IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2022, 11:56   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Suleyman Seba Kimdir?

Suleyman Seba, 5 Nisan 1926 tarihinde, Hendek’te dunyaya geldi. Sakaryada ilkokul egitimini aldiktan sonra, lise egitimi gormek icin Istanbula geldi.

Seba, Galatasaray Lisesinde iki yil okudu ve ardindan Kabatas Erkek Lisesine gecis yapti. Suleyman Sebayi spor dunyasina sokan ilk adim, Kabatas Erkek Lisesinde futbola baslamasidir. Takimda oynadigi ilk yillarinda da, omru boyunca ismi ile birlikte anilacak olan BesIktas futbol takimina alindi. BesIktas formasini giydigi yillarda, Istanbul Universitesi Edebiyat Fakultesini kazandiysa da, egitimine devam etmedi. Suleyman Seba, 1946 yilinda, Refik Osman Top zamaninda, BesIktas A takimina yukselmeyi basardi. 1946 – 1947 sezonunda, Fenerbahce derbisi ile ilk Istanbul Ligi macina cikti. Bu macta, ilk golunu de atmis oldu. Ayni sezon, Milli Kumede ilk sampiyonlugunu yasayarak, profesyonel futbol hayatina buyuk bir basari ile basladi. Bir sonraki sezon olan 1947 – 1948 futbol sezonu, Suleyman Seba icin oldukca parlak bir donem oldu. Istanbul Liginde oynadigi 14 macta, toplamda 8 gol atarak, takiminin en golcu ikinci ismi olmayi basardi. Sezon basinda aldiklari Basbakanlik Kupasinin yanina herhangi bir basari koyamasalar da, Seba oldukca goze carpmisti.

Suleyman Seba, 1949 – 1950 sezonunda, kariyerindeki ilk Istanbul Ligi sampiyonlugunu elde etti. Oynanan 14 karsilasmanin tamaminda gorev alan Seba, yalnizca 1 gol kaydedebilmisti. Takip eden yillarda, cesitli maclarda BesIktas formasini sirtinda tasiyan Seba, 1954 yilinda gecirdigi menuskus rahatsizligi sebebiyle, henuz daha 28 yasindayken, futbolu birakmak zorunda kaldi. BesIktasin unlu stadyumu Inonu Stadinin acilis macinda (1947), AIK Stockholm takimi ile yapilan macta, stadyumda atilan ilk golu kaydederek BesIktas ve Inonu Stadi tarihine gecmeyi basarmisti. 3 yil sonra, BesIktasin Amerika BirlesIk Devletlerinde yapacagi kampa da, babasina ragmen katilacakti.


Suleyman Seba, 15 Mayis 1952de oynanan ve Turkiye’nin 1-0 kaybettigi Yunanistan karsilasmasinda, ilk ve son defa milli formayi giymistir. Seba, 1957 yilinda, BesIktas Jimnastik Kulubune, resmi uye oldu. Uyeliginin uzerinden henuz alti yil gecmisken, 1963 yilinda, ilk defa yonetim kurulunda gorev aldi. Bu yildan itibaren, donem donem BesIktas yonetiminde soz sahibi oldu. Suleyman Sebayi “efsane baskan” statusune cikaran olay ise, cok zorlu bir donemde, 1984 yilinda ustlendigi baskanlik gorevini, 2000 yilina kadar araliksiz olarak surdurmesiydi.

Seba, baskan oldugu 16 yillik donemde, 8 defa duzenlenen secimli genel kurullarin hepsinde, farkli kazandigi secimlerle baskanlik koltugunda kaldi. Sebanin baskanligi doneminde, 5 Super Lig sampiyonlugu, 4 Turkiye Kupasi, 4 Cumhurbaskanligi Kupasi, 2 Basbakanlik Kupasi ve 6 TSYD Kupasi BesIktas muzesine kazandirildi.

Suleyman Sebanin baskanligi doneminde kazanilan basarilar, sampiyon olunmasa da ilk iki icinde yer almalar, BesIktas futbol takiminin altin cagi olarak nitelendirildi. Seba’nin en cok elestirilen yonu ise, futbol disindaki branslara ve ozellikle de amator yapilanmalara yeterince egilmemesi oldu. Baskanligini ustlendigi donem icinde, maddi olarak oldukca gucluk ceken kulubu, tesislesme konusunda ileri tasiyarak zenginlestirdi. Seba doneminde, Akaretlerdeki BJK Plaza, Fulya Stadi, cesitli kamp ve antrenman tesisleri ve BJK Koleji insa edildi. 1998 yilinda ise, BesIktas Inonu Stadi, 49 yilligina kulube devredildi. 2000 yilinin Mart ayinda gerceklesen kongrede, futbol takiminin o sezon aldigi kotu sonuclar neticesinde baskanliga aday olmadi. Ancak, kongre tarafindan kendisine “onursal baskan” unvani verildi.

16 yillik baskanlik donemini noktaladigi 2000 yilinda, Sebanin anisina, Akaretler ile Macka arasinda yer alan Spor Caddesinin ismi, “Suleyman Seba Caddesi” seklinde degistirildi. Suleyman Seba, spor dunyasinin disinda olarak, Milli Istihbarat Teskilati Istanbul Bolge Mudurlugunde de bir donem gorev yapti. 13 Agustos 2014 tarihinde, 88 yasinda, hayatini kaybetti. Cenazesine ise, her kulupten yonetici ve taraftarlarin yani sira, siyaset dunyasindan da cok sayida isim katildi.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:49.