IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Ağustos 2021, 21:37   #1
Kayıtlı Üye
DeLLy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ircforumuicon (1) Orhan Okay Kimdir

Türk edebiyatına büyük katkılar veren Orhan okay 1931 yılında İstanbul Balat’ta dünyaya geldi. Vefa Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okudu, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’ndan öğretmenlik ve İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Bölümünden Arapça ve Farsça sertifikaları aldı. 1955 yılında bitirdiği üniversite tahsilinin ardından 2 yıl Diyarbakır’da öğretmenlik yaptı. Daha sonra Erzurum Atatürk üniversitesi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. Erzurum üniversitesinde uzun yıllar görev yaptı. 1988 yılında profesör oldu ve 1994’te Sakarya üniversitesi’ne geçti. 1996 yılında emekli olup Fatih Üniversitesi’ne geçti. 2010 yılında İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nin kuruluşunda görev aldı.

Bir süre Türkiye Diyanet Vakfı’nın İslam Ansiklopedisi’nde redaktörlük yaptı. 1953 yılında Türk Sanatı dergisinde yayınlanan ilk yazısından sonra ömrü boyunca yazarlık yapan Okay, ömrü boyunca çeşitli dallarda 25 eser vermiştir. 2017 yılının 13 Ocak günü kitaplığından bir kitap almak isterken kalbi durmuş ve dengesini kaybedip düşerek hayatını kaybetmiştir. Büyük yazarlarımızdan Nazan Bekiroğlu’nun yazarlığa kazandırılmasında önemli rol oynamıştır.

Okay, 1976 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı’ndan inceleme, 1977 yılında Türkiye Yazarlar Birliği’nden Yılın Kültür Adamı, 1990’da yine Türkiye Yazarlar Birliği’nden Edebi tenkit Ödülü ve 1998 yılında Kombassan Vakfı tarafından Mevlana Büyük Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştür

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

.

Konu DeLLy tarafından (24 Ağustos 2021 Saat 16:40 ) değiştirilmiştir..
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:10.