IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2023, 09:18   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kozloduy Nukleer Santrali Nasil Bir Santraldir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Bulgaristan‘in Kozloduy kentinde yer alan bir nukleer guc tesisi olarak hizmete baslamistir. Avrupa’nin en eski nukleer santrallerinden biri olarak kabul edilir. Kozloduy Nukleer Santrali’nin temelleri, Sovyetler Birligi ile imzalanan anlasma dogrultusunda atildi. Bu anlasma sayesinde Sovyetler Birligi, Bulgaristan’a nukleer enerji teknolojisi transfer etmeyi kabul etti.

Kozloduy Nukleer Santrali Nasil Bir Santraldir?
Ilk reaktor unitesi olan Kozloduy-1, Sovyet yapimi VVER-440/230 tipi reaktor ile devreye alindi. Bu, Bulgaristan’daki ilk nukleer guc unitesi oldu ve tesisin faaliyete gecisinin temelini olusturdu. Kozloduy-2, ayni Sovyet yapimi VVER-440/230 tipi reaktoru kullanarak devreye alindi ve santralin kapasitesi artti. Kozloduy-3, yine VVER-440/230 tipi reaktoru kullanarak devreye alindi. Bu asamada, Kozloduy Nukleer Santrali, Bulgaristan’in elektrik ihtiyacinin onemli bir kismini karsilamak icin onemli bir kaynak haline geldi. Kozloduy-4, yine VVER-440/230 tipi reaktoru kullanarak devreye alindi ve tesisin kapasitesi daha da artti. Kozloduy-5 ve 6 da VVER-1000 V-320 reaktorleri kullanildi.

2000’lerin baslarinda, Avrupa Birligi, Bulgaristan’in Kozloduy Nukleer Santrali’ndeki eski reaktorlerin guvenlik standartlari acisindan uygun olmadigini ve bu nedenle kapatilmasi gerektigini belirtti. AB ile yapilan bir anlasma uyarinca, Kozloduy-1 ve Kozloduy-2 reaktorleri kapatilma karari alindi ve bu reaktorler 2002 ve 2006 yillarinda sirasiyla devre disi birakildi. Bulgaristan, Kozloduy Nukleer Santrali’ndeki Kozloduy-3 ve Kozloduy-4 reaktorlerini de kapatma karari aldi ve bu reaktorler 2006 ve 2007 yillarinda sirasiyla faaliyetten cikarildi. Bu karar, Bulgaristan’in AB’ye katilim sureciyle ilgili bir adimdi. 2010 yilina gelindiginde Kozloduy Nukleer Santrali, Avrupa Komisyonu ve Bulgaristan hukumeti arasinda yapilan bir anlasma uyarinca, ulkenin nukleer enerji altyapisini daha guvenli ve modern reaktorlerle guclendirme planlari yapmaya basladi.

Teknik Ozellikler
Kozloduy-5 ve Kozloduy-6 Reaktorleri:

Reaktor tipi: VVER-1000/V320

Termal guc: Her bir reaktor icin yaklasIk 1000 MW

Brut elektrik uretimi: Her bir reaktor icin yaklasIk 1000 MWe

Reaktor sogutma sistemi: Basincli su reaktoru (PWR)

Kozloduy Nukleer Santrali, Sovyetler Birligi tarafindan insa edilmis olan VVER-1000/V320 tipi reaktorlere sahip iki unite (Kozloduy-5 ve Kozloduy-6) ile calismaktadir. Her bir reaktor, yaklasIk 1000 megawatt termal guce sahiptir ve brut elektrik uretimi de yaklasIk 1000 megawatt elektrik (MWe) olarak gerceklesmektedir. Santralin yillik elektrik uretimi 16023GW’dir.

Reaktorler, basincli su reaktoru (PWR) tipinde oldugundan, basincli suyu reaktor cubuklari araciligiyla isitir ve buharlasan su buhariyla turbinleri dondurerek elektrik uretir. PWR tipi reaktorler, dunya genelinde yaygin olarak kullanilan ve nukleer enerji uretiminde sIkca tercih edilen bir reaktor tasarimidir.

