IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Temmuz 2021, 00:02   #1
Kayıtlı Üye
CRown - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Türk Adının Ortaya Çıkışı

Bilinen devirlerle birlikte Türk boyları ve devletleri iki kıtaya yayılmışlar ve günümüze kadar bazen 3 kıta da olmak üzere hayatlarını devam ettirmişlerdir. MS 10.yüzyıla kadar Moğolistan 'ın doğusundaki Kerulen Irmağı'ndan Macaristan ovalarına kadar uzanan geniş saha Türk boylarına yurtluk yaparken, bu asırdan sonra Orta Doğu 'da Türk göçlerine sahne olmuştur. Dolayısıyla Türklerin çok sayıda milletle temas etmeleri üzerine başta Türk adı olmak üzere boy adları farklı milletlerin kaynaklarında çeşitli şekillerde kaydedilmiştir.

Bilindiği gibi Türk adı 542 yılında tarih sahnesinde yer alan, 552 'de bağımsızlığını ilan eden Gök Türk (Kök Türk) Devleti 'yle resmi bir kimlik kazanmıştır. Aslında bu devletin adı Gök (Kök) - Türk değil Türk idi ve bazen iki heceli '' Türük '' şeklinde yazılıyordu. 19 yy 'ın sonunda bazı Türkologların teklifiyle ilim aleminde kabul görüp Gök Türk (Kök Türk) şekliyle yaygınlaşmıştır.

Bununla beraber Türk adının nasıl olupta yaygınlaşarak günümüze ulaştığını kısaca açıklamak gerekir. Bu şekilde Moğolistan 'da kurulan Türk adlı Devlet kısa zamanda bütün Orta Asya 'yı, Kuzey Çin 'i, hatta Tibet 'i hakimiyeti altına almıştı. Arkasından Kore 'den karadeniz 'e kadar Kafkasların Kuzeyi, hatta Kuzey Afganistan 'ı kendine bağladı. Böylece hem doğu kaynaklarında (Çin, Tibet, Kore) hem batı kaynaklarında (Bizans) Türk Devleti adıyla geniş yer edindiği gibi Orta Asya, Türkiye diye anılmaya başlandı.

Bağımsızlığı yaklaşık iki yüz yıl süren Türk (Gök Türk/Kök Türk) Devleti, 745 yılında yıkılarak tarih sahnesinden çekildi. Devletin topraklarının doğu kanadında Uygur Devleti, Dokuz Oğuz boylarının üzerinde hakim olarak idareyi sürdürdü. Batı Gök Türk topraklarında ise önce çeşitli boy federasyonları kendilerine Türgiş (Türkiş/Türkler) adını alarak varlıklarını devam ettirdiler. 766 tarihinde Türgiş siyasi birliği ortadan kalkınca bu bölgede yaşayan Oğuzlar (Kabileler) olarak dağınık bir şekilde Tanrı dağları-Çu-Yedisu havzasından Sır Derya (Seyhun) boyu üzerinden Mangışlak 'a ve hatta İtil 'e kadar dağınık halde yaşadılar. Her ne kadar Oğuz adı bu dönemde ön plana çıksa da Türk kimliklerinden ve Batı Gök Türk kökenlerinden dolayı İslam kaynaklarında Türkmen, Rus kaynaklarında Tork adıyla anılmaya başlandı.

Bundan sonra kurulacak olan Selçuklu başta olmak üzere diğer bütün İslami Türk devletleri farklı adlarla adlandırılsalar da kimlik özelliklerini korudular. Osmanlı İmparatorluğu üç kıtada yayıldığında batılılar tarafından Türk Devleti diye anılıyordu. Aynı şekilde önce Mısır ve Suriye (Memluklar 'dan dolayı), sonra Anadolu Türkiye diye adlandırıldı.

KAYNAK: Kök Tengri'nin çocukları ----- Ahmet TAŞAĞIL ------ Eski Türk tarihinin zamanda ve mekanda yeri (Türk adının ortaya çıkışı)
 
Alt 06 Temmuz 2021, 00:09   #2
Emektar
ESinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 06 Temmuz 2021, 00:11   #3
GameOver
AkGün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık

________________

۰۪۫.۪۫۰𝓑𝓪𝔃𝓲 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻 ,𝓫𝓪𝔃𝓮𝓷 𝓲𝓷𝓼𝓪𝓷𝓵𝓪𝓻۰۪۫.۪۫۰
𝑪𝒊𝒌𝒂𝒓 𝒊𝒍𝒊𝒔𝒌𝒊𝒍𝒆𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 , 𝒔𝒂𝒉𝒕𝒆 𝒅𝒐𝒔𝒕𝒍𝒖𝒌𝒍𝒂𝒓𝒊𝒏𝒊𝒛 𝒎𝒊𝒅𝒆𝒎𝒊 𝒃𝒖𝒍𝒂𝒏𝒅𝒊𝒓𝒊𝒚𝒐𝒓

۰۪۫.۪۫۰AkGün۰۪۫.۪۫۰



 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:06.