IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 02 Mart 2022, 10:12   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kübizmin Edebiyattaki Etkisi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Fransizca ismiyle cubisme, geometrik sekil anlamina gelen cube(kup) kelimesinden gelmektedir. 1908 yilinda Paris’te Georges Braque’nin resim sergisi duzenlenmistir. Bu sergide kubik sekillerden olusan ev resmini goren Henri Matisse,, resmi kubist olarak nitelendirmistir. Kubizm kelimesinin sanat akimina isim olmasi bu sekilde gerceklesmistir. Kelimenin kavramlasmasini saglayan kisi de Louis Vauxcelles’tir.


Kubizm 1908 yilinda dogmustur. Akim, empersyonizme tepki olarak dogmustur. Ilk once resim akimi olarak karsimiza ciksa da 1913 senesinde edebiyatta da kullanilmaya baslanmistir. Kubizmin etkisi 1930’lara kadar etkisini devam ettirir.Kubizmin Edebiyattaki Etkisi

Guillaume Apollinaire, Andre Salmon, Max Jacob, Blaise Cendrars gibi bazi sairler kubizm akimini benimsemistir ve bu akima uygun olarak siirler yazmislardir.

Kubizm, akil ve mantik perspektifini reddeder. Akim icin onemli olan hayal gucudur. Kubist yazarlar, olaylari gercegi katmadan aktarir. Bu akima bagli sairlere gore siirde gercek ve olaylar geleneksel sekilde ele alinmamalidir. Sairler, olaylari akil yoluyla anlamaktan uzaklasmak ister. Boylelikle siirlerinde soylenmemis olani ortaya koymak istemislerdir.

Sairler, soylenmemis olani dile getirirken hayal gucunu kullanir. Bu gucu kullanirken imajlardan, alisilagelmemis olan cagrisimlari ve en car***i kavramlari birlikte kullanir.

Kubist bir sair dis dunyayi iyi analiz etmelidir. Dis dunyadaki en kucuk ayrintilar dahi yakalanmalidir. Herhangi bir koku, dogadaki tum sesler, cantayi karistiran el gibi en basit ayrintilar bile sair tarafindan yakalanmalidir. Sair dis dunyaya ait olan bu gibi ayrintilari hayal gucuyle harmanlayarak kullanmalidir.

Resim ve edebiyat sanat olarak birbiriyle ic ice gecmistir. Bu yuzden kubizm akimi edebiyatta uygulanirken gorsellige onem verilir. Gorulen cagrisimlar siir araciliyla okuyucuya aktarilmaya calisilir. Kubist sairlerin siir kitaplarinda resimlere sIk sIk yer verilir.

Kubist sairler, varliklari bir butun olarak kavramak ister. Insan, esya ve dogayi ic ve dis gorunusu, duygu ile olay halinde ic ice ele alinmalidir.

Kubistler dili kullanirken dogalligin disina cikarlar. Kelimelerin dizilimi, anlamlari onlar icin temelden degistirilmelidir. Kelimeler sozluk anlamina en uzak anlamiyla kullanilir. Bu sayede resimdeki uc boyutlulugu siirde kullanmak isterler.

Kubist sairler siirin seklinde yenilik yapar. Misra duzenine uygun siir yazmaz ve siirde noktalama isareti kullanmazlar. Onlara gore siir noktalama isaretlerine muhtac degildir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:57.