IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Uzay Uzay'dan Son Haberler.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Haziran 2022, 13:06   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ingenuity Uzay Helikopteri Nasil Bir Aractir?

Ingenuity Mars Helikopteri, Perseverance gezicisinin gobegine bagli Kizil Gezegenin yuzeyine tasinan kucuk bir ucaktir. Ingenuity’nin misyonu, dogasi geregi deneyseldir ve gezicinin bilim misyonundan tamamen bagimsizdir.
Ingenuity, 4 Nisan 2021’de yuzeye konuslandirildi. 19 Nisan’da tarihte baska bir gezegende guclu, kontrollu ucus yapan ilk ucak oldu. Mars’ta ucus zorludur cunku Kizil Gezegen onemli olcude daha dusuk bir yercekimine – Dunya’ninkinin ucte biri – ve gezegenimize kiyasla yuzeydeki basincin sadece %1’i ile son derece ince bir atmosfere sahiptir. Bu, Ingenuity’nin 4 fit genisliginde (1,2 metre genisliginde) iki rotor kanadinin ucmak icin etkilesime girebilecegi nispeten az hava molekulu oldugu anlamina gelir.

Rotorcraft’in ucuslari otonomdur – JPL’deki ekip tarafindan gelistirilen algoritmalari calistiran yerlesIk rehberlik, navigasyon ve kontrol sistemleri tarafindan yonlendirilir. Verilerin, yorungedeki uydular ve NASA’nin Derin Uzay Agi kullanilarak milyonlarca mil boyunca Kizil Gezegene gonderilmesi ve buradan dondurulmesi gerektiginden , Ingenuity bir joystick ile ucamaz ve ucuslari Dunya’dan gercek zamanli olarak gozlemlenemez.

Mars’ta calismak icin, rotor tasiti, Dunya’dan ileri geri iletisime yardimci olmak icin Perseverance gezicisini gerektirir.
Besinci test ucusundan (7 Mayis 2021) sonra, Ingenuity deneyi, havadan kesif ve diger islevlerin Mars’in ve diger dunyalarin gelecekteki kesiflerine nasil fayda saglayabilecegini kesfederek yeni bir operasyon gosteri asamasina basladi. Bu ucuslardan elde edilen veriler, ayni zamanda, kucuk helikopterlerin, alet yuklerini tasiyan tam bagimsiz bilim araci rolu icin degerlendirilmesiyle ilgili kararlari bilgilendirmeye yardimci olmak icin kullaniliyor. Uzak gelecekte, Mars helikopterleri astronotlarin Kizil Gezegeni kesfetmelerine bile yardimci olabilir.

Ek olarak, rotor tasitinin goruntuleri, Perseverance gezicisinin Jezero Krateri kesfini dogrudan desteklemek icin kullaniliyor. Bilim ekibi, hangi jeolojik ozelliklerin ve yerlerin kesfedilmeye deger oldugunu degerlendirmeye yardimci olan havadan bir perspektiften faydali fotograflar buluyor ve gezici planlayicilar, oraya ulasmak icin guvenli rotalari haritalamak icin ayni seyi kullaniyor.

Gorevin One CikanlariIngenuity Uzay Helikopteri Nasil Bir Aractir?
23 MAYIS 2021
Operasyon Gosteri Asamasi Basliyor
Hava kesiflerinin ve diger islevlerin Mars’in ve diger dunyalarin gelecekteki kesiflerine nasil fayda saglayabilecegini kesfederek operasyon gosterim asamasi baslar.

18 SUBAT 2021
Mars’taki Topraklar
Ingenuity, 18 Subat 2021’de Mars Perseverance Rover’da istiflenmis olarak Kizil Gezegene ulasti.

6 NISAN 2021
Perseverance Rover ile Selfie
NASA’nin Perseverance Mars gezgini, robotik kolunun ucundaki kamerayi kullanarak Ingenuity helikopteriyle bir selfie cekti.

19 NISAN 2021
Tarihi Ilk Ucus
Jezero Krateri’nin uzerinde gezinen kucuk rotorlu ucak, baska bir gezegende enerjili, kontrollu ucusun mumkun oldugunu gostererek tarih yazdi.

25 NISAN 2021
Mesafe Kaydi
Ucuncu ucusunda, Ingenuity, Dunya’daki testlerde bile daha once gosterilenlerin otesinde hizlar ve mesafeler uctu. Helikopter, bir futbol sahasinin yarisindan biraz fazla olan 164 fit (50 metre) uctu ve saniyede 6,6 fit (saniyede 2 metre) azami hiza ulasti.

23 MAYIS 2021
Operasyon Gosteri Asamasi Basliyor
Hava kesiflerinin ve diger islevlerin Mars’in ve diger dunyalarin gelecekteki kesiflerine nasil fayda saglayabilecegini kesfederek operasyon gosterim asamasi baslar.

