IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Webmaster Genel Webmasterların fikir alışverişi yapabileceği konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Ağaç Şeklinde Aç9Beğeni
  • 4 Post By N/a
  • 1 Post By WildCat
  • 1 Post By aZze
  • 1 Post By She
  • 1 Post By eLsaa
  • 1 Post By Merve

 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Kasım 2023, 01:55   #1
N/a
Kayıtlı Üye
N/a - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Canonical URL Nedir?

Canonical URL diğer SEO faktörleri gibi önemli kriterlerden biridir. Farklı alan adları altında bulunan, daha sonra birleştirme sonucu oluşan kopya içerik sorununu çözmek için rel=”canonical” etiketi kullanılır. Sadece Google değil, diğer arama motorları için de uygulanması gereken canonical, otoriter görünmesi istenilen URL’yi belirtmek için kullanılır.


-----------------------------

Canonical URL Nedir?

Web siteleri kurulduğu andan itibaren sayfa sayısını arttırarak büyümeye devam eder. Ancak büyüme devam ettikçe sayfa içeriklerinin tekrarlanması riski web dünyasında “Duplicate Content” yani kopya içerik sorununa neden olabilir. Birkaç benzer sayfa içerisinde belirli anahtar kelime sıralaması varsa, arama motoru botları hangisi için trafik göndereceği konusunda karmaşa yaşar. Bu nedenle canonical etiketi kullanılmalıdır.

SEO kapsamında canonical URL’nin tanımı yapılırsa; arama motorlarının otoriter olarak görmesi istenen URL denilebilir. Diğer bir deyişle, canonical aslında web sitenize gelen ziyaretçilerin görmesini istediğiniz URL’dir.

Yani canonial etiketi kullanıldığında, birden fazla kopyası olan sayfanın ana URL’si arama motorlarına tanımlanır ve arama sonuçlarında ziyaretçileriniz o sayfaya yönlendirilir.


-----------------------------

Canonical URL Neden Kullanılır?

Canonical URL, tekrarlanan içerik sorununu engellemek için kullanılan en pratik yöntemlerden biridir. Birden fazla bağlantınızda benzer içerikler varsa bunlardan birini ana içerik olarak belirleyerek canonical URL kullanabilirsiniz.

Böylece kopya içerik konusunda arama motorlarından ceza almazsınız. Üstelik canonical tag ile gösterdiğiniz ana içeriğinizin bulunduğu sayfanın değeri de artmış olur.

Eğer Wordpress alt yapısı sunan bir web sitesi sahibiyseniz, canonical TAG kullanmanıza gerek yoktur. Çünkü Yoast eklentisi bu isteğinizi otomatik olarak uygular.

Eklentiyi indirdikten sonra ana içerik olarak tespit ettiğiniz sayfada canonical URL oluşturabilirsiniz. URL adreslerindeki tek bir karakter farkı bile arama motorlarında farklı sayfa olarak görülür. Bu sebeple aşağıdaki durumlarda canonical kullanmanız önerilir:

  1. Sayfaların farklı adlarla belirtilen çeşitlerine sahip olmak
  2. Web sayfalarının “www” olan ve “www” olmayan çeşitlerine sahip olmak
  3. Aynı içerik sayfasını URL adresinin sonunda ” / ” ve ” / ” olmayan halleriyle kullanmak
  4. HTTP ve HTTPS içerikli benzer URL olduğunda kullanmak
  5. Site genelinde arama parametreleri için parametreli URL’ler kullanmak
  6. Web sitesindeki aynı içeriğin mobil arayüzden farklı URL’den ya da subdomain’den görüntülendiği varyasyonları kullanmak
  7. Aynı sayfa içeriklerine değişik etiket veya kategoriler aracılığı ile ulaşmak
  8. Bir web sayfası için AMP olmayan ve AMP’li varyasyonlar kullanmak
  9. URL’nin default sürümlerinde benzer içerikleri sunmak
  10. Benzer içerikleri hem büyük harf hem de küçük harflerle sunmak

