IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


Sağlık Haberleri Güncel Sağlık Haberleri.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 08 Kasım 2022, 16:34   #1
Kayıtlı Üye
Murat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Düzce'de mantar zehirlenmeleri artınca uzmanlar, halkı uyardı



Düzce genelinde mantar tüketen 29 kişi zehirlenirken 2 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar ise doğada kendiliğinden yetişen mantarların taşıdığı riske karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Mevsim yağışlarının başlamasıyla beraber mantarlar da toprakta kendini göstermeye başladı.

Doğada kendiliğinden yetişen mantarların bazı türleri zehirli özelliklere sahip olabiliyor. Hatta zehirli martarlar daha ileri safhalarda ölümlere yol açabiliyor.

Mantar zehirlenmesi vakaları arttı

Özellikle sonbahar döneminde yurdun dört bir yanında mantar zehirlenmesi şikayetiyle vatandaşların hastanelere başvurularında artış meydana geldi.

Düzce’de de son iki ayda mantardan zehirlenen kişi sayısı 29’a yükselirken, zehirlenmeden kaynaklı 2 kişi hayatını kaybetti.

Zehirli mantar karaciğere zarar veriyor

Zehirli mantarın karaciğer yetmezliğine neden olduğunu belirterek, organ nakli yapılmadan zehirlenen kişinin kurtuluşunun zor olduğunu ifade eden Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, "Sonbahar ve ilkbahar aylarında havaların yağmurlu geçmesiyle mantarlar çıkmaya başladı. Vatandaşlar da doğada kendiliğinden çıkan mantarları toplayıp tüketiyorlar. Bundan dolayı da mantar zehirlenme vakalarımız artıyor. Geçen ay 23 mantar zehirlenmesi vakamız olmuştu. Bu ay da 6 tane mantar zehirlenmesi vakamız oldu. Ne yazık ki bu vakalardan iki tanesi hayatını kaybetti.

"Bir tane zehirli mantarın yemeğin içinde bulunması herkesi zehirleyebilir"

Mantar zehirlenmesinden dolayı 1 hastamızda da karaciğer yetmezliği geliştiği için nakil bekliyor. Özellikle doğadaki mantarların hangisi zehirli hangisi zehirli değil bunları ayırt etmek oldukça zor. 1 tane bile zehirli mantarın yemeğin içinde bulunması herkesi zehirleyebilir. O yüzden mümkün olduğunca doğadaki bilmediğimiz mantarları tüketmemek gerekiyor. Vatandaşlarımızın doğada kendiliğinden yetişen mantarlardan uzak durmalarını rica ediyoruz." dedi.

Vatandaşlar bilgi almak için 144'ü arayabilir

İHA'nın haberine göre, yetkililer kişiler Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu, ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini arayabileceklerini bildirdi.

Kaynak ; EnSonHaber
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:47.