IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 31 Ağustos 2023, 03:02   #1
Standart Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi sık karşılaştığımız problemlerden birisidir. Aslına bakarsanız hem genel hem de bölgesel tüy dökülmesi yaygın olarak görülür ve kedi sahiplerinin de ciddi anlamda şikayet ettiği konulardan birisidir. Kedilerde tüy dökülmesini genel olarak fizyolojik ve patolojik tüy dökülmesi şeklinde sınıflandırabiliriz.

Özellikle mevsim geçişlerinde kediler normal olarak bir miktar tüy dökmektedir. Bu tüy dökülmesinin şiddeti kedinin ırkına, genel durumuna, bakım ve beslenme koşullarına göre değişir. Bu süreç normal bir süreçtir ve patolojik tüy dökülmelerinden ayırmak gerekir. Diğer taraftan bazı problemlere ve hastalıklara bağlı olarak karşımıza çıkan ve normal olmayan tüy dökülmeleri şekillenebilmektedir. Buradaki ayrımı veteriner hekim genel ve özel muayeneye ile gerektiğinde yardımcı teşhis yöntemlerini kullanarak yapar.

Kedilerde bölgesel tüy dökülmesine baktığımızda ise bu tarz dökülmeler genellikle patolojik bir nedenden kaynaklı dökülmelerdir. Çünkü özellikle mevsim geçişlerinde görülen normal tüy dökülmeleri genellikle belirli bir bölge dışında tüm vücutta görülür. Özellikle uzun tüylü ırklarda başlangıçta kafa ve boyun bölgesinde bu tarz dökülmeler görülse de vücudun geneline baktığımızda her bölgede dökülmeler görülmektedir. Zaten bu dönemlerde kedinin tüylerini kontrol ettiğimizde genel bir matlık ve cansızlık göze çarpar. Birçok kedi sahibi bu durumu rahatlıkla anlar.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmeleri
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi genellikle bir problemin veya hastalığın habercisidir. Burada ayırmamız gereken nokta bazı ırklarda özellikle kulak ve göz çevresinde görülen tüylerin dökülmesi veya bu bölgelerde tüy olmaması normal bir durumdur. Özellikle kısa tüylü kedi ırklarında kulak çevresinde tüyler oldukça seyrek ve dökülmüş bir görünümde olabilir. Bunu patolojik bir durumdan ayırmanın en kolay yolu tüy dökülmesi dışında kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık gibi ekstra belirtilerin olmamasıdır. Kulak ve göz çevresindeki bu tüyler bazı ırklarda belirli dönemlerde dökülür ve tekrar çıkabilir.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Nedenleri
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesine birçok faktör neden olabilir. Başlıca parazitler, mantarlar, çeşitli bakteriyel deri enfeksiyonları, endokrin sistem bozuklukları bağışıklık sistemi ile alakalı bozukluklar, stres, beslenme bozuklukları, alerjiler ve travmalar bu faktörler arasında sayılabilir.

Parazitler olarak kedilerde uyuz etkenleri, bit, pire ve keneler rol oynayabilir. Uyuz etkenleri olarak ise Demodex, Otodectes, Notodres ve Sarcoptes rol oynamaktadır. Bu etkenlerin hepsi ciddi tüy dökülmelerine neden olabilir. Genellikle bu etkenler tüy dökülmesinde rol oynadığında başlangıçta belirli bölgelerde tüy dökülmesi görülür ve giderek vücuda yayılmaya başlar. Otodectes aynı zamanda kulak uyuzu olarak bilinir ve bu bölgelerde tüy dökülmesi yoğun olarak görülür. Bununla beraber kaşıntı, kızarıklık ve daha ciddi olgularda ciddi deri enfeksiyonları kendisini gösterir. Pirelerden kaynaklı tüy dökülmeleri ise özellikle karın ve bacaklarda görülür.