Bunların dışında domainler arasında duplicate content sorunları da ortaya çıkabilir. Eğer içeriğinizi paylaşmanız gerekiyorsa, içerikte kendinden referansı olan bir canonical URL kullanmanız gerekir. Böylece domainler arasında bu etikete sahip standart sürümü belirleyebilirsiniz. Bu tür bir kullanım içeriğin arama motorlarında görünmesini engellemese de orijinal olan sayfanın önüne geçme riskini tamamen ortadan kaldırır.



-----------------------------

Canonical Etiket Nasıl Kullanılır?

Canonical, kelime anlamıyla “ilgili” ya da “en basite indirgeme” demektir.

Bu nedenle görünmesini istediğiniz en basit ve en önemli içerik sayfasını seçmeli ve canonical URL kullanmalısınız. Arama motorlarına göre canonical etiketleri, içerikler için sıralama sinyallerini iyileştirmek ve linkleri geliştirmek anlamındadır. URL yönlendirmeleri için 301 kalıcı yöntemi de kullanılabilir ancak canonical tag uygulamak çok daha kolaydır.

Canonical etiketi kullanımı konusunda çoklu etiketleme yapılmaması gerektiğine ve sayfalamalarda canonicalization yapmamaya özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra canonical tag kullanılırken, kodlamada yazım hatası yapılmamalıdır. Bu konuda yapılan en büyük hata genelde tam adres yazılmaması olur. Yanlış ve doğru kullanıma örnek vermek gerekirse şu şekilde gösterilebilir:

Doğru kullanım: <link rel=”canonical” href=”index.php”>

Yanlış kullanım: <link rel=”canonical” href=http://ornekwebsitesi.com/index.php”>


Canonical etiketi, bir web sitesi sayfasının HTML kod alanında üst sırada bulunur. Meta açıklama, başlık etiketi ve robot etiketlerinin bulunduğu yer ile canonical URL’nin eklendiği alan aynı yerdir.

Örnek bir web sitesi için canonical etiketi kullanmak isterseniz, yazmanız gereken kod içeriği şu şekilde olmalıdır ve bu etiket aynı sayfa için belirtilecek tüm URL’lere yerleştirilmelidir:

Kod

<link rel=”canonical” href=”http://www.ornek.com/”/>
Yukarıda örnek olarak verilen etiket kullanımı HTML sayfaları için geçerlidir. Eğer PDF ya da farklı bir dosya türü için canonical tag kullanmanız gerekirse, HTTP Header Canonicalization uygulamasını yapmanız gerekir. Bunun için HTTP protokolü ve numarasını en üst sıraya ekleyerek kullanmanız gereken kod sıralaması şu şekilde yazılır:
  1. HTTP/1.1 200 OK
  2. Content-Type: application/pdf
  3. Link: <http://www.ornekwebsitesi.com/deneme.html>; rel=”canonical”

-----------------------------

Canonical URL Kullanmanın Temel Kuralları

Canonical URL kullanmak temelde çok kolaydır. Uygulamanın birkaç farklı yolu bulunur. Ancak bu yollardan hangisi seçilirse seçilsin mutlaka hatırlanması gereken 8 temel kural bulunur. Eğer web siteniz içerisinde aynı içeriği kapsayan farklı bir bağlantı yolu olduğunu düşünüyorsanız, canonical URL kullanmak için bu kuralları her daim hatırlamanızda fayda var.

