IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2022, 11:36   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart La Fontaine (La Fonten) Kimdir?

Ismi masal ve hikaye denince ilk akla gelen isimlerden birisi olan Jean de La Fontaine, 1621 yilinda Fransa‘da dunyaya gelmistir. Ozellikle fabl turunde verdigi eserlerle bilinen Jean de La Fontaine, ismini de bu tarzda yazdigi ozgun eserlerle duyurmustur.

Dunyaya ailesinden zengin olarak dunyaya gelmis ve Paris’te kolejde hukuk tahsili yapmistir. Ailesinin dindar olmasi nedeniyle papaz olmasi istendi fakat o, lise doneminde kiliseden bagini koparmistir. Okul doneminde hicbir zaman basarili bir ogrenci olamayip, genclik yillarinda da orman isleriyle ugrasti. La Fontaine bu meslegi babasindan ogrenmisti. Daha sonra farkli alanlarda memurluk gorevi yapmis ve hayati boyunca yasamini duzene sokamamistir.


Fabl alaninda verdigi eserlerle taninan La Fontaine, yazarliga adimlarini 1673 yilinda Madam de la Sabliere’nin himayesine girdikten sonra atti. Burada felsefeciler, yazarlar ve ilim adamlariyla tanisma firsati buldu. Daha sonra dunyaca unlu olacak ilk masallarini ise, burada yazmaya basladi. O, cagdaslari tarafindan bir masal yazari olarak olarak gosteriliyordu. La Fonten, yazmis oldugu eserlerinde hayvanlari konusturmaktaydi ve boylece insanlara ahlak dersi vermekteydi. Bu acidan bakildiginda o, Dede Korkut Masallarindaki uslubu kullaniyordu. Yani onun yaptigi, konusturma sanati anlamina gelen intak ve kisilestirme anlamina gelen teshis sanatlarini masallarinda buyuk bir ustalikla yogurmaktaydi.


Onun bu yaptigi ise cevresinde hemen anlasilamamis, cok gec fark edilmistir. Unlu fabl adami La Fontaine, yazilarinda sadelik ve aciklik ilkelerini benimseyerek masallar yazmistir. Tabi burada okuyucu kitlesinin cocuklar olmasinin cok buyuk payi bulunmaktadir. O, Fransiz edebiyatina cok buyuk eserler kazandirirken, ayni zamanda dunyaya da hediye sunuyordu. Incitmeden igneleme ve elestirme sekilleri ve hayvan tenkitleri, onun sanat anlayisina sekil vermekteydi.

La Fonten, fabllarindaki konulari sark klasIklerinden almistir. Buna ornek verilecek olunursa eger, Beydeba’nin yazmis oldugu Kelile ve Dimne eserinde yer alan 18 adet hikaye, La Fonten tarafindan siir turunde tekrarlanmistir. La Fonten’in, masallarindaki anlatimina bakildiginda, karsimiza hizli, dinamik, canli ve nukte dolu bir anlatim cikmaktadir. Masallardaki kisilerin cok buyuk kismi hayvanlardir ama ara sira da olsa koylu insanlari masallarina sokmayi bilmistir. Fabllarinda en cok basrolu verdigi hayvanlar ise, kurt, tilki, aslan, horoz ve esektir.


O, fabllarinda yer alan bu hayvanlar uzerinden hep kotuye ornek vermis ve iyinin ne oldugunu anlatmistir. Fakat bu durum siirlerinde biraz daha karmasIktir. Cunku yazdigi siirlerde, iyinin ne oldugu aciklanmazsa ters etki oldugu bir gercektir. Fabl turunde dunyaca unlu Fransiz edebiyatcisi verimli bir sekilde calisarak dunya edebiyatina 238 adet masal kazandirmistir. 238 adet masal ise, 12 adet kitapta toplanmistir.

O, daha cok yazdigi masallarla taninirken ayni zamanda piyes ve roman da yazmistir. Siire de ayri bir onem vermis, uzun ve nakaratlari olan siirler yazmistir. Yazmis oldugu Contes isimli siirli hikayeler nedeniyle, Fransiz Akademisine kabul edilme basarisi gostermistir. Eserleri bircok dile cevrilen bu yazar, 1695 yilinda Paris’te hayatini kaybetmistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:19.