IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Ocak 2024, 19:01   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Büyük Selçuklu Sultanı Sencer.



Tarihte pek çok önemli savaşçı ve lider vardır. Ancak bazıları, sadece askeri başarıları ile değil, aynı zamanda karakterleri ve liderlik özellikleri ile de iz bırakırlar. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun tarihinde de böyle bir lider vardır: Sultan Sencer. Melikşah ve Karahanlı Türkan Hatun'un oğlu olan Sultan Sencer, kendine has özellikleriyle birçok savaşta başarı elde etmiş ve halkı tarafından sevilmiştir. Ancak kader, onu bir gün esir düşürecektir.

Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah ve Karahanlı Türkan Hatun’un oğludur. Çok iyi eğitim almış, hem maddi hem de manevi olarak güçlü bir Sultandı. Kılıç, kalkan, gürz ve ok kullanmakta çok yetenekliydi. Horasan Emirliğinden 1153 yılına kadar katıldığı 40’ın üzerindeki savaşta hiç yenilmemesi, askeri dehası hakkında oldukça önemli fikir verir. Bu savaşların tamamında kendisi de herhangi bir askeri gibi savaşmıştır. Dönemin genel alışkanlığına uymayacak şekilde affedici ve birleştirici bir karaktere sahipti. Harezmşah Atsız’ı defalarca yenmesine rağmen, boylarda dağılma olmaması için her af talebini olumlu karşıladığı ve cesaretinden dolayı kendisini takdir ettiği için öldürtmediği bilinir.

1153 Yılında konar göçer oğuzlardan vergi tahsil eden görevlisinin yaptığı haksızlık üzerine Oğuzlar tahsildarı öldürdüler. Bölge Komutanı (Şıhne) emrindeki orduyla Oğuzların üzerine yürüdü. Oğuzlar Sencer’e bağlı olduklarını bildirerek vergiyi artırmayı teklif ettiler. Ancak Şıhne uzlaşmaz tavrını sürdürerek üzerlerine saldırdı. Oğuzlar onu bozguna uğratıp öldürdüler. Bunun üzerine otoriteyi tesis etmek zorunda olan Sencer Oğuzların üzerine yürüdü. Oğuzların ileri gelen Ak Sakallı Kocaları gelip Şıhne’nin kan bedelini ödeyeceklerini, vergiyi de artıracaklarını söylediler. Sencer bu teklifi olumlu bulsa da, öldürülen şıhnenin torunu başta olmak üzere bazı komutanların ısrarı üzerine Oğuzlara saldırdı. Hiç beklenmeyen bir yenilgi aldı. Ordusu bozguna uğradı ve kendisi de Oğuzlara esir düştü.


Başta kendisine saygı gösteren Oğuz boyları sonradan bir kafese kapatarak yaklaşık 3 yıl esir tuttular. Bu esaretinde çok sıkıntılar çektiği bilinmektedir. Esaretten kurtulup kaçsa da yaşının ilerlemesi ve Türkistan’da Karahıtay istilasının ilerlemiş olması sebebiyle değişen ortam şartları devletini tekrar ayağa kaldırmasına olanak vermemiştir. 1157 Yılında Merv’de hayata gözlerini yumdu. Türbesi halen oradadır. Bu türbe Moğol istilasında yıkılmıştır. Sonradan restorasyonu yapılsa da SSCB döneminde tekrar harabeye döndürüldü. Türkmenistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra tekrar restore edilmiştir.






________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:04.