IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2023, 12:20   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Hidirellez'de Nasil Dilek Tutulur?

Hizir ve Ilyas'in yer yuzunde bulustuklari gun olarak bilinen Hidirellez, bircok ulkede kutlaniyor. Ulkemizde de her sene dilekler tutulan bu gunde yazilan ve cizilen dileklerin gercek olacagina inaniliyor. Ancak bircok kisi Hidirellez'de nasil dilek dilenir bilmiyor. Oldukca basit bir yontemi bulunan Hidirellez dilek rituellerini ogrenerek her sene istediklerinizin gercek olmasi icin cesitli uygulamalar yapabilirsiniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Balkanlarda 'Aya Yorgi Gunu', 'Herdeljez', 'Ederles/Ederlezi' adlari ile de bilinen Hidirellez, Ortadogu, Orta Asya ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hidirellez gununde dunyada sIkintiya dusenlerin yardimcisi olan Hizir (AS) ile denizlerin hakimi olduguna inanilan Ilyas’in (AS) dunyada bir araya geldikleri gun olduguna inanilir.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?
Ortadogu, Orta Asya ve Balkanlar'da kutlanan hidirellez Turkiye’de Hidirellez her sene 5 - 6 Mayis'ta kutlanmaktadir.

HIDRELLEZ'DE NASIL DILEK DILENIR?


5 Mayis gecesi dilekler bir kagida cizilir ve gul agacinin altina konulur. Bunun icin bir kagida dileklerinizi yazip gule asabileceginiz gibi, altina toprak ya da tasla isteginizin seklini cizebilirsiniz. Yani ev istiyorsaniz ev, araba istiyorsaniz araba cizin. Gul agacinin dibine mutlaka para da birakin. Bu parayi sabah erkenden alacak ve cuzdaniniza koyacaksiniz. O para ile paranizin berekli olacagi ve cuzdaninizdan paranin hic azalmayacagina inanilir.

Evlenmek isteyen ama bir turlu evlenemeyen kizlarin baslarinin uzerinde yeni kilit acilir. Bu sayede kismetlerinin de acilacagi dusunulur.

HIDIRELLEZ RITUELLERI NELERDIR, HIDIRELLEZ'DE NELER YAPILIR?


Hidrellez gunu yogurt calinir ama maya konulmaz. Maya konulmadan yogurt tutarsa eve Hizir gelmis demektir. Hidrellez sabahi bir akarsu kenarina camurdan ev yapilir ve icine bugday konulur. Bunun nedeni bugdayin o yil eve bolluk ve bereket getirecegi inancidir.

5 Mayis gunu kirlardan 41 cesit ot ve kucuk temiz taslar toplanir. Toplanan otlar bir suya konur ve o suyla Hidrellez sabahi yuz yikanir. Bu suyun yuze iyi geldigi soylenir. Hidrellez sabahi kahvaltida yumurta kaynatilir. Bu yumurtalar cocuklara yedirilir. Hidrellez yumurtasinin guc verecegi dusunulur. Kuru baklagiller bir torba icinde bahcedeki agaclara asilir. Hidrellez Gunu cevredeki aclar doyurulur, yemekler paylasilir. Paylasmanin sonraki donemlerde bolluk ve bereket getirecegine inanilir.

5 Mayis gecesi Hidrellez atesi yakilir ve uzerinden atlanir. Atesin uzerinden atlanirken dilenen dilegin o yil gercek olacagina inanilir. Hidrellez gecesi (5 Mayis gecesi) evin kapisina sogut dali asilir.

HIDIRELLEZ'DE ILERIDE EVLENECEGIN KISIYI RUYANDA GORMEK ICIN


Hidirellez aksami uyumadan once tuz yiyen ve kimseyle konusmadan uyuyan kizlarin ruyalarinda ileride evlenecekleri kisiyi gordukleri inanci vardir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:41.