IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Uzay Uzay'dan Son Haberler.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2022, 13:09   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart CSS Uzay Istasyonu Nedir?

Tianhe Uzay Istasyonu temel olarak uc ana modulden olusuyor. Bunlarin isimleri sirasiyla Tianhe, Wentian, Mengtian’dir. Bu modullerin temel teknolojisi, bundan once gonderilen ve bu istasyondan cok daha kucuk istasyonlar olan, Tiangong 1 ve Tiangong 2’ye dayaniyor. Bu modullerden ogrenilen bilgiler ve tecrubeler, Tianhe Uzay istasyonu’nun insa edilmesi ve surdurulebilmesi icin cok buyuk katkilar sagladi.

Uzay istasyonlarini iki kisima ayirabiliriz. Birinci kisim tek modulden olusan, daha kisa gorev surelerine imkan saglayan istasyonlardir ki bu istasyonlar icin Salyut, Skylab ve Tiangong’a ornek verebiliriz.

Ikinci kisim Uzay Istasyonu ise birden cok modulden bir araya gelen ve cok daha uzun sureli gorevlere izin veren istasyonlardir. Bunlar icin de MIR, ISS ve CSS uzay istasyonlari ornek verilebilir.CSS Uzay Istasyonu Nedir?

CSS (China Space Station) temel olarak 3 module sahiptir ki bu 3 modul, CSS Uzay istasyonu’nu ikinci nesil uzay istasyonu yapmasinin yanisira Tiangong 1 ve Tiangong 2’den cok daha uzun gorev surelerine olanak saglar. Peki CSS’i ikinci nesil uzay istasyonu yapan bu uc modul ne? Ozellikleri ve kabiliyetleri neler? Istasyona ne gibi kabiliyetler tasiyor?
3 modulunde kendine ozgu cesitli islevleri var.

2021 Nisan ayinin 29’unda firlatilan ve ilk model olan Tianhe, istasyon icin navigasyon, yorunge duzeltme, bilimsel cihazlar ve bir robotik kol gibi islevlerinin yani sira 3 kisiye de yasanilabilir bir ortam olusturabilecek bir kapasiteye sahiptir. 16 metre uzunlugunda ve 4,2 metre capa sahiptir. Diger iki modeli olan Wentian ve Mengtian modulleri daha cok bilimsel modullerdir. Uzay radyasyonu, kozmik isinlar ve sifir yercekimi deneyleri gibi seyler icin bilimsel aletleri icerirler. Ayrica Wentian modulu, Tianhe’deki navigasyon, yorunge duzeltmeye ve iletisim gibi cihazlarin yedegine sahiptir. Bu istasyona kargo ikmalleri ise Shenzhou ve Tianzhou kapsulleri ile saglanir. Shenzhou kapsulu insan tasimak icin gelistirilmis ve soyuz uzerine kurulmus bir tasarim. 9,2 metre 2,8 Metre genisligindedir. Ayrica istasyona 3 kisi tasiyabilir. Tianzhou ise kargo tasimak icin gelistirilmistir. 9 metre uzunlugunda ve 3,5 metre capindadir. Ayrica alcak dunya yorungesine 6500 kilogram yuk tasiyabilmektedir. Boylesine buyuk ve pek cok modulden olusan bir istasyonun insa edilebilmesi icin elbette oldukca yuksek kapasiteli roketlere ihtiyaciniz olacaktir.

Cin tarafindan gelistirilmis olan Chang’e 5 veya Tianwen-1 gibi oldukca onemli ve zor gorevlerde kullanilan Long March 5, tam olarak bu ihtiyaclari yerine getirebilecek kapasitededir. Long March 5 roketinden biraz bahsetmek gerekirse, temel olarak iki asamadan olusur. Fakat opsiyonel olarak daha iyi kabiliyetler icin ucuncu asamanin eklenmesi de mumkundur. Ilk asamasinda 2 adet YF77 adli motoru CSS Uzay Istasyonu Nedir?kullanmaktadir. YF77 adli bu motor yakit olarak, hidrojen ve oksijen kullanmaktadir. Ayrica her biri ortalama olarak 700 kilo newton itki uretebilir ki bu oldukca iyi bir degerdir. Ikinci asamada ise iki adet YF75D motoru kullanmaktadir. ilk asamada da oldugu gibi hidrojen ve oksijen kullanmakta ve ortalama 88 kilo newton itki uretebilmektedir. Opsiyonel olarak eklenebilen 3. asamada ise 2 adet YF150D motoru kullanilmakta ki ek olarak ucuncu asama eklemek daha uzak mesafelere yuk goturebilmek de oldukca etkilidir. Diger motorlara kiyasla daha farkli bir yakit turu olan hypergolic kullanilmakta ki bu yakit turu uzun sure boyunca vakum ortamina dayanabilme kabiliyetine sahiptir ve ortalama olarak 6 bucuk kilo newton itki uretebilmektedir.

