IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2023, 12:16   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cocuklara Kitap Okumanin Faydalari Nelerdir?

Cocukluk donemi, insanoglu icin cok degerli bir zaman dilimidir. Bu zaman diliminde yasananlar ne kadar olumlu ise gelecekte o oranda olumlu olacaktir. Ebeveynler cocuklarina ne kadar cok vakit ayirir onlarla guzel anilar biriktirir, yararli bilgiler ogretirlerse o derece iyi yetismis bireyler yetistirirler.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Cocuklarla vakit gecirmenin bircok cesidi vardir. Bunlardan biri de onlara kitap okumaktir. Cocukluk caginda en cok masal, hikaye okunur. Bu eylem duzenli bir sekilde yapilmalidir. Yorgun bir ebeveyn bile cocuguna kitap okurken hem kendisi de dinlenir hem de cocugu ile vakit gecirmis olur.

Okuma- yazma cagina gelmemis bir cocuga kitabi ebeveyni okur. Cocuk aile, kres gibi sosyal cevreden ogrendikleri kelimeler disinda kendisine kitap okundugu takdirde yeni kelimeler ogrenerek kelime hazinesini gelistirmis olur. Yapilan arastirmalar neticesinde gorulmustur ki kendisine kitap okunan cocuklarin, kendisine kitap okunmayan cocuklara oranda ogrendikleri kelime sayisi daha fazladir.
Cocuklarin hayal gucunu ise en cok masal dinlemek gelistirir. Cunku masallarda gercekustu ogeler vardir. Cocuk hic gormeyecegi ya da duymayacagi olaylari, varliklari ogrenmis olur. Boylece daha yaratici bir birey olur.
Aileleri tarafindan kendisine duzenli kitap okunan cocuklar okuma- yazma ogrendiklerinde artik kendileri de kitap okumayi aliskanlik haline getirir ve kitap okumayi sever. Boylece aile rol model olmus olur.
Yazmanin yolu da okumaktan gecer. Iyi yazmak icin okumak gerekir. Cocukluk caginda kendisine kitap okunmus cocuklar okuma- yazma ogrendiklerinde de iyi yazi yazabilme kapasiteleri yuksek olur.
Cocuklar kitap okunurken daha rahat uykuya dalabilirler.
Hem cocuklar hem de ebeveynler gun sonunda yapilan kitap okuma etkinligi ile stresten arinir daha rahat gunu bitirebilirler.
Cocuklara hikaye okundugunda olmus ya da olmasi mumkun olan olaylar iletilmis olur. Boylece cocuk farkli dunyalari, olaylari, yerleri de ogrenmis olur.
Cocuklara ogretici kitaplar da okunur. Bu kitaplar sayesinde de daha donanimli bireyler olurlar.
Egitimin en temel ogelerinden biri de dinlemektir. Cocukken kendisine kitap okunmus cocuklarin dinleme becerisi de gelisir. Boylece okulda ya da toplum icinde dinlemesini ogrenmis olurlar. Ayrica dinleme suresini artirmak konsantre suresiyle ilgilidir. Bu sureyi artirmanin en iyi yolu duzenli bir sekilde okunan kitabi dinlemektir. Aktif bir dinleyici haline gelen cocuk okul hayatinda da ogretmenlerini dinleyerek daha basarili olur.
Cocuklara yonelik masallarda, hikayelerde bazi degerlerde ogretilmis olur. Iyilik, hosgoru, merhamet, saygi vs.
Cocuk kitaplarinda cizgi filmlerde oldugu gibi olaylar ve bu olaylarin nasil cozulecegi gibi durumlar vardir. Cocuk dinledigi kitaplar sayesinde problem cozme yetenegini de gelistirmis olur.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:01.