IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Mayıs 2022, 13:31   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kapsul Endoskopi Nedir?

Kapsul endoskopi, doktorunuzun agiz ile anus arasinda uzun tubuler yapi ve bu yapi ile iliskili bircok organi icine alan ve temel gorevi sindirim olan bir sisteminizin icine bakmasini saglayan bir islemdir . Kucuk, tek kullanimlik bir kapsulun icine sigan kablosuz bir kamera kullanilarak yapilan bir tur endoskopidir.Kapsul Endoskopi Nedir?


Bu kapsul kolayca yutulabilir. Vucudunuza girerken, icerideki kamera bagirsaklariniz boyunca yolculugu boyunca birkac bin resim ceker. Bu goruntuler bele takilan harici bir cihaza kaydedilir. Kaydedilen bu goruntuler araciligiyla doktorunuz gastrointestinal rahatsizliklari tespit etmek ve teshis etmek icin sindirim sisteminizi gorebilir.

Kapsul endoskopi kablosuz veya video kapsul endoskopi olarak da adlandirilir. Kamerayi iceren bir video endoskopi kapsulu kullanilarak yapilir. Bu hap buyuklugundeki cihaz, tum gastrointestinal sisteminizi goruntulemek icin kullanilir. Ancak , geleneksel bir endoskop kullanarak erismesi zor olan ince bagirsagi goruntulemek icin yaygin olarak kullanilir.


Kapsul Endoskopi Neden Yapilir?
Sindirim sisteminizdeki sorunlari teshis etmek icin kapsul endoskopi kullanilir. Kapsul endoskopisi doktorunuza su konularda yardimci olabilir:

• Crohn hastaligi, colyak hastaligi ve ulseratif kolit gibi gastrointestinal rahatsizliklari teshis etmekte
• Aciklanamayan gastrointestinal kanamanin nedenini belirlemede
• Gastrointestinal kanser teshisinde
• Sindirim sisteminizdeki polipleri veya tumorleri tespit etmede
• Barrett’s ozofagusu gibi durumlar icin yemek borunuzu incelemede
• Aciklanamayan karin agrisinin nedenini belirlemede
• Takip testi yapilmasinda

Kapsul Endoskopi icin Hazirlanma
Bir kapsul endoskopiye ihtiyaciniz varsa, isleme nasil hazirlanabileceginiz asagida aciklanmistir:

1. Prosedurunuzden bir gun once, meyve sulari ve corbalardan olusan berrak bir sivi diyete sadik kalinmalidir.

2. Bir mushil alarak gastrointestinal sisteminizi temizlemelisiniz . Bu, kameranizin bagirsaklarinizin icindeki hareketini iyilestirebilir.

3. Isleminizden 10 ila 12 saat once yemek yemekten veya icmekten kacinin.Kapsul Endoskopi Nedir?

4. Alerjileriniz veya aldiginiz ilaclar hakkinda doktorunuza danisin.

Doktorunuz size prosedurden once ihtiyaciniz olan tum talimatlari verecektir. Sorunsuz bir prosedur icin doktorunuzun yonergelerine uydugunuzdan emin olun.

Kapsul Endoskopi Proseduru
Tipik bir kapsul endoskopi proseduru su adimlari icerir:

1. Doktorunuzu ziyaret ettiginizde, sizi ne beklemeniz gerektigi ile birlikte prosedur hakkinda bilgilendireceklerdir.

2. Islem boyunca belinize bir kayit cihazi takmaniz istenecektir. Bu cihaz, kapsul kameranin bagirsaklarinizdan gecerken cektigi fotograflari kaydedecek ve saklayacaktir. Hatta bazi kayit cihazlarinda, gogsunuzun veya karninizin derisine uygulanmasi gereken elektrot yamalari bulunur.