Istasyonun kurulumu icin imzalanan anlasmalara gore ilk firlatma 2018 yilinda yapilmasi hedefleniyordu fakat modullerin yapiminda karsilasilan bazi teknik hatalar ve problemlerden oturu Tianhe modulunun yapiminin bitisi 2020 yilina ertelenmis oldu. 2020 yilina gelindiginde modul bitmis ve 2021 yilinin Nisan aylarinda firlatilmaya hazir hale gelmistir.

Onumuzdeki yillarda istasyona kargo ve insan dahil olmak uzere 12 gorev planlanmis durumdadir. istasyon bitisine dogru yogun bir sekilde astronot tasiyabilme kapasitesine sahip olacaktir. Bunun yani sira 3 astronot tasiyabilen Shenzhou kapsulunun daha gelismis bir versiyonu ile 6 adet taykonot, tek bir firlatmada istasyonu erisim saglayabilecek yeni nesil murettebatli uzay araci adi verilen bu kapsul, uzay istasyonuna kenetlendikten sonra yapilan yeniden doldurma isleminin ardindan aya gidebilecek kapasiteye sahip olacak fakat henuz aracin ay yorungesinden daha ileriye gidebilecegi tam kesin degil. Su anlik aracin sadece ay yorungesine erisebilecegi soyleniyor. Uzay Istasyonu’na kargo gibi ikmallerin yapilabilmesi icin Tianzhou adindaki kapsulun kullanilmasi hedefleniyor. Tiangong 2 adli istasyonunda zamaninda aktif bir sekilde ikmal yapmak amaciyla kullanilmisti. Toplamda 13000 kilogram ve 6000 kilogram agirligindaki yukleri tasiyabilecek aracin uzay Istasyonu’na kenetlenmesi, tamamen otomatik bir sekilde olacagi soyleniyor. Ayrica Ilerleyen zamanlarda long March 5 yerine daha gelismis roketlerle calisabilme ihtimali mevcuttur. Ornek vermek gerekirse su anda gelistirilmekte olan Long March 9 roketi ile birlikte uzay istasyonuna cok daha fazla yuk tasinabilir veya yeni moduller eklenebilir.

En son, Shenzhou-13 uzay araci 3 taykonotuyla 6 aylik ucus gorevin basariyla tamamlayarak 16 Nisan 2022 de basariyla yeryuzune donus yapti. Aracta esyalar da tasindi. Cin’in baskenti Pekin’de kisa sure once donus kapsulundeki esyalar cikarildi. Cikarilan yaklasIk 73 kilogram agirligindaki esyalar arasinda ekin tohumlari, hatira pullari, genclerin tablolari ve Cin Medya grubu’na ait olsa yuksek cozunurluklu bir fotograf yer aliyor. Shenzhou-13 misyonlari sirasinda uzayda tohum yetistiriciligi, biyolojik ve kulturel CSS Uzay Istasyonu Nedir?arastirmalar da dahil, bilimsel degere ve sosyal faydaya sahip olan ondan fazla deney gerceklestirildi.

Onumuzdeki yillarda gorecegimiz bu hizli ve buyuk gelisimin henuz baslangicinda oldugumuz ikinci uzay cagini etkileyecek oldukca onemli bir faktor oldugundan hic suphemiz yok Cin’in bu gelisimi ABD tarafindan daha etkileyici ve buyuk kararlar almasina sebep oluyor. Ustelik Rusya’nin 2025’te ISS’ten ayrilma kararinin ardindan iyice hizlanan bu yaris onumuzdeki 20 yili derinden etkileyecek gibidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:58.