IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2023, 04:48   #1
Standart Kediler Kaç Yıl Yaşar? Irklara Göre Kedi Yaşam Süreleri

Kedilerde yaşam süresini etkileyen oldukça fazla faktör vardır. Genetik, ırk, bakım koşulları, yaşadığı ortam, çevresel faktörler ve beslenme bunlardan en önemlileridir. Birçok kedi sahibi kedisinin veya kedilerin yaşam süresini merak etmektedir. Dediğimiz gibi bunu etkileyen oldukça fazla faktör olsa da, en azından yapılan bilimsel çalışmalar ve araştırmalar neticesinde bazı sonuçlar elde edilmiştir.

Kediler çok çeşitli özelliklerde ve boyutlarda dünyaya gelir. Bu nedenle, farklı kedi ırklarının farklı yaşam beklentileri ve süreleri vardır. Bazı kedi ırklarının beklenen yaşam süreleri 10-12 yıl civarındayken, bazı ırklar için 20 yıl normal sayılabilmektedir. Bu oldukça büyük bir farktır. Bu nedenle bu konuda ırkları ayrı ayrı incelemek en doğrusu olacaktır. Bunun yanında tamamen çevresel faktörler, bakım koşulları ve beslenme ile yaşam süresini uzatmak mümkündür.

Kedilerde Yaşam Sürelerini Etkileyen Faktörler
Hepiniz tahmin ediyorsunuzdur ki yaşam süresini etkileyen oldukça fazla faktör vardır. Bu faktörlere bağlı olarak yaşam süresi ciddi anlamda uzayabilir veya kısalabilir. Bu faktörlerden önemli olan bazılarına kısaca göz atalım.

Irk ve Genetik Faktörler
Yaşam süresini etkileyen en önemli faktördür. Dünya’da yüzlerce farklı kedi ırkı mevcuttur. Bu ırkların her birisinin farklı özellikleri vardır. Dış görünüş ile beraber hastalıklara yatkınlık, genetik bozukluklar, bağışıklık sistemi gibi kriterlerde ırktan ırka değişmektedir. Tüm bunlar yaşam süresini de etkilemektedir. Zaten konumuzda ırklara göre yaşam sürelerini ayrı ayrı vereceğiz.

Bakım ve Besleme Faktörleri
Tüm canlılar için oldukça önemlidir. Sağlıklı bir şekilde yaşamı devam ettirebilmek, hastalıklardan uzak kalmak için bakım koşulları ve beslenmeyi çok ön planda tutmak gerekir. Kedilerde çok fazla faktör sağlığı dolayısı ile yaşam süresini etkilemektedir. Stres, doğru ve düzenli beslenme, uygun hava koşulları, temiz ve hijyenik çevre bunlardan bazılarıdır. Kediler için koşullar ne kadar optimum olursa yaşam süresi o kadar uzayacaktır.

Bağışıklık ve Hastalık Faktörleri
Sağlıklı ve hastalıklardan uzak bir yaşam ortalama ömrün artmasındaki en önemli kriterlerden birisidir. Birçok hastalık veya sağlık sorunu erken ölümlere ve yaşam süresinin kısalmasına neden olur. Bu nedenle bağışıklık sistemi ile aşılama kedilerde hastalıklardan korunmak için önemlidir. Özellikle yavru kedilerde ciddi seyreden ve maalesef ölümlere neden olabilen çok sayıda hastalık vardır. Bu tür hastalıkların önüne geçmek ve etkisini azaltmak için aşılamanın önemi çok büyüktür.
Kediler Kaç Yıl Yaşar?
Yukarıda söylediğimiz faktörleri mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Günümüz şartlarında kedilerin ortalama yaşam sürelerine baktığımızda evlerde beslenen evcil kedilerin ortalama yaşam süresi 11-15 yıl kadardır. Sokaklarda yaşayan kedilerde bu süre çok daha kısadır. Bunun en büyük nedeni sokakta yaşayan kedilerin hastalıklar ile karşılaşma şanslarının çok daha yüksek olması ve travmalar (trafik kazaları, yüksekten düşme, kavgalar vb.) ile sık karşılaşmalarıdır.

Sokaklarda yaşayan kedilerde yavru ölümlerinin oranı çok yüksektir. Anne sütünün yeterince alınmaması, bağışıklık sisteminin zayıf olması, hastalık bulaşma riskinin çok yüksek olması, aşılama yapılmaması sokaktaki yavru kedilerin başlıca handikaplarıdır. Tüm bu ve benzer faktörler bir araya geldiğinde sokaklarda doğan kedilerin erişkinliğe ulaşma ihtimalleri maalesef çok düşük kalmaktadır.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:36.