IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Kasım 2022, 12:09   #1
BANLI ÜYE
KriminaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart İşlemciler Ufacıkken Ekran Kartları Neden Bu Kadar Büyük Oluyor?

Bilgisayarlarımızın grafik işlem birimleri (GPU) yani ekran kartları, özellikle son zamanlarda devasa boyutlarda üretilmeye başlandı. Biz de ekran kartlarının boyutlarının bu kadar büyük olmasının sebebini merak etmişsinizdir diye açıklayalım dedik.

Ekran kartı piyasasında şu anda lider konumunda olan NVIDIA’nın donanımlarının her geçen gün büyüdüğünü fark etmişsinizdir. GTX serisinden RTX serisine geçtiğimizde ekran kartları kol kadar, en son çıkan 4000 serisi ile de tabiri caizse kafa kadar oldu.

Peki hiç düşündünüz mü bu ekran kartları neden bu kadar büyük ve her yeni seride daha da büyümeye devam ediyor? Hele de işlemciler bu kadar küçük bir boyuttayken? Hemen basit bir şekilde yanıtlayalım.


Aslına bakarsanız bir ‘ekran kartını’ (bakın grafik işlem birimi demiyoruz) bir merkezi işlem birimi (CPU) ile karşılaştırmak pek adil olmaz.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Adil olacak olan, ekran kartı ile anakartı karşılaştırmak olacaktır. Bunun sebebi ise aslında grafik işlem birimi dediğiniz şey, merkezi işlem birimi ile hemen hemen aynı boyutta, hatta bazen daha küçük oluyor. Ancak nasıl merkezi işlem birimi bir anakart üzerinde bulunuyorsa, grafik işlem birimi de bir ekran kartı üzerinde duruyor.

Yani grafik işlem biriminin (GPU) kendine ait bir anakartı var ve siz kasanızdaki anakarta grafikleri işleyebilmesi adına bir anakart daha takıyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. Ha, ‘neden bu kadar büyük oluyor?’ sorusuna gelecek olursak:


Grafik işlem birimi geliştikçe ihtiyaç duyduğu donanım ve soğutma da artıyor

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Cevabı aslında bu kadar basit. Son model bir ekran kartını alıp, içini açıp incelemeye koyulduğunuzda büyük bir kısmının soğutma için ayrıldığını göreceksiniz. Aslına bakarsanız sadece ekran kartları değil, işlemciler de aynı oranda büyüyor.
Büyümelerinin sebebi ise donanım teknolojik olarak gelişip daha çok kapasiteye sahip oldukça içerdiği transistörlerin (iletkenler) sayısının artması. Dolayısıyla kapladığı alan da büyümüş oluyor.


Yani aslında mantıken merkezi işlem birimi (CPU) anakarta bağlı olduğu için ekran kartından daha büyük diyebiliriz.








ALINTI [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:12.