IRCForumu.ORG   sohbetkacak
sohbetkeyfim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Ağustos 2023, 09:28   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dihibrit Caprazlama Nedir?

Kalitim, canli organizmalarin ozelliklerinin nesilden nesile aktarilmasi surecidir. Kalitimi anlamak ve belirli ozelliklerin nasil gectigini ve birleserek nasil yeni ozellikler olusturdugunu anlamak icin caprazlama deneyleri yapilmaktadir. Dihibrit capraz, kalitimin iki farkli ozelligin es zamanli olarak incelenmesini saglayan bir caprazlama deneyidir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Dihibrit capraz, iki farkli gen cifti veya allelin bulundugu iki karakterin ayni anda incelendigi bir kalitim deneyidir. Her bir karakter, fenotipik ozellikleri belirleyen iki allel kombinasyonuna sahiptir. Bu deneyde, iki ebeveyn birey, farkli fenotipik ozelliklere sahip olmalarini saglayan iki farkli ozelligi tasir. Dihibrit capraz, ebeveynlerin saf veya melez olmasina bagli olarak farkli sonuclar elde edebilir.

Dihibrit Caprazin Calisma Prensibi
Dihibrit capraz, farkli karakterlerin kalitimini anlamak icin yapilan bir caprazlama deneyidir. Bu deneyde, ebeveynlerin saf veya melez olmasi durumuna gore farkli dihibrit capraz turleri uygulanir. Saf ebeveynler, her bir karakter icin homozigot allellere sahipken, melez ebeveynler heterozigot allellere sahiptir.

Dihibrit caprazin calisma prensibi su adimlari icerir:

Adim 1: Ebeveyn Secimi: Dihibrit capraz icin farkli ozelliklere sahip iki ebeveyn secilir. Her bir ebeveyn, ayni genin farkli allellerini tasir. Ornegin, bir ebeveynde sari tohum ve uzun boylu bitki, diger ebeveynde yesil tohum ve kisa boylu bitki ozelligi olabilir.

Adim 2: Melezleme: Secilen ebeveynler melezlenir, yani caprazlama islemi gerceklestirilir. Bu islem, bitkilerde tozlasma veya hayvanlarda dollenme yoluyla gerceklestirilebilir.

Adim 3: F1 Neslinin Olusumu: Melezleme sonucunda F1 nesli olusur. F1 neslindeki bireyler, her iki karakter icin de heterozigot allellere sahip olurlar. Yani, bir karakter icin iki farkli allel tasirlar.

Adim 4: F1 Neslinin Incelenmesi: F1 neslindeki bireylerin fenotipik ozellikleri incelenir. Eger iki karakterin birbirine baskin allelleri varsa (ornegin sari tohum ve uzun boylu bitki), o zaman F1 nesli, ebeveynlerin ozelliklerine benzer sekilde domine edici fenotipler gosterir. Ancak, eger iki karakterin birbirine karsi cekinik allelleri varsa (ornegin yesil tohum ve kisa boylu bitki), o zaman F1 nesli, ebeveynlerin ozelliklerinin bir karisimi olan heterozigot fenotipler gosterir.

Adim 5: F2 Neslinin Olusumu: F1 neslindeki heterozigot bireyler caprazlanarak F2 nesli olusturulur. F1 neslindeki homozigot ebeveynlerin karakterleri, F2 neslinde de bulunabilir.

Adim 6: F2 Neslinin Incelenmesi: F2 neslindeki bireylerin fenotipik ozellikleri incelenir. Eger iki karakterin her biri icin de homozigot bireyler olusmussa, bu durum saf ebeveynlerin fenotipik ozelliklerini yansitir. Ancak, eger iki karakterin birbirine karsi cekinik allelleri varsa, o zaman F2 neslindeki homozigot bireyler, caprazlama sonucunda yeni kombinasyonlar olusturarak farkli fenotipler gosterebilir.

Gregor Mendel ve Dihibrit Caprazin Kesfi
Dihibrit caprazin temelini atan ve kalitimin babasi olarak kabul edilen bilim insani Gregor Mendel’dir. Mendel, 19. yuzyilin ortalarinda bezelye bitkileri uzerinde yaptigi dikkatli deneylerle kalitim yasalarini kesfetmistir. Bezelye bitkileri, caprazlama deneyleri icin uygun bir model organizma olarak secilmistir, cunku farkli ozelliklere sahip genleri barindirir ve caprazlama sonuclari gorsel olarak kolayca belirlenebilir.

Mendel, dihibrit capraz deneylerini, bezelye bitkilerinin dort temel ozelligi olan tohum rengi (sari veya yesil), tohum sekli (yuvarlak veya burusuk), cicek rengi (mor veya beyaz) ve cicek pozisyonu (terminal veya aksiller) uzerinde yurutmustur. Mendel, saf sari tohumlu ve uzun boylu bitkilere sahip bezelye bitkileri ile saf yesil tohumlu ve kisa boylu bitkilere sahip bezelye bitkilerini melezlemistir. Melezleme sonucunda F1 nesli olusmus ve bu nesildeki bireyler sari tohumlu ve uzun boylu olmustur. Mendel, F1 neslindeki bireyleri birbirleriyle caprazladiginda ise F2 neslinde farkli fenotipler elde etmistir. Bu sonuclar, genlerin ayri olarak aktarildigini ve birbirinden bagimsiz olarak kombinasyonlar olusturdugunu gostermistir. Mendel’in bu calismalari, kalitimin temel yasalarini tanimlayan Mendel yasalarinin temelini olusturmustur.

Dihibrit Caprazin Onemi
Dihibrit capraz, kalitimin anlasilmasi ve cesitli karakterlerin nasil gectiginin belirlenmesi icin onemli bir deneydir. Bu caprazlama deneyi, genlerin birbirinden bagimsiz olarak aktarildigini, fenotipik ozelliklerin kombinasyonlarini olusturdugunu ve cekinik allellerin baskin allellere gore nasil ifade edildigini gosterir. Dihibrit caprazin sonuclari, cesitli canli organizmalardaki kalitim prensiplerinin anlasilmasina ve genetik cesitliligin kesfedilmesine katki saglar.

Ozellikle tarim, hayvancilik ve tip gibi alanlarda, dihibrit capraz deneyleri sayesinde belirli ozelliklerin kalitimi ve nesilden nesile gecisi daha iyi anlasilmaktadir. Bu bilgiler, bitki ve hayvan yetistiriciliginde istenen ozelliklerin secilerek irklarin gelistirilmesine ve hastaliklarin genetik temellerinin anlasilmasina katkida bulunur.

Sonuc
Dihibrit capraz, kalitimin iki farkli ozelligin es zamanli olarak incelendigi bir caprazlama deneyidir. Bu deney, Gregor Mendel’in bezelye bitkileri uzerinde yaptigi calismalarla kalitim yasalarinin temelini olusturmustur. Dihibrit capraz, genetik cesitliligi anlamak, belirli ozelliklerin nasil gectigini belirlemek ve canli organizmalarin kalitimini anlamak icin onemli bir arastirma yontemidir. Tarim, hayvancilik, tip ve diger bircok alanda kullanilan bu deney, kalitimin temel prensiplerini anlamamiza ve genetik bilgiyi uygulamamiza olanak saglar.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:34.