi bir standart veya norm tarafindan tanimlanmayan anket yardimi ile kaydedilen ses manzarasinin analizini yaparlar. Amaci dinleyici tarafindan saglanan ayrintili bir analiz olan anket kavrami net bir sekilde tanimlanmamistir ve dahasi yine arastirma oncullerine ve odaklanmaya baglidir Anketler, ses ortami hakkinda dinleyicilere dogrudan sorulardan, ses ortaminin hos veya nahos olarak tanimlanmasi acisindan daha ayrintili bir tanim icin gereksinimlere, matematiksel olceklerle ilgili olabilecek veya olmayabilecek niteliklere ve her biri icin standartlastirilmamis ses ortami sifat ciftlerine gore degisir. Arastirmaci, ses ortamini en iyi tanimladigini ve arastirmalarina uygun oldugunu dusundugu an kendi ses ortami sifat ciftlerini kullanabilir.
Ozetlemek gerekirse, anketler nesnel bir akustik parametre degildir; bununla birlikte, dinleyicinin ses ortamini algilamasinin iyi bir olcusunu sunarlar. Baslica bir problem, boyle bir subjektif parametrenin objektif akustik parametrelerle, yani ses yuksekligi, keskinlik, puruzluluk ve dalgalanma kuvveti ile nasil iliskilendirilecegidir.

Ses Ortamini Gurultu Azaltma Araci Olarak Kullanma
ISO 12913-1 standardi, ses manzaralarini “baglamda insanlar tarafindan algilandigi sekliyle” akustik ortamlar olarak tanimlar. Bu nedenle, gunumuzde giderek daha fazla ses manzarasi calismasi insan sagligina, esenligine ve genel yasam kalitesine yoneliktir. Ayrica, Avrupa Bolgesi icin DSO Cevresel Gurultu Yonergeleri, insan sagligini cevresel gurultuye zararli maruziyetten korumaya yonelik belirli rehberlik saglar. Kilavuzlar , karayolu trafik gurultusu, demiryolu gurultusu, ucak gurultusu, ruzgar turbini gurultusu ve eglence gurultusu gibi cevresel gurultu kaynaklari durumlari icin gurultu seviyelerinin (L den ve L gece ) azaltilmasini siddetle tavsiye etmektedir.
Gurultunun Azaltilmasi Icin Cagdas Bir Yaklasim: Isitsel PeyzajGecmiste bu sorunu cozmek ve gurultu seviyelerini verimli bir sekilde azaltmak icin mumkun olan tek yaklasim, onceki bolumlerde ayrintili olarak aciklanan gurultu bariyerleri olmustur. Ancak etkili bir gurultu bariyeri insa etmek ve konumlandirmak icin oncelikle bunun icin yeterli alana sahip olmak gerekir, yani gurultu bariyerleri ancak gunumuzde oldukca nadir bir durum senaryosu olan fiili binadan once planlanirsa bir cozum olarak hizmet edebilir. Ek olarak, mevcut bir kentsel cevreye bir gurultu bariyeri dahil etme firsati varsa, arastirmacilar gurultu bariyerinin ekonomik fizibilitesinin yani sira “gorsel hoslugu” da hesaba katmalidir.
Son olarak, bir cozum olarak gurultu bariyerleri yalnizca trafik kaynaklarindan gelen gurultu seviyelerini azaltmaya odaklanirken, WHO ve farkli uzmanlik turlerine sahip arastirmacilarin ortak ve nihai hedefi, farkli araclar kullanarak genel yasam kalitesini iyilestirmektir. Hos akustik ortamlar, yani pozitif ses manzaralari tasarlayarak, koruyarak ve arastirarak kilavuzlar, tanimlayicilar ve disiplinler arasi bir yaklasimdir.
Ses manzarasi arastirmasinin gurultu kirliligini azaltmak icin bir arac olarak kullanilabilecegi birkac yol vardir. Bunlardan biri, belirli bir akustik ortami ozellikle neyin hos olarak algiladigini kesfetmek ve ardindan bu ses kaynaklarini olumsuz algilanan ses ortamlarinda kullanmaktir. Cesitli ses ortami calismalari, nufusun cogunlugunun su sesine ve kus civiltilarina cok iyi tepki verdigini ve bu nedenle bu ses sinyallerinin daha az hos olarak degerlendirilebilecek diger akustik ortamlarin hos olmayan kisimlarinin akustik maskelenmesi icin kullanilabilecegini gostermistir. Olumsuz algilanan ic mekan ses manzarasi dusunuldugunde, gurultu azaltma ile ilgili iyilestirmeler, spesifik akustik emici malzemeler kullanilarak ve ornegin acik alan ofislerinin yerlesimi konusunda mimarlarla isbirligi yapilarak gercekten elde edilebilir.
Baska bir cozum, ses manzaralarini muzikle karistirmak olabilir. Muzik son derece kisisel bir seydir, bizi tuketen ve ruh halimizi degistiren bir seydir. Bizi yukseltebilir, rahatlatabilir ve bizi sakin ve rahat hissettirebilir. Bu nedenle, son arastirmalar, insanlari stresli ve asiri hareketli kentsel gunluk yasamdan kurtarmak icin guclu bir arac olabilecek yenilikci “muzik ses manzaralari” yaratmada iyi sonuclar gosteriyor. Daha dogrusu, sehir parklarina ozel cardaklar kurarak ve kullanicinin tercih ettigi muzigi mevcut bir ses ortamiyla birlestirmesini saglayarak, gunluk zorunluluklardan kisa bir muzik molasi verebilecek ve gune daha iyi dayanmaya yardimci olabilecek sakinlestirici ve rahatlatici alanlar olusturulabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:39.