IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Ocak 2024, 16:14   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart II. Abdülhamid Döneminde Hiç Toprak Kaybedilmedi mi?


II.Abdülhamid için en çok toprak kaybeden padişahlardan biriydi dersek yanılmış olmayız. II. Abdülhamid döneminde, Tunus, Girit, Mısır, Kıbrıs, Sırbistan, Karadağ, Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Niş, Teselya, Kars, Batum ve Ardahan kaybedilmişti. Tarihçi İlber Ortaylı da bu toprak kayıplarını doğrulamakta ve hatta II.Abdülhamid’in İran’a bile toprak verdiğini söylemektedir.
II. Abdülhamid, 31 Ağustos 1876 tarihinde tahta çıkmıştı. 32 yıl 7 ay 13 gün hüküm sürdükten sonra 27 Nisan 1909 tarihinde tahttan indirilmiştir. Abdülhamid tahttan indirilene kadar pek çok toprak kaybetmiş ve kurduğu baskı rejimini kullanarak toprak kayıplarını halktan gizlemeye çalışmıştır. Bu yüzdendir ki, II. Abdülhamid döneminde bir sürü kelime yasaklanmış, bu kelimeler arasında, Bosna, Hersek, Makedonya, Girit, Kıbrıs gibi kelimeler de yer almıştır.

II.Abdülhamid’in imparatorluğu bir arada tutmak yönüne politikalar izlediğini söyleyen tarihçiler olmakla birlikte, II.Abdülhamid için en çok toprak kaybeden padişahlardan biriydi dersek yanılmış olmayız. II. Abdülhamid döneminde, Tunus, Girit, Mısır, Kıbrıs, Sırbistan, Karadağ, Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Niş, Teselya, Kars, Batum ve Ardahan kaybedilmişti. Tarihçi İlber Ortaylı da bu toprak kayıplarını doğrulamakta ve hatta II.Abdülhamid’in İran’a bile toprak verdiğini söylemektedir İlber Ortaylı, Yakın Tarihin Gerçekleri isimli kitabında bu konuda şunları söylemektedir:

“Sultan Abdülhamid savaşlara girmezdi deniliyor ama onun zamanında da çok toprak kaybettik. Kıbrıs, Tunus gibi yerleri elden çıkardık ve hatta İran’a bile toprak verdik. Öyle bilindiği gibi bizim Iran ile sınırımız Kasr-ı Şirin ile falan çizilmedi.”

II.Abdülhamid konusunda çalışmalarıyla tanınan Vahdettin Engin de, Pazarlık isimli kitabında “Abdülhamid’in zamanında hiç toprak kaybı olmadığı şeklindeki görüş doğru değil.” dedikten sonra devamında şunları söylemektedir:

“1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sonrasında Balkanlardaki ve Doğu Anadolu’daki toprak kayıpları II. Abdülhamid’in padişahlığı sırasında gerçekleşmiştir. Ayrıca Tunus’un Fransızlar, Mısır’ın İngilizler tarafından işgal edilmesi Kıbrıs’ın İngiltere’ye, Doğu Rumeli vilayetinin Bulgaristan’a bırakılması da Abdülhamid zamanında oldu.“

Padişah II.Abdülhamid, Osmanlı topraklarını kaybetmekle kalmamış, Filipinler’deki Sulu Sultanlığı egemenliğinde yaşayan Müslümanların, ABD’ye itaat etmesi için de destek vermiştir. Şöyle ki; ABD’nin Osmanlı büyükelçisi Abdülhamid’den halifelik nüfusunu kullanarak, Tausug halkının ABD’ye itaat etmesi için bir buyruk vermesi ister ve Abdülhamid de bu isteği yerine getirir.

Abdülhamid hakkında ister olumlu düşüncelerimiz olsun isterse de olumsuz düşüncelerimiz olsun şurası bir gerçektir ki, Abdülhamid döneminde büyük toprak kayıpları olmuştur.

Batuhan AĞAŞ



________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:46.