IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Aralık 2023, 14:17   #1
Standart TikTok'un birçok Avrupa ülkesinde yasak olduğu iddiası

Çin menşeli video paylaşım uygulaması TikTok, kullanıcıların yaptığı canlı yayınlar ve platform üzerinden kazanılan paralar nedeniyle gündemde. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son altı ayda TikTok'taki paylaşımları nedeniyle 13 hesap yöneticisinin tutuklandığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dijital Mecralar Komitesi Başkanı Hüseyin Yayman katıldığı A Haber canlı yayınında TikTok’un birçok Avrupa ülkesinde yasaklı olduğunu iddia etti. Yayman canlı yayında şunları söyledi:

“Biz de TBMM Dijital Mecralar Komisyonu olarak 7 Aralık’ta milletimizin her kesiminden şikayetine yol açan ve pek çok Avrupa ülkesinde yasaklı halde bulunan TikTok’un Avrasya temsilcisini çağıracağız ve kendisine komisyon üyelerimiz sorular soracak.”



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

TikTok Avrupa ülkelerinde yasaklı mı?
Ülkelerin TikTok’la ilgili endişeleri yeni değil. Avrupa ülkeleri dahil pek çok ülke özellikle platforma karşı duyulan güvenlik endişeleri sebebiyle çeşitli kısıtlamalar getirmişti.

Avrupa ülkelerinden Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda ve Norveç TikTok’a kısıtlama getiren ülkeler arasında. Fakat bu ülkeler yalnızca, TikTok’un kamu personellerinin devlet tarafından sağlanan telefonlarında kullanılmasını yasakladı. Yasakların ortak sebebi ise, uygulamanın siber güvenliğe tehdit oluşturduğu endişesi.

Bununla birlikte Avrupa Birliği'nin üç önemli organı Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi görevlilerinin AB tarafından sağlanan iş telefonlarında TikTok kullanmaları 23 Şubat 2023 tarihinde yasaklandı. Bununla birlikte Avrupa Birliği, personelinden uygulamayı kişisel telefonlarından da kaldırmalarını istedi.

Yani bu ülkelerde TikTok tamamıyla yasaklanmış değil.

Diğer ülkelerde durum ne?
ABD, Kanada ve Yeni Zelanda da benzer gerekçelerle TikTok’un hükümet yetkililerinin telefonlarında kullanılmasını yasaklayan ülkeler arasında. Hatta ABD’de TikTok’un tamamen yasaklanmasına yönelik teklif verilmiş, fakat 30 Mart 2023’te reddedilmişti.

Diğer taraftan ABD’deki TikTok tartışmaları uzun zamandır sürüyor. TikTok, ABD'de 2019 yılında milli güvenlik endişeleri sebebiyle soruşturulmuştu. 2020’de ise eski ABD Başkanı Donald Trump TikTok’a adeta bir savaş başlatmıştı.

Trump, TikTok’un ABD operasyonlarının ABD merkezli bir şirkete satılmaması halinde uygulamayı ülkede yasaklayacağını duyurmuştu. Nitekim, TikTok Çin merkezli ByteDance’de operasyonlarını sürdürmeye devam ettiğinden ABD’de de çeşitli kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Hükümet yetkililerinin uygulamayı kullanmaları ile ilgili kısıtlamalarla beraber, ABD eyaletlerinden Montana, TikTok’un kişisel cihazlarda kullanımını da yasaklayan ilk eyalet oldu.

ABD’de uygulamaya yönelik gündeme getirilen bir diğer konu da, TikTok’taki içeriklerin kamuoyunu Çin Komünist Partisi çıkarları doğrultusunda şekillendirme potansiyeli olduğuna dair endişe.

Hindistan ve Tayvan, TikTok dahil daha birçok Çinli yazılımı milli güvenlik gerekçeleri ile yasaklamıştı.

Pakistan ve Afganistan ise platformun ahlak dışı içerikler yaydığı gerekçesiyle, gençlerin “yanlışa yönelmesini” engellemek için TikTok’u yasaklayan ülkeler arasında.

Hükümetler neden TikTok’u yasaklama eğiliminde?
Hükümetlerin TikTok ile ilgili endişelerinin temel sebebi TikTok’un sahibi ByteDance şirketinin Çin merkezli olması. Çin yasalarına göre hükümetin gerekli gördüğünde şirketten dahili bilgileri talep edebiliyor olması endişeleri büyütüyor. Platformun içerik önerilerinin yanlış bilgi yaymak amacıyla kullanılabileceği endişesi de yasaklamaların gerekçeleri arasında.

TikTok da diğer tüm sosyal medya platformları gibi kullanıcılarının verilerini depoluyor. Data & Social Araştırma Enstitüsü’nden Robyn Caplan’e göre platformun depoladığı veri miktarı diğer sosyal medya platformlarındaki ile aynı miktarda değil. Bu da uygulama ile ilgili endişeleri artıran bir diğer neden olarak karşımıza çıkıyor.

TikTok’un bu yasaklara tepkisi ne?
Platform, hakkındaki soruşturmaların ve yasakların başladığı ilk günlerden beri kendisinin Çin hükümetinden tamamen bağımsız olduğunu savunuyor. Ayrıca, bu yasakların gerekçelerinin kanıtlanamadığını öne sürüyor. TikTok yetkilileri, siber güvenlik ile ilgili kaygı duyan hükümetlere işbirliği çağrısında da bulunuyor.

TikTok Sözcüsü Brooke Oberwetter kısıtlamalarla ilgili “Eğer amaç ulusal güvenliği korumaksa, bu talep sorunu çözmez. Uygulamanın sahibinin değişmesi, veri akışı veya erişimi üzerinde herhangi bir yeni kısıtlama getirmez” diyor.

Oberwetter halihazırda uyguladıkları sağlam üçüncü taraf izleme, inceleme ve doğrulama ile Amerikalı kullanıcı verilerinin ve sistemlerinin şeffaf, ABD merkezli bir şekilde korunmasının endişeleri gidermek için yeterli olacağını söylüyor.

TikTok, hükümetlerin ve kullanıcıların soru işaretlerini gidermek için platform ile ilgili “Mitler ve Gerçekler” başlığı altında bir açıklama yayınladı. Platform, Çin ile veri paylaştığı, ByteDance’in yönetim kurulunda Çin hükümetinden yetkililer olduğu, TikTokla ilgili yönetimsel kararların Pekin tarafından alındığı gibi iddialara yanıt getirdi.

TikTok Türkiye’de yasaklanacak mı?

TBMM Dijital Mecralar Komitesi Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, yaptığı açıklamada TikTok’a çeşitli yaptırımlar uygulanabileceğinden söz etse de platformun Türkiye’de yasaklanacağına ilişkin kesin bir karar yok.

TBMM Dijital Mecralar Komitesi 7 Aralık günü TikTok Türkiye Temsilcisi Emir Gelen ile görüştü. Gelen, TikTok kullanıcılarının güvenliğini koruma konularından dezenformasyonla mücadele için yaptıkları işbirliklerine kadar birçok konuda milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı. Gelen, yanıtsız kalan sorular için komiteye en kısa sürede yazılı dönüş yapılacağını taahhüt etti. Toplantı ile ilgili tutanağa TBMM Tutanak Müdürlüğü’nden erişilebilir.


Kaynak: teyit.org
________________

Hayvan severlik bir ünvan değildir.İnsan olmanın gereğidir..


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:16.