Mantar enfeksiyonları vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilmektedir. Burada enfeksiyona neden olan mantar türü oldukça önemlidir. Mantar enfeksiyonlarında ilk tüy dökülmeleri genellikle baş bölgesinde, burunda, kulak ve göz çevresinde görülmektedir. Daha sonrasına ise bu lezyonlar patiler, tırnak araları, boyun gibi yerlerde görülür. Dediğimiz gibi vücudun birçok bölgesinde görülebilir. Fakat genellikle mantar enfeksiyonları yüz bölgesinde başlamaktadır.
Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olan tüy dökülmeleri ise genellikle ikincil olarak ortaya çıkar. Bir travma sonrası veya herhangi bir faktör sonrasında şekillenen bakteriyel enfeksiyonlarda etkilenen bölgede tüy dökülmesi görülür. Müdahale edilmediği takdirde bu dökülme giderek yayılabilir.
Endokrin sistem rahatsızlıklarında ise tüy dökülmesi genellikle sırt ve karın bölgelerinde simetrik olarak meydana gelmektedir.
Aşırı yalanma bazen bölgesel olarak tüylerde dökülmeye sebep olabilir. Kediler gün içerisindeki vakitlerinin ciddi bir miktarını kendilerini yalayarak geçirirler. Bu bir temizlenme sürecidir. Fakat bazen derideki rahatsızlık, ağrı ve enfeksiyonlar gibi nedenlere bağlı olarak kediler aşırı bir yalanma durumu sergileyebilir. Böyle bir durumda yalandığı bölgede tüy dökülmesi görülebilmektedir.
Stres, beslenme, alerji gibi etkenlere bağlı olarak şekillenen tüy dökülmeleri genellikle genel bir tüy dökülmesi olarak kendisini gösterir. Fakat özellikle ajerjik kökenli tüy dökülmeleri bazen vücudun belirli bir bölgesini etkileyebilir. Kedilerde tüy dökülmesine neden olabilecek çok faktör vardır. Maddeler halinde bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Bakteriyel enfeksiyonlar
Mantar enfeksiyonları
Parazit enfeksiyonları
Cilt travmaları
Yanıklar
Alerjik reaksiyonlar
Doğum kusuru
Kalıtsal koşullar
Beslenme eksiklikleri
Hormonal dengesizlikler
Aşırı sürtünme
Stres
Aşırı yalanma
Otoimmün bozukluklar
Tiroid bozuklukları
Diyabet hastalığı
Kanser veya tümörler
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar
Bazı diğer ilaçlar
Zehir veya toksinler

Bazı ırkların tüy dökülmesine yatkın olduğunu söylemiştik. İran Kedisi, Himalayan Kedisi, American Bobtail Kedisi, Birman Kedisi gibi bazı uzun tüylü kedi ırkları tüy dökmeye daha yatkındır.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Belirtileri
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi ya da diğer adı ile alopesinin en önemli belirtisi vücudun belirli kısımlarında veya genelinde görülen tüy dökülmesidir. Tüy dökülmesi ilk etapta gözle görülür lezyonlar ve alanlar olarak karşımıza çıkmayabilir. Ancak bu durum tüylerde farklı değişikliklerle başlayabilir. Dökülmenin altında yatan nedene bağlı olarak tüy dökülmesiyle ilgili farklı semptom yani belirtiler de karşımıza çıkabilir.

Lokalize, odaklar halinde ve genel tüy dökülmesi
Deride kızarıklık
Deride kabarcıklar
Deride kabuklanma
Kaşıntı ve kaşınma
Deri üzerinde kistler veya nodüller
Aşırı olarak yalanma durumu
Deri üzerinde ülserler veya açık yaralar
Deride hiperpigmentasyon veya koyu cilt lekeleri
Kötü koku
Letarji
Anormal davranışlar
Depresyon
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi vücudun herhangi bir kısmında görülebilir. Kafa bölgesi, kulaklar, bacaklar ve karın bölgesi kedilerde bölgesel tüy dökülmesini en sık gördüğümüz kısımlardır.

Kedilerde Baş Bölgesinde Tüy Dökülmesi
Kedilerde baş bölgesinde görülen tüy dökülmesi özellikle mantar gibi sorunlar ve travmalardan kaynaklıdır.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:03.