IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 11 Haziran 2023, 17:38   #1
Ada
BANLI ÜYE
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart En Yaygın Baş Ağrısı Türleri

En Yaygın Baş Ağrısı Türleri

Birincil baş ağrıları, başınızın durumundan kaynaklanır. Diğer bir ifadeyle baş ağrınız; vücudunuzun başa çıkmakta olduğu, hastalık veya alerji gibi başka bir şey yüzünden tetiklenmez. Bu baş ağrıları epizodik (süreksiz) veya kronik olabilir:

Epizodik baş ağrıları; sık sık veya arada bir görülebilir, yarım saatten birkaç saate kadar sürebilir.
Kronik baş ağrıları; daha kalıcıdır, bir ayın hemen hemen her günü ortaya çıkıp günlerce sürebilir. Bu vakalarda ağrı yönetim planı gerekmektedir.
1. Tansiyona Bağlı Baş Ağrısı

Tansiyona bağlı baş ağrınız varsa uyuşuk, donuk bir ağrı hissedersiniz. Boyunda, alında, saç derisinde veya omuz kaslarında hassasiyet meydana gelebilir. Tansiyona bağlı baş ağrısı genellikle stresten kaynaklanır.

2. Küme Tipi (Histamin) Baş Ağrısı

Küme tipi (histamin) baş ağrısı, şiddetli yanma ve saplanan acı hisleriyle ayırt edilir. Gözün arkasında veya yüzün bir tarafında ortaya çıkar. Baş ağrısından etkilenen bölgede bazen şişkinlik, kızarıklık, kabarma ve terleme görülebilir. Burun tıkanıklığı ve göz yaşarması da bu baş ağrısıyla birlikte ortaya çıkabilir. Bu baş ağrısı seri halinde görülür. Bir ağrı sona erdiğinde, çok geçmeden diğeri başlar.

Küme tipi baş ağrısı serileri, birkaç ay boyunca günlük olarak görülebilir. Kümeler arasındaki aylarda semptom görülmez. Küme tipi baş ağrı ilkbahar ve sonbaharda yaygın olarak görülür. Ayrıca kadınlara oranla erkeklerde üç kat daha fazla görülür.

3.Migren

Migren, başınızın derinlerinden vuran yoğun bir ağrıdır. Bu ağrı günlerce sürebilir. Bu baş ağrısı, günlük rutininizi sürdürme becerinizi belirgin bir şekilde kısıtlayabilir. Migren, zonklayan bir ağrıdır ve genellikle tek yönlüdür. Migreni olan insanlar genellikle sese ve ışığa karşı hassastır. Migrenden dolayı mide bulantısı ve kusma görülebilir.

Bazen migren başlamadan önce görme bozuklukları ortaya çıkabilir. İnsanların yaklaşık beşte birinde, baş ağrısı başlamadan önce bu semptomlar gözlemlenebilir. “Aura” olarak da bilinen bu semptomlar, şunların görülmesine neden olmaktadır:

Yanıp sönen ışıklar
Titreyen ışıklar
Girintili-çıkıntılı çizgiler
Yıldızlar
Kör noktalar
Auralar ayrıca yüzün bir kısmında veya kolda uyuşmaya neden olabildiği gibi konuşma güçlüğüne de neden olabilir. Bununla birlikte felç semptomlarının, migren semptomları olduğu sanılabilir. Dolayısıyla bu semptomlardan biri yaşandığında, acilen tıbbî müdahaleye başvurulmalıdır.

Migren, genetik olabildiği gibi sinir sistemi sorunlarıyla da ilgili olabilir. Erkeklere oranla kadınların migrene yakalanma riski üç kat daha fazladır. Post-travmatik stres bozukluğu da migrene yakalanma riskini arttırmaktadır. Uyku bozukluğu, su kaybı, düzensiz beslenme, bazı gıdalar, hormon dalgalanmaları ve bazı kimyasal maddeler; migrene neden olabilmektedir.
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:26.