1. Mutlak URL Kuralı

Canonical link kullanılırken, seçilen bağlantı ögesi dolaylı yollar içermemeli ve sade şekilde kullanılmalıdır. Bu konuda kullanılması gereken doğru ve yanlış yöntem aşağıdaki şekildedir:
  1. Doğru yöntem: <link rel=”canonical” href=”/example-page/” />
  2. Yanlış yöntem: <link rel=”canonical” href=https://examplesite.com/example-page/” />

2. Her Daim Küçük Harf Kuralı

Arama motorları büyük ve küçük harfli URL’leri farklı URL’ler olarak değerlendirdiği için canonical tag kullanırken küçük harf içeren URL’leri tercih etmeniz önerilir. Bunun için sunucunuzdaki küçük harfli URL’leri tespit edin ve o sayfalara etiket verin.

3. Domain Sürümü Kuralı

Web siteniz için SSL sertifikası aldıysanız ve sitenizde halen SSL içermeyen URL’ler yer alıyorsa arama motoru botları denetleme sırasında karışıklık yaşayabilir. Eğer web sitenizde SSL varsa, canonical tag kullanırken URL’nin şu şekilde olmalıdır:
  1. <link rel=”canonical” href=”[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] />

4. Kendinden Referanslı Canonical URL Kuralı

Canonical etiketi kullanırken zorunlu kılınmasa da kendinden referanslı olanların kullanımı arama motorlarının ekstra tavsiyeleri arasındadır. Böylece hangi sayfanın dizine eklenmesini istiyorsanız, URL dizine eklenirken kendinden referanslı canonical URL kullanmanız gereklidir.



5. Robots.txt Kullanımı Kuralı

Arama motoru botlarının taramasını istemediğiniz URL adresleri için robots.txt kullanabilirsiniz. Ancak canonical URL kullanacaksanız, belirlediğiniz sayfaların robots.txt dosyası tarafından engellenmediğinden emin olmanız gerekir. Aksi halde öne çıkarmak istediğiniz sayfayı görünüme açamazsınız.

6. Hreflang ve Canonical URL Kullanmama Kuralı

Bir web sayfasının coğrafi lokasyonu ile dilini belirlemek için hreflang etiketi kullanılır. Bu etiket kullanılırken, aynı dil için yoksa bile aynı dilde standart bir sayfa veya yedek dil belirlenmeli ve onun için canonical kullanılmalıdır.



7. Birden Fazla Canonical URL Kullanmama Kuralı

Öne çıkarılması için belirlediğiniz web sayfanız için sadece bir adet canonical URL kullanabilirsiniz. Eğer birden fazla sayfanız için canonical etiket tanımlarsanız, arama motoru botları denetleme esnasında sayfalardan hiçbirini dikkate almaz.

8. Canonical URL’yi <body> Etiketi İçinde Kullanmama Kuralı

Belirlenen sayfa için canonical URL kullanmak isteniyor ise rel=canonical tag’in bulunması gereken asıl yer <head> etiketlerinin olduğu bölümdür. Eğer etiket sayfanın <body> alanına eklenirse, arama motorları botları tarafından yok sayılır.


Alıntı:
Kaynak : [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
WildCat, aZze, She ve 1 diğerleri bunu beğendiler..
 
Alt 12 Kasım 2023, 02:03   #2
Carpediem
WildCat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeginize saglik paylasim icin tesekkur ederiz

N/a bunu beğendi.
________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 12 Kasım 2023, 02:04   #3
Standart

emeğine sağlık paylaşım için teşekkürler

N/a bunu beğendi.
________________

Çekme, Cennetimin Pencerelerine perde.
Kaldır! Göz kapaklarını
 
Alt 12 Kasım 2023, 18:34   #4
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] değerli paylaşımın için teşekkür ederiz yeni başlayanlar için ideal bir konu.

N/a bunu beğendi.
________________

~ E & B ~
 
Alt 12 Kasım 2023, 18:39   #5
Kayıtlı Üye
eLsaa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık teşekkürler 🌸

N/a bunu beğendi.
 
Alt 12 Kasım 2023, 18:42   #6
Standart

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bu güzel paylaşım için teşekkürler..

N/a bunu beğendi.
________________

Hayvan severlik bir ünvan değildir.İnsan olmanın gereğidir..


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:53.