Bu Helikopter Hakkinda Kisa BilgilerIngenuity Uzay Helikopteri Nasil Bir Aractir?
Ismi: Ingenuity (yaraticilik)
Asil isi: Mars’taki ilk motorlu ucusu test etmek icin bir teknoloji gosterimi. Helikopter, Perseverance gezicisinin gobegine bagli olarak Mars’a gitti .
Baslama: 30 Temmuz 2020, Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Ussu, Florida
Inis: Subat. 18, 2021, Jezero Krateri, Mars

Baska Bir Dunyaya Ucmak

Arka planda Azim gezici ile Mars Helikopteri
Mars Helikopteri, Ingenuity, baska bir dunyada ilk kez motorlu, kontrollu ucusu test etmek icin bir teknoloji gosterimidir. Perseverance gezici ile Mars’a otostop cekti . Gezici uygun bir “havaalani” konumuna ulastiginda, 30 Mars gunu bir deneysel pencere uzerinde bir dizi test ucusu gerceklestirebilmesi icin Ingenuity’yi yuzeye cikardi.

Helikopter, uc basarili ucusun ardindan teknoloji tanitimini tamamladi. Ilk ucus icin 19 Nisan 2021’de Ingenuity havalandi, yerden yaklasIk 3 metre yukseklige tirmandi, kisa bir sure havada kaldi, bir donusu tamamladi ve ardindan indi. Bu onemli bir donum noktasiydi: Mars’in son derece ince atmosferinde ilk guclu, kontrollu ucus ve aslinda, Dunya’nin otesindeki herhangi bir dunyada bu tur ilk ucus oldu. Bundan sonra, helikopter, kademeli olarak daha uzak mesafe ve daha yuksek irtifalarda ek deneysel ucuslari basariyla gerceklestirdi.
Teknoloji demosunun tamamlanmasiyla Ingenuity, gelecekteki gezicilerin ve hava kasiflerinin birlikte nasil calisabilecegini kesfetmek icin yeni bir operasyon tanitim asamasina geciyor.

Ingenuity Hakkinda Bilinmesi Gereken 5 Sey

1: Baska bir gezegende ilk motorlu ucus testidir.
2: Mars yolundayken gezicinin altinda saklanacak ve yuzeye ulastiktan sonra zorlu Mars ortaminda hayatta kalacak kadar hafif ve guclu olacak sekilde uretildi. Helikopter 4 pounddan (1,8 kilogram) daha hafiftir.
3: Ince Mars atmosferinde havalanacak kadar guclu. Mars’in atmosferi cok incedir: Dunya’nin yogunlugunun %1’inden azdir.
4: Helikopter, 90 saniyeye kadar , bir seferde yaklasIk 980 fit (300 metre) mesafeye ve yerden yaklasIk 10 ila 15 fit mesafeye ucmak uzere tasarlandi. Bu, Wright Kardesler’in ucaginin ilk 12 saniyelik ucusuna kiyasla kucuk bir basari degil.
5: Helikopter insan kontrolu olmadan kendi basina ucar. Onceden Dunya’dan gonderilen minimum komutlarla kalkmali, ucmali ve inmelidir.

Ucus GunluguIngenuity Uzay Helikopteri Nasil Bir Aractir?
Yapilan Ucuslar: 28 (29/04/22 itibariyle)
Uculan Mesafe: 6,909 metre (~22,668 ft)
En Yuksek Rakim: 12 metre (~39 fit)
En Hizli Yer Hizi: 5.50 Hanim (12,3 mil/saat)
Ucus zamani: ~54.2 dakika (3,255 saniye)

Teknik ozellikler

Yigin: 1.8 kilogram
Agirlik: Yeryuzunde 4 pound; Mars’ta 1,5 pound
Genislik Toplam rotor uzunlugu: ~4 fit (~1.2 metre) uctan uca
Guc: Gunes paneli, Lityum-iyon pilleri sarj eder ve Mars gunu basina 90 saniyelik bir ucus icin yeterli enerji saglar (ucus sirasinda ~350 Watt ortalama guc)
Bicak Acikligi: 4 fitin (1.2 metre) hemen altinda
Ucus Menzili: 980 fit’e (300 metre) kadar
Ucus Yuksekligi: 15 fit’e kadar (5 metre)
Ucus Ortami: Ince atmosfer, Dunya’ninkinin %1’inden daha az yogun

En Uzun Ucus Rekoru Kirildi
24 Nisan 2022’de baglantisi kurulan 25 numarali ucus, Ingenuity’yi 704 metre kuzeybatiya gonderdi (su anki rekor olan Ucus 9’dan neredeyse 80 metre daha uzun). Helikopterin yer hizi saniyede yaklasIk 5.5 metre oldu (baska bir rekor) ve yaklasIk 161.5 saniye boyunca nadir Mars havasindan faydalandi.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:37.