IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Tarih Tarihin hayatımıza etkileri ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2022, 08:08   #1
MaquSa Limanı
MaquSa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Osmanlı ile Selçuklu Devletindeki yönetim anlayışındaki fark nedir?

Osmanlı Devleti'nin de dahil olduğu tek başlı bu sisteme "mutlak monarşi" adı verilirdi. Selçuklu Devleti'nde ülke toprakları hükümdar ailesinin ortak malı olarak kabul edilirdi. Bu nedenle ülke toprakları eyaletlere bölünmüştü. Eyaletleri hanedanın erkek üyeleri tarafından yönetilirdi.
Osmanlı Devletinde yönetimin başında padişah bulunurdu. Padişahlara "Sultan, Bey, Hünkar, Hüdavendigar ya da Han" denirdi. Padişahların adlarına para bastırılır ve hutbe okutulurdu. Padişah, tek ve mutlak kişisel otorite ve devletin başıydı. Devletin yürütme, yasama ve yargı yetkileri doğrudan ya da dolaylı olarak tek elde bulunurdu. Osmanlı Devleti'nin de dahil olduğu tek başlı bu sisteme "mutlak monarşi" adı verilirdi.

Selçuklu Devleti'nde ülke toprakları hükümdar ailesinin ortak malı olarak kabul edilirdi. Bu nedenle ülke toprakları eyaletlere bölünmüştü. Eyaletleri hanedanın erkek üyeleri tarafından yönetilirdi. Hükümdarlarına "Sultan" adı verilirdi ve devletin mutlak egemeni kabul edilirdi. Sultan yüksek yargı kurullarına da başkanlık ederdi. Hükümdarların "danışman" adı verilen yardımcıları vardı. Selçuklu Devleti'nde merkezi örgütlenme söz konusuydu.

Hakimiyetin kaynağı ilahidir. Şerî ve örfî hukuk geçerliliğini
İlk Türk İslam devletleri: Hükümdar; saray, hükûmet ve ordunun da başıydı. Sultan ünvanı kullanılırdı.
Osmanlı Devleti: Hükümdar; saray, hükûmet ve ordunun da başıydı. Padişah ünvanı kullanılırdı. Padişah yetkilerini yetkilerini Divan-ı Hümayun (Hükûmet) aracılığıyla kullanırdı....(Konu alıntıdır.)
________________

 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:44.