IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Şubat 2024, 14:55   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ofke nedir? Nasil Kontrol Edilir?

Amerikan filmlerinde sIkca gecen bir cumleye takildi kafam. Hani asil adam veya yolunu sasirmis bir gariban edasiyla, kahramanimiz sert ve kavgacidir. Boyle fevri cikislari oldugunda “S[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]” der etrafindakiler. Ofke kontrol merkezlerinde halka bedava verilen kurslar dahi vardir. Toplum hizmet cezalari yaninda o kurslara giden kisiye problemini cozdu gozuyle bakilir. Orasi Amerika. Bizim Turkler de ofkeyi nasil cozer; hepimiz biliriz. Ofkelenmek gibi son derece dogal bir tepkiyi, ama oyle, ama boyle, bir sekilde her insan oglu disa vuruyor. Oysa ofkelendigimizde bize neler oluyor, hic merak ettiniz mi? Ofkenin tanimi nedir? Nasil kontrol edilebilir? Bu sorulara dair buldugum yanitlari dilim dondugunce sizlerle paylasmaya calisacagim.


Ofke; doyurulmamis isteklere, istenmeyen sonuclara ve karsilanmayan beklentilere verilen, son derece dogal, evrensel ve insani bir duygusal tepkidir. Son derece normal ve yasamin surdurulmesi icin gerekli bir duygudur. Yani cogu durumda sinirleri alinmis insan seklinde davranamadigimiz icin kendimizi pek de suclamamaliyiz. Ofke duygusal bir tepkidir. Duygulari olan her bireyin yasadigi bir duygudur. Ustelik etrafa karsi uyarici bir isarettir. Olumsuz bir durum algilandiginda cevredekileri uyarmaya, onlari korkutmaya veya onlara saldirmaya yonelik hissedilen duygusal bir durumdur. Biraz ic gudusel de denilebilir. Sinirlandirilabildigi surece sagliklidir ve ise yarar. Hani ‘kontrolsuz guc, guc degildir.’ denir ya… Kontrol edilmediginde kisinin kendisi ve en onemlisi de cevresindekiler icin zararli olabilir. Ofkeyi dogru sekilde ifade edebilme becerisine “ofke kontrolu” denir.

Ofkenin saglikli sekilde kontrol edilebilmesi adina mutlaka belli kosullarin saglanabilmesi gerekiyor. Evvela ofkelendigimizde, bunu inkar etmemeliyiz. Hele ki ofkeyi bastirmak, cok daha sagliksiz sonuclara yol acacaktir. O halde ofkenin hissedilen bir duygu olarak kisi tarafindan kabul edilmesi ve bu ofkenin nedeni, nasili irdelenerek, iyice taninmasi evladir. Ofkeyi bir sekilde ifade etmek, giderilmesi yolunda atilacak en onemli adimlardan biri olarak degerlendirilebilir.

Ozellikle cocukluk caglarinda temelleri atilan ofkenin, cocuk buyudukce kontrollu bir sekilde ifade edilmesi ogretilmelidir. Her cocuk kizar, bagirir, sesini yukseltir, aglar, bazen tepinir ve kucuk krizler gecirebilir. Bu gibi davranislar, cocuk engellendiginde, istedigi olmadiginda ya da hosuna gitmeyen bir muameleyle karsi karsiya kaldiginda olusur. Bu gibi durumlarda ise; yapilacak en dogru hareket ortami daha fazla germemek adina cocugu dinlemek, gerektiginde son derece sakin bir ses tonuyla konusarak onu siddet iceren davranislarindan uzaklasmasi yonunde telkinlerde bulunarak, sorununu konusma yoluyla cozmesine dogru yoneltmeye cabalamak olacaktir. Ustelik, cocuk eger bir kez ofkelendiginde asiri sert ve utandirici davranislar sergiledigi icin ailesinin bezdigini ve dediklerini yaptigini gormusse, bu “ogrenilmis” davranisi ileriki yillara maalesef tasiyacaktir. Ilgisi dagildiginda cocuk elbette sakinlesecektir ama bu gibi davranislar mutlaka ciddiye alinmasi ve nedenleri incelikle arastirilmasi gereken davranislardir. Ama olgun caga gelmis bir bireydeki siddete varan ofke yansimalarinin cozumu icin atilacak adimlari, konusunun uzmani olan kisilerden ogrenmekte yarar goruyorum.

Bana gore, sorunlarla buyumus olan bir yetiskini duzeltmeye kalmak, bebeklikten yetiskinlige dogru uzanan cocuk buyutme macerasinda hepimizin cocuklarimizi yetistirirken yasadigi cesit gucluklerle mukayese edildiginde, cok daha kolay zor bir is. “Agac yasken egilir.” burada son derece gecerli bir atasozu galiba. Hepimize sabir ve sevgi sayesinde her turlu ofkenin kontrol edildigi bir dunya diliyorum.


Kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:58.