IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 25 Mayıs 2022, 08:42   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Maymun Cicegi Virusu Nedir?

Maymun Cicegi Virusu, Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsine aittir. Orthopoxvirus cinsi ayrica variola virusunu (cicek hastaligina neden olur), vaccinia virusunu (cicek hastaligi asisinda kullanilir) ve sigir cicegi virusunu icerir. Maymun Cicegi Virusu ilk olarak 1958’de arastirma icin tutulan maymun kolonilerinde cicek benzeri bir hastaligin iki salgininin ortaya cikmasiyla kesfedildi, bu nedenle ‘maymun cicegi’ adi verildi.

Maymun Cicegi Virusu, cicek hastaligi ile ayni virus ailesinden olan nadir gorulen bir hastaliktir.

Maymun Cicegi Virusu enfeksiyonlari oncelikle Orta ve Bati Afrika ulkelerinde gorulur ve Afrika disinda nadiren gorulmustur. Maymun ciceginin dogal rezervuari bilinmemektedir. Bununla birlikte, Afrika kemirgenleri ve insan olmayan primatlar (maymunlar gibi) virusu barindirabilir ve insanlari enfekte edebilir.

Maymun cicegi nedir?
Yuzu ve vucudu kaplayan bir kizarikliga ilerlemeden once grip benzeri semptomlar ve lenf dugumlerinin sismesi ile baslayabilen nadir bir hastaliktir. “Tipik olarak” cicek hastaligindan daha hafif bir enfeksiyona yol acsa da, virusun insanlar arasinda maymun cicegi lezyonlari, vucut sivilari ve hatta giysi veya carsaf gibi kontamine olmus malzemelerle dogrudan temas yoluyla yayilabilir.

Cogu maymun cicegi enfeksiyonunun 2 ila 4 hafta surebilecegini dogrulanmaktadir. Muhtemelen viruse maruz kalan kisiler, maruz kaldiktan sonra yaklasIk 3 hafta boyunca enfeksiyon belirtileri acisindan izlenmelidir.

Butun suslar enfeksiyona neden olabilirken, Bati Afrika’da dolasan suslar genellikle daha az siddetli hastaliga neden olur. Baska bir bolgede bulasan virusle ilgili ilk rapor 2003 yilinda egzotik evcil hayvanlarin ithal edilmesinin ardindan tutulmustur. Virus, insanlari etkilemeden once, cayir kopekleri de dahil olmak uzere Afrikali olmayan tutsak turlerde enfeksiyonlara neden oldu. Bu rapor Afrika disinda belirtilen ilk rapordur.

Insandan insana enfeksiyon, COVID-19’a benzer sekilde aerosoller yoluyla gerceklesir. Genellikle 1 ila 3 fitten fazla seyahat edemeyen buyuk solunum damlaciklari yoluyla da yayilabilirken, bulasmanin gerceklesmesi icin tipik olarak uzun sureli yuz yuze temas gerekmektedir.

Maymun Cicegi Virusu ilk olarak 1958’de tanimlandiMaymun Cicegi Virusu Nedir?

Maymun Cicegi Virusu virusu ilk kesfi, 1958’de Danimarka‘nin Kopenhag kentindeki bir hayvan tesisinde tutulan maymunlarda bir hastalik salgini sirasinda yapildi. 1970 yilina kadar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde hic insan maymun cicegi vakasi tespit edilmedi. Virusu barindiran birkac tur olabilir, ancak vahsi bir hayvandan izole edilen bildirilen tek maymun cicegi vakasi, hastalikli bir sincapti.

Maymun ciceginin dogal rezervuari su anda bilinmiyor. Fakat bir dizi Afrika kemirgen turunun bulasmada rol oynadigina inaniliyor. Maymun Cicegi Virusu, ‘nadir ama ciddi’ bir hastaliktir.

2017’den bu yana Nijerya‘da 218 vaka dogrulandi ve Temmuz 2021’deki Teksas’taki bir vaka ve mevcut vaka da dahil olmak uzere Nijerya’dan gelen uluslararasi yolcularda 8 vaka bildirildi.

Ayrica, tek bir maymun cicegi vakasi ile iliskili saglik riskleri nedeniyle, supheli vakalari “baska potansiyel teshisleri arastirip arastirmadiklarina bakilmaksizin” derhal bolgedeki halk sagligi yetkililerine bildirmelidirler.
Maymun ciceginin iki farkli turu tanimlanmistir: Kongo Havzasi ve Bati Afrika turleri. Kongo Havzasi virusu daha oldurucu ve bulasicidir.

Maymun cicegi enfeksiyonunun tedavisi
Su anda standart bir tedavi yoktur. Maymun cicegi icin hastalar zaturree, sepsis ve korluge yol acan kornea enfeksiyonunu icerebilen komplikasyonlar ile riski altindadir. Olum sayisi veya enfeksiyon sonrasi etki oranlari da dahil olmak uzere bu hastaligin en yaygin ve en onemli komplikasyonlari hakkinda bir anlayis eksIkligi ortaya atilmaktadir.

Arastirmacilar, vakayi tespit etmede, buyuk olcude vaka serilerine ve bireysel vaka raporlarina dayanarak hareket ediyorlar.

Maymun cicegi virusunun cicek hastaligindan sorumlu virusle yakindan iliskili oldugu icin cicek asisinin insanlari enfeksiyondan etkili bir sekilde korumak icin kullanilabilecegini belirtiliyor.

Semptomlar neler?
Ilk belirtiler arasinda ates, bas agrisi, sislikler, sirt agrisi, agriyan kaslar ve genel bir halsizlik bulunur.

Ates dustugunde, genellikle yuzde baslayan ve daha sonra vucudun diger bolgelerine, cogunlukla ellerin avuc iclerine ve ayak tabanlarina yayilan bir dokuntu gelisebilir.

Asiri derecede kasintili olabilen dokuntu, sonunda bir kabuk olusturmadan once degisir ve farkli asamalardan gecer ve daha sonra duser. Lezyonlar skarlasmaya neden olabilir.

Enfeksiyon genellikle kendi kendine gecer ve 14 ila 21 gun arasinda surer.

Nasil fark edilir?
Maymun Cicegi Virusu, birisi enfekte bir kisiyle yakin temas halinde oldugunda yayilabilir. Virus vucuda kirik deri, solunum yolu veya gozler, burun veya agiz yoluyla girebilir.

Daha once cinsel yolla bulasan bir enfeksiyon olarak tanimlanmamisti, ancak cinsel iliski sirasinda dogrudan temas yoluyla bulasabilir.

Ayrica maymunlar, sicanlar ve sincaplar gibi enfekte hayvanlarla veya yatak takimlari ve giysiler gibi virus bulasmis nesnelerle temas yoluyla da yayilabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:11.