IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Haziran 2022, 11:51   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bas Bolgesindeki Karincalanma Neden Olur?

Bir kisi bas bolgesinde karincalanma hissi yasadiginda, genellikle parestezi yasar. Parestezi, bir sinir hasar gordugunde veya uzun sure basinc altinda kaldiginda olusur. Ornegin, kisi, butun gece uyudugu icin karincalanma, topallama kolu ile uyanabilir. Cogu durumda, karincalanma hizla kaybolur ve kalici bir etkisi yoktur. Ayrica kisi basinda karincalanma veya kafa parestezisi yasayabilir. Bu duyu ile ilgili olsa da, kafa parestezisinin bircok olasi nedeni kalici hasara neden olmamaktadir. Ne zaman bir doktora goruneceginin yani sira kafadaki karincalanma nedenleri hakkinda asagida bilgiler verilmistir:

Sinus ve Solunum Yolu Enfeksiyonlari
Bas Bolgesindeki Karincalanma Neden Olur?Sinus enfeksiyonlari, soguk alginligi, kizarma ve diger enfeksiyonlar kisinin sinuslerinin tahris olmasina ve iltihaplanmasina neden olmaktadir. Sinusler buyudukce cevredeki sinirlere baski uygulayabilirler. Bu oldugunda, kafa parestezisini tetikleyebilir. Recetesiz satilan soguk alginligi ilaclari, sicak kompresler veya buhar, iltihaplanmayi azaltir ve sinirler uzerindeki baskiyi hafifletir. Basinc birakildiginda, karincalanma hissi muhtemelen cozulecektir.

Kaygi veya Stres
Bir kisi endiseli hissettiginde veya cok fazla stres altindaysa, kafasinda karincalanma hissi hissedebilir. Stres norepinefrin ve diger hormonlarin salgilanmasini tetikler. Bunlar kan akisini vucudun en cok ihtiyaci olan bolgelerine yonlendirmekle sorumludur. Sonuc olarak, kafaya fazladan kan gonderilir ve bu da bir kisinin karincalanma hissi duymasina neden olabilir.

Bas Agrisi ve Migren
Diger karincalanma nedenleri arasinda belli bas agrisi ve migren tipleri bulunur. Kume, goz yorgunlugu ve gerginlik bas agrilari, basinc ve kan akisinin degismesinden dolayi kafada karincalanma hissini tetikleyebilir. Bir migren bolumunden once bir migren havasi olusabilir. Karincalanma hissi, migren auralarinin ortak bir parcasidir.

Diyabet
Diyabetli bir kisi tedavi almazsa, sinir hasarina neden olabilir. Diyabet, vucut insulin uretemediginde veya dogru kullanamadiginda ortaya cikar. Insulin kandaki sekeri islemekten sorumludur. Yeterli insulin olmadiginda, bir kisinin kan sekeri seviyeleri cok yukselebilir ve cesitli belirtilere neden olabilir. Tedavi olmadan, diyabet sinir hasarina yol acabilir. Diyabetli kisiler, ayaklar gibi dis ekstremitelerde sinir hasari yasarlar. Ancak, insanlarin karincalanma kaynagi olabilecek yuz ve kafada sinir hasari gormeleri mumkundur.

Madde Kotuye Kullanimi ve Ilaclar
Eglence amacli uyusturucu kullanan veya asiri derecede icki kullanan bir kisi kafasinda karincalanma hissi yasayabilir. Ek olarak, bazi receteli ilaclar antikonvulsanlar ve kemoterapi ilaclari gibi karincalanma hissine neden olabilir.

Kafa Yaralanmalari
Bir kisi basinin arkasini yaralarsa, beynin icindeki sinirlere zarar verebilir. Sonuc olarak, kafa veya yuzde karincalanma hissi hissedebilirler. Ayrica, yuzdeki kaslarin calismadigi yuz felci de yasayabilirler. Diger kafa yaralanmalari, kafanin dis kismindaki sinirlere zarar verebilir. Bu durumda, kisi etkilenen bolgelerde gecici olarak karincalanma veya uyusma hissi hissedebilir.

Multipl Skleroz
Neredeyse ABD‘de 1 milyon kisi var multipl skleroz (MS) sIkayeti bulunmaktadir. MS, vucudun bagisIklik sisteminin merkezi sinir sistemine saldirmasina neden olan ilerleyici bir durumdur. MS vucuttaki sinirlere zarar verebilir. Yuz veya kafadaki sinirlere zarar verirse, kisi o bolgede karincalanma hissedebilir.

