IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Ocak 2024, 17:52   #1
𝐈𝐫𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭.
Jayus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sümerler Zamanında Köle Olmak.

Sümerlerde köleler sabinin şahsi malı sayılırdı. Köle sahipleri kölelerine istedikleri gibi davranabilirlerdi. Köleler sahiplerinden dayak yiyebilirlerdi. Ayrıca köleler kendilerini diğer insanlardan ayıran bir saç tıraşı olmak zorundaydılar. Buna kaşın, köleler bazı sınırlı haklara da sahiplerdi. Köleler mülk edinebilirler, evlenebilirler ve hatta para biriktirip kendi hürriyetlerini satın alabilirdiler. Bu hukuki hakların yanında bir köle suç işleyecek olsa, normal insanlara göre çok daha ağır bir şekilde cezalandırılırdı.

Kölelik muhtemelen Sümerlerden önce de vardı bununla birlikte, yazılı tarih Sümerler ile başladığından dolayı, köleliğe dair en eski yazılı kaynaklar Sümerler dönemine kadar gitmektedir. Kölelik Sümerlerin yaşamında önemli bir yer tutuyordu. Bu durumun izleri Sümerlerin dini anlayışında bile görülmektedir. Şöyle ki; Sümer tanrıları, insan ve dünya yaratılmadan önce “efendiler” ve “köleler” olarak ikiye ayrılırdı. “Efendi” olarak nitelendirilen tanrılar, Sümer tanrılar panteonunun büyük tanrılarındandı.



“Köleler” ise büyük tanrıların hizmetinde bulunan Anunnaki ve İgigi’den oluşuyordu. Daha sonra, Sümer tanrısı Enki, tanrıların birbirlerine hizmet etmelerini kabul etmemiş bu durum da insanların yaratılmasına neden olmuştur. Bundan sonra kölelerin görevleri insanlara yüklenmiştir.(1)

Sümer toplumu üç temel sınıfa ayrılmıştı. Sümerlerde ilk ve en önemli sınıf, askerler ve din adamlarından oluşuyordu. İkinci sınıf halkın genelini kapsarken bir üçüncü sınıfın varlığı da söz konusuydu. Bu üçüncü sınıf kölelerden oluşuyordu.

Sümerlerde iki tip köle vardı. İlk ve en yaygın köle tipi savaşlarda esir alınmış kölelerden oluşuyordu. Diğer grup ise yerli halktan oluşuyordu. Yerlilerin köle olmasının çeşitli sebepleri vardı. Borcunu ödeyemediği için köle olanlar olduğu gibi ceza olarak statüsü köleliğe düşürülmüş kişiler de vardı. Ayrıca, çocuğunu satan anne ve babalar da vardı. (2) Sonradan köle olanlara bazen af çıkarılması da söz konusu olabiliyordu.

Sümerlerde köleler sabinin şahsi malı sayılırdı. Köle sahipleri kölelerine istedikleri gibi davranabilirlerdi. Köleler sahiplerinden dayak yiyebilirlerdi. Ayrıca köleler kendilerini diğer insanlardan ayıran bir saç tıraşı olmak zorundaydılar. Buna kaşın, köleler bazı sınırlı haklara da sahiplerdi. Köleler mülk edinebilirler, evlenebilirler ve hatta para biriktirip kendi hürriyetlerini satın alabilirdiler. Bu hukuki hakların yanında bir köle suç işleyecek olsa, normal insanlara göre çok daha ağır bir şekilde cezalandırılırdı. (3) Gülnihal Bozkurt, Eski Hukuk Sistemlerinde Kölelik isimli makalesinde, bu durumu şu şekilde açıklamaktadır: “”Sümer Hukukunda kölelerin cezalandırılmalarıyla ilgili hükümlere dağınık olarak rastlanmaktadır. Bu hükümler incelendiğinde kölelere karşı işlenen suçlara verilen cezanın hür insanlara karşı işlenen suçlara verilen cezalardan daha hafif olduğu dikkati çekmektedir. Kölelerin işledikleri suçlarda ise durum farklıdır. Bir hürü öldüren bir başka hür para cezası alırken – bu paranın miktarı öldürülenin asil ya da şehirli olmasına göre değişmektedir ki, bu da Sümerlerde köle-hür ayırımı yanında asiller ve şehirliler olmak üzere ikinci bir sosyal ayırım daha bulunduğunu bize göstermektedir – aynı suçu işleyen köle öldürülür. Bedeni zarar veren köleye ise göze göz, dişe diş, yani kısas prensibi uygulanır.”(4)

Sümerler zamanında bazı kölelerin kaçmaya çalışması ve hatta hür insanlardan yardım görmesi zaman zaman rastlanılan olaylardandı ve bu durum bazı kanun maddelerinde kendisini göstermektedir. İsin Sülalesi’nin V. Kralı Lipit-İştar’a ait bir metinde, “Eğer bir adamın erkek veya kadın kölesi şehrin içine kaçarsa başka bir adamın evinde bir ay kadar oturursa bu ispat edilirse köleye karşı köle verilecektir.” “Eğer kölesi yoksa 15 šeqel
gümüş ödeyecektir.” yazmaktadır. (5)

Sümerler, başardıkları ile tarihe altın harflerle yazıldılar. Bununla birlikte, bu başarıların altında kölelerin kan ve göz yaşları önemli bir yer tutuyordu ve bu durum sümerlerden sonra kurulmuş olan diğer medeniyetler için de geçerlidir. Bu durumunun günümüzde bile devam edip etmediği konusu tartışılmalıdır. Günümüzde de pek çok ülkede milyonlarca insan, özellikle de geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde ismen özgür olsa da, açlık sınırının bile altında bir gelir elde etmedir. Bu ülkeler varlıklarını açlık sınırının altında gelir elde eden milyonlarca insanının kan ve göz yaşına borçlular.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce kölelik günümüzde hala devam ediyor mu?


________________

"𝐻𝑒𝑟𝑘𝑒𝑠𝑖𝑛 𝑦𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑔𝑖𝑡𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑠𝑡𝑒𝑑𝑖𝑔𝑖 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑙𝑒𝑟𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑑𝑖𝑟, 𝑔𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑛 𝑢𝑐𝑢, 𝑠𝑎𝑏𝑎ℎ𝑖𝑛 𝑘𝑜𝑟𝑢, 𝑐𝑒ℎ𝑒𝑛𝑛𝑒𝑚𝑖𝑛 𝑑𝑖𝑏𝑖 𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑙𝑠𝑎..."
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:39.