IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2023, 04:39   #1
Standart Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Nedenleri

Problemleri
Kediler çok fazla mama değiştirmeyi sevmez, aynı zamanda beslenme konusunda özellikle ev kedileri hassastır. Bir mama değişikliğinden sonra birkaç gün boyunca kedilerde iştahsızlık ve dolayısı ile halsizlik görülebilir. İlk başlarda mamayı yemeyi kabul etmeyecektir. Genellikle birkaç gün içerisinde azda olma mamayı yemeyi başlar. Eğer bu esnada başka bir seçeneği yoksa mamayı yemeyi kabul edektir.

Mama değişikliği dışında farklı besinler ile beslenme, bozuk gıdalar tüketilmesi gibi durumlar ile sindirim sistemi etkilenebilir. Bunun neticesinde bir süre halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Genellikle beslenme ile alakalı olarak sindirim sistemini etkileyen durumlarda ishal ve kusma ek belirti olarak görülebilir.

Kızgınlık Dönemi
Kızgınlık dönemi kısaca kedinin çiftleşmeyi kabul ettiği dönemdir. Dişi kedilerde bu dönemde bazı davranış değişiklikleri meydana gelir. Bu davranış değişiklikleri ile beraber iştahsızlık ve halsizlik görülmeside muhtemeldir.

Parazitler
Parazitler özellikle düzenli olarak parazit muayenesi ve tedavisi yapılmayan kedilerde önemli bir nedendir. Yavru kediler bu anlamda daha duyarlıdır. Özellikle kedilerde ilk 2 ay içerisindeki halsizlik ve iştahsızlık olgularının büyük çoğunluğunda parazit saptanmaktadır. Bu duruma sebep olmamak için 1. aydan itibaren düzenli olarak parazit muayenesi ve tedavisi veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Ağız ve Diş Problemleri
Ağız ve diş sağlığını etkileyen problemler iştahsızlık ve halsizliğin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Ağız mukozasındaki lezyonlar, diş hastalıkları, diş eti hastalıkları, ağız içerisinde ve dilde meydana gelen yaralar kedilerde iştahsızlık ve halsizliğe neden olabilmektedir.

Sindirim Sistemi Hastalıkları
Kedilerde her dönemde sindirim sistemi ile farklı hastalıklar görmek mümkündür. Bu hastalıklar mide, bağırsak, karaciğer gibi sindirim sisteminin birçok doku ve oranını etkiyebilir. Bu tarz sindirim sistemi hastalıklarında çok farklı belirtiler görülsede halsizlik ve iştahsızlık görülen önemli belirtiler arasında yer almaktadır.

Enfeksiyöz Hastalıklar
Kedilerde birçok enfeksiyöz hastalık görülebilmektedir. Özellikle yavru kediler bu hastalıklara karşı çok daha duyarlıdır. FIP, feline panleukopenia, feline leukemia bu hastalık arasında özellikle sıralanması gereken hastalıklardır. Bu hastalıklar ani müdahale edilmediği takdirde genellikle şiddetli olarak seyreder ve birçok belirti meydana gelir. Şiddetli halsizlik ve iştahsızlık bu hastalıkların en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.

Tümörler ve Kanser
Kedilerde iyi huylu ve kötü huylu (kanser) tümörler özellikle orta yaştan sonra sık görülen hastalıklar arasındadır. Birçok tümör ve kanser ilk başlarda ciddi bir belirti vermez. Genellikle ilk ortaya çıkan belirtiler ise çok şiddetli olmayan ama giderek şiddetini artıran halsizlik ve iştahsızlık durumudur. Sonrasında diğer belirtilerde ortaya çıkmaya başlar.

Doku ve Organ Hastalıkları
Vücudumuzda yer alan birçok doku ve organ farklı nedenlere bağlı olarak sorunlar yaşayabilir. Her bir doku ve organ belli başlı hastalıklardan etkilenebileceği gibi özel bazı hastalıklarıda vardır. Halsizlik ve iştahsızlık birçok dokuya ve organa ait hastalıkta ve problemde görülebilir.

Kedilerde halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilecek önemli bazı durumları sizler ile paylaştık. Halsizlik ve iştahsızlık çok geniş kavramlardır. Birçok sorundan kaynaklı olarak farklı şiddetlerde karşımıza çıkabilir. Bu nedenle nedenin belirlenmesi için detaylı bir muayene, çeşitli laboratuvar testleri ve yardımcı tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Bunlar sayesinde sorunun ana nedeni tespit edilebilir. Kediler oldukça hassas canlılardır ve iştahsızlık, halsizlik gibi durumlar kedileri ciddi anlamda etkileyebilir. Bu nedenle acil bir şekilde kontrol edilmesinde fayda vardır.

Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Durumunda Neler Yapılmalıdır?
Genellikle kedi sahipleri halsizlik ve iştahsızlık olayını çok fazla önemsemiyor ve birkaç gün müdahale etmeden beklemeyi tercih ediyor. Bu durumda genellikle müdahaleye geç kalınıyor ve tedavide başarı oranı ister istemez azalıyor. Nedeni ne olursa olsun bir halsizlik ve iştahsızlık olgusunda bir veteriner hekime danışmak, genel olarak kedinin muayenesini yaptırmak oldukça önemlidir. Bu sayede sorun ilerlemeden daha kolay bir şekilde çözüm bulmak mümkün olacaktır.

Evet bazen halsizlik ve iştahsızlık çok basit nedenlerden kaynaklı olabilir ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkabilir. Fakat aksi durumları düşünmek ve durumu riske atmamak için en kısa sürede muayene edilmesi faydalı olacaktır.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:00.