Kozloduy Nukleer Santrali Nasil Bir Santraldir?
VVER Reaktor

VVER, Rusca “Vodo-Vodyanaya Energeticheskaya Reaktor” ifadesinin kisaltmasidir ve “su-sogutmali enerji reaktoru” anlamina gelir. VVER reaktorleri, Sovyetler Birligi doneminde gelistirilmis ve cesitli ulkelerde kullanilan bir basincli su reaktoru (PWR) tipidir. Bu reaktorler, dunya genelinde nukleer enerji uretiminde en yaygin kullanilan ikinci reaktor tipidir ve ozellikle eski Sovyet Bloku ulkeleri tarafindan benimsenmistir.

VVER reaktorleri, basincli suyun nukleer fisyon reaksiyonlari sirasinda olusan isiyi kontrol edici bir ortam olarak kullanildigi basincli su reaktorleri sinifina aittir. Bu reaktorler, uranyum-235 veya plutonyum gibi nukleer yakitlari fisyon (bolunme) reaksiyonlarina sokarak enerji uretirler. Fisyona ugrayan nukleer yakitlar, notronlar ve enerji aciga cikarir.
VVER reaktorleri, notronlari kontrol etmek ve reaksiyonu surekli bir sekilde surdurebilmek icin uranyum yakitlarin etrafinda bir kontrol cubugu duzenlemesi kullanir. Reaktorun calisma sirasinda, kontrol cubuklari reaktorun icine veya disina hareket ettirilerek notron akisi ve reaksiyon hizi duzenlenir. Bu sayede reaktordeki nukleer reaksiyonlar kontrol altinda tutulur ve enerji uretimi surekli bir sekilde devam eder.

Avantajlari
VVER reaktorleri, nukleer enerji uretiminde bazi avantajlara sahiptir:

Cevre Dostu: Nukleer enerji, fosil yakitlara gore cok daha dusuk karbon salimina sahiptir, bu nedenle cevre dostu bir enerji kaynagi olarak kabul edilir.

Yuksek Enerji Verimliligi: Nukleer reaktorler, kucuk bir miktardaki nukleer yakitla uzun sureli enerji uretebilirler, bu da yuksek enerji verimliligi saglar.

Dusuk Enerji Maliyeti: Uygun sekilde isletildiginde, nukleer enerji dusuk maliyetli bir enerji uretim yontemidir.

Enerji Guvenligi: Nukleer enerji, enerji guvenligini artirabilir, cunku yerli bir enerji kaynagidir ve dis bagimliligi azaltabilir.

VVER reaktorleri, dunya genelinde nukleer enerji uretiminde onemli bir rol oynamaktadir. Basincli su reaktorleri sinifina ait olan VVER reaktorleri, guvenli ve surdurulebilir enerji uretimine katki saglarlar. Ancak, nukleer enerjinin kullanimi beraberinde cesitli guvenlik ve atik yonetimi zorluklarini da getirir. Dolayisiyla, nukleer enerji politikalari olusturulurken guvenlik ve cevresel faktorlerin dikkate alinmasi onemlidir.

PWR Sogutma Sistemi
Kozloduy Nukleer Santrali, reaktorlerin sogutma islevini yerine getirmek icin gelismis bir sogutma sistemi kullanir. Ana sogutma sistemi, reaktorlerin icindeki uranyum yakitlari etrafinda dolasan basincli suyu kullanir. Basincli su, nukleer fisyon reaksiyonlari sirasinda olusan isiyi absorbe eder ve bunun sonucunda buharlasir.

Sogutucu su, reaktor cubuklarinin etrafinda dolanarak olusan sicakligi alir ve buharlasma islemi sonucunda yuksek basinc ve sicaklikla turbinlere yonlendirilir. Bu turbinler, yuksek hizla doner ve elektrik uretmek icin bagli jeneratorleri calistirir. Elektrik uretimi tamamlandiktan sonra, buhar tekrar yogusturulur ve sogutma dongusunun bir parcasi olarak tekrar reaktore geri gonderilir.

Kozloduy Nukleer Santrali, reaktorlerin calisma sicakligini ve reaksiyon hizini duzenlemek icin kontrol cubuklari da kullanir. Bu kontrol cubuklari, notronlarin etkisini azaltarak veya arttirarak reaktorun istenilen guc seviyesinde calismasini saglar.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:57.