Basit Parsiyel Nobetler
Basit parsiyel nobetler epilepsili insanlari etkileyebilir. Bir kisi basit bir kismi nobet gecirdiginde, nobet beynin sadece bir kisminda meydana geldiginden bilincini kaybetmez. Bunun yerine, basit bir kismi nobet geciren biri birkac dakika suren uyusukluk veya karincalanma yasayabilir. Karincalanma kafa veya yuzun icinde olabilir.

Otoimmun Kosullar
Otoimmun kosullar, bir insan vucudunun parcalarina saldirir. Bazi durumlarda, otoimmun kosullar sinirlere ve cevresindeki dokulara saldirir. Bu durumda, bir kisi kafasinda karincalanma yasayabilir. Kafada karincalanmaya neden olabilecek bazi otoimmun durumlar sunlari icerir:
• Romatoid artrit
• Fibromiyalji
• Lupus
• Sjogren sendromu
• Guillain-Barré sendromu

Oksipital Nevralji
Bas Bolgesindeki Karincalanma Neden Olur?Basin her iki tarafinda iki oksipital sinir akiyor. Boyundan basin ustune kadar alninda dururlar. Bu sinirler, basin ustundeki ve arkasindaki duygu ve hislerden sorumludur. Bir sey ikisini de tahris ederse, cekim agrisina veya kafasinda karincalanma hissine neden olabilir. Oksipital nevralji, bu sinirleri tahris edip karincalanmaya neden olan bir durumdur.

Diger Enfeksiyonlar
Yaygin olmasa da, bazi enfeksiyonlar kafada sinir hasarina neden olabilir, bu da karincalanma hissine yol acabilir. Sinir hasarina neden olabilecek bazi bakteriyel veya viral enfeksiyonlar sunlari icerir:
• Zona hastaligi
• HIV
• Hepatit C
• Ensefalit, beyinde iltihaplanmaya neden olan viral bir enfeksiyon
• Lyme hastaligi

Inme
Bir kisi beynine kan beslemesini kisa bir sure icin kaybettiginde inme meydana gelir. Kan kaybi, beyine zarar verebilecek oksijen kaybina neden olur. Bir inmenin belirtileri sunlardir:
• Fonksiyon kaybi
• Gorus problemleri
• Kafa da dahil olmak uzere vucudun farkli bolgelerinde karincalanma veya uyusma
• KarisIklik
• Yuzun bir tarafinda sarkik

Trigeminal Nevralji
Trigeminal sinirler yuzun her iki tarafinda da uzanir ve alnina, yanaklara, dislere ve ceneye karsi his verir. Bazen, trigeminal sinir tahris veya sIkistirilabilir, bu da yuzde uyusma veya karincalanmalara neden olabilir.

Diger Sebepler
Daha az yaygin olarak, bazi diger kosullar bir insanin kafasinda karincalanma hissetmesine neden olabilir. Bunlarin bazilari iyi huyluyken, digerleri potansiyel olarak tehlikelidir. Bu ek nedenler arasinda sunlar bulunmaktadir:
• Beyin tumoru
• Boyun veya kafaya baski yapan zayif durus
• Hipotiroidizm
• B-12 vitamini eksIkligi
• Elektrolit dengesizligi
• Yuksek tansiyon
• Egzama gibi cilt hastaliklari

Ne Zaman Doktora Gorunmelidir?
Bas Bolgesindeki Karincalanma Neden Olur?Karincalanma bir insanin hayatinda aksamalara neden oluyorsa, doktordan tavsiye almalidir. Bir kisinin kafasinda karincalanma yasarsa, doktora gorunmesi gerekmeyebilir. Karincalanma hizli bir sekilde gelir ve gider, soguk veya baska bir akut enfeksiyonla iliskilendirilirse veya bas agrisi ile birlikte gelirse, tipik olarak tedavi edilmeden ortadan kalkar. Ancak, karincalanma devam ederse veya bir kisinin hayatinda kesintiye neden olursa, en kisa zamanda doktorlariyla konusmalidirlar. Inme veya nobet semptomlari yasayan herkes acil tibbi yardim almalidir. Bir kisi semptomlari hakkinda endise duydugunda, tam teshisi icin doktora basvurmak her zaman en iyisidir.
Cogu durumda, kafada karincalanma endise icin onemli bir neden degildir. Bununla birlikte, sorumlu olabilecek daha ciddi altta yatan kosullar oldugundan, kafasinda kalici veya kronik karincalanma yasayan herkes doktora danismalidir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:51.