IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Nisan 2022, 13:26   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tipografi Nedir?

Tipografi (typographia), forma uygun yazmak anlamina gelmektedir. Sanat olarak sozcuklerin kullanilmasidir.Tipografi Nedir?
Yazi tipi, satir uzunlugu, satirlar arasi bosluk, punto buyuklugu ve benzer etkenlerin kombinasyonlari ile gerceklestirilir.
Bir kitap sayfasinda ya da gunumuzde ekranda gordugumuz sozcuklerin sanatsal degerleri uzerine epey dusunulmektedir. Aslinda her harf, her sozcuk, her nokta, hatta her karakter arasindaki bosluk, aynen bir ressamin firca darbesiyle duygu aktarmasi gibi belli duygu ve ruh halini gostermesidir.
Bir sanat formu olarak yazili soz yeni bir kavram degildir. Kaligrafi sanati 6000 yil oncesinde Asya’da, Bati’da ise eski Yunan ve Roma’ya dayanmaktadir. Tipografinin ilk kalintilarina ise MO 1800 dolaylarinda Girit’tek Minos medeniyetinde rastlanmaktadir. 1908 yilinda arkeologlar, Phaistos Diski olarak adlandirilan Minos medeniyetine ait bulduklari kilden yapilmis kitabede cogu birbirine benzeyen bircok semboller yer almaktadir. Bu kitabenin yapilmasinda kullanilan teknik orta caga kadar cozulememistir. Phaistos Diski’nin yapiminda birbirine benzeyen tuglalarin yumusak kile basilmasiyla olusturulmus oldugu ve boylece tutarli semboller ve karakterler uretildigi dusunulmektedir.
10. yy ile 12. yy arasinda, prefabrik tuglalar kullanilarak benzer harfler olusturma uzerine calismalar, Avrupa ve Bizans Imparatorlugu’nda gelismeye baslamistir. Bu yontem ile katipler tutarli eserler yazma olanagi elde ediyorlardi. Yontemin cok zaman almasi toptan eser uretimini kisitlamaktaydi.
1440 yillari dolaylarinda Alman bir demirci ve sarraf olan Johannes Gutenberg, devrim niteliginde bir icat gelistirir. Gelistirdigi bir matbaa makinesidir. Bu makine, basilan seye gore yeniden duzenlenebilen ayri ayri harf kaliplarini sayfalara basmayi ongoren “tasinabilir yazi” kavramina gore calismaktaydi. Bu icat ilk baski makinasi olamasa da emsallerine gore cok daha verimli ve bir gunde 3000 sayfadan fazla basim gerceklestirebiliyordu. Bu durum matbuat dunyasinda koklu bit etki yaratti. Gutenberg’in makinesi ile tarihte ilk kez Incil nushalari seri halde basilmaya baslandi ve onceden sadece din adamlari ve aristokratlarin ulasabildigi metinlere herkesin kolayca ulasabilmesi saglanmis oldu. Basilan eserler sadece din metinlerle sinirli kalmamis zamanla siir ve felsefe eserleri de Avrupa’da yayilmaya baslamistir. Bununla birlikte okuryazarlik oraninda etkisi gorunur bir sekilde artis gozlenmistir. Yeni fikirlerin ve kavramlarin ortaya cikmasini, genis kitlelere etkin ve hizli ulasmasini, ayrica Protestan Reformu’nu da tetiklemistir. Avrupa’da ust ile alt sinif vatandaslar arasindaki ucurumun ortadan kalmasina katkida bulunmustur.



Tipografinin UnsurlariTipografi Nedir?
Bir sayfaya “Glif” denen yazi karakterleri ya da sembolleri yerlestirirken bitmis urunun gorsel guzelligini belirleyen bircok faktor bulunmaktadir:
Yazi Yuzu: Genellikle “font” terimi olarak da kullanilan bu terim aslinda her biri kendine has bir agirlik, genislik, egim ve diger ozellikler tasiyan fontlarin toplamidir. En yaygin orneklerinden Helvetica ve Times New Roman bir yaziyuzuyken, Helvetica Neue 75 Bold gibi alt kumeler fonttur.
Yazi Rengi: Geleneksel renk anlayisindan fakli olarak tipografide yazi rengi terimi sayfadaki beyaz alan ile harflerin koyulugu ya da acikligi arasindaki dengeyi belirtmektedir.
Bosluk: Tipografide yazi karakterleri arasindaki bosluk genellikle yazi karakterleri kadar onemlidir. Karakterler arasindaki bosluk, kelimeler arasindaki bosluk ve satir arasindaki bosluk gibi bosluk turleri bulunmaktadir. Tasarimci bu bosluk turleri uzerinde ayarlamalar yaparak okuyucunun yazili metni kolayca okuyup mesajini anlama yetisini etkileyebilir.
Tipografi dalinda uzmanlasmis kisilere tipograf denir. Tipograflar; grafik tasarim, reklamcilik ve web tasarimi gibi gorsel mesajlarin agirlikli oldugu is kollarinda gorev almaktadirlar.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:23.