3. Doktorunuz daha sonra hap boyutundaki kablosuz video endoskopi kapsulunu biraz su ile yutmanizi isteyecektir.

4. Kapsulu yuttuktan sonra sonraki 8 saat boyunca gunluk hayata donebilirsiniz.

5. Kapsul sindirim sisteminizden gecerken doktorunuz size sunlari soyleyecektir:
• Berrak sivilar icmeden once en az iki saat bekleyin.
• Atistirmalik yemeden once en az dort saat bekleyin.
• Egilme veya ani hareketler iceren yorucu faaliyetlerden kacinin.
• Banyo yapmaktan veya yuzmekten kacinarak kayit cihazini guvenli ve kuru tuttugunuzdan emin olun.

Kapsul Endoskopisinden Sonra Ne Beklemeli?
Bir kapsul endoskopi islemi sekiz saat sonra veya kaka yaptiginizda kapsul vucudunuzdan ciktiginda tamamlanir. Bundan sonra, kayit cihazini iade etmek veya elektrotlari cikarmak icin doktorunuza geri donmeniz gerekecektir. Cekilen goruntuleri etkileyebileceginden, sistemin baglantisini zamanindan once kesmediginizden emin olun.

Bagirsak hareketinize bagli olarak, kapsul sisteminizde birkac saatten birkac gune kadar kalabilir. Ama sonunda bunu tuvaletinizde fark edeceksiniz. Kapsuller tek kullanimliktir ve tuvalete kolayca atilabilir. Birkac gun gecmesine ragmen kapsulu gecmediginizi fark ederseniz doktorunuzla iletisime gecmelisiniz. Sisteminizdeki kapsulu bulmak icin rontgen gibi goruntuleme teknolojisini kullanabilirler. Islemden sonra doktorunuz kayitli goruntuleri kayit cihazindan bir bilgisayara aktaracaktir. Ozel bir yazilim kullanarak bu goruntuleri bir videoda birlestirecekler. Doktorunuz daha sonra videoyu gozden gecirecektir. Bu, kapsulun sisteminizdeki hareketini gozlemleyerek ve inceleyerek herhangi bir gastrointestinal problemi tanimlamalarina yardimci olacaktir.

Kapsul Endoskopi RiskleriKapsul Endoskopi Nedir?
Kapsul endoskopi guvenli ve basit bir islemdir. Ancak kapsul gastrointestinal sisteminizde sIkisirsa risk altinda olabilirsiniz.

Sikismis bir kapsul genellikle kendi kendine gecer. Ancak asagidaki kosullar mide-bagirsak sisteminizi daraltabilir ve bir kapsulun icinden gecmesini engelleyebilir:

• Enflamatuar barsak hastaligi
• Crohn hastaligi
• Ulseratif kolit
• Polip veya tumor
• Onceki ameliyat veya yaralanma

Sisteminize bir kapsul sIkismissa, karin agrisi, siskinlik ve mide bulantisi veya kusma yasayabilirsiniz. Hatta ates, gogus agrisi gelisebilir veya yutma guclugu yasayabilirsiniz. Kapsulu cerrahi olarak cikarmalari gerekebileceginden hemen doktorunuzla iletisime gecin. Yukarida belirtilen durumlara sahipseniz, doktorunuz kapsulun sIkismasini onlemek icin goruntuleme teknikleri veya ilaclar kullanabilir.

Bazi doktorlar, kapsulun sIkisma riskini test etmek icin kullanilan bir aciklik kapsulu kullanabilir. Sisteminiz bir aciklik kapsulunun gecmesine izin veriyorsa, bir video endoskopi kapsulunden de gecebilir. Doktorunuz yutma bozuklugunuz varsa kapsul endoskopiden kacinmanizi onerecektir. Hamileyseniz veya kalp pili gibi implante edilebilir tibbi cihazlariniz varsa, kapsul endoskopisinden kacinmalisiniz.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Maliyeti
Kapsul endoskopinin maliyeti bulundugunuz yere, saglik hizmeti saglayiciniza ve saglik sigortaniza gore degisebilir. Kapsul tek kullanimlik oldugu icin prosedur pahali olabilir. Ancak bazi insanlar icin kolonoskopiden daha guvenli ve daha iyi olabilir.

Kapsulun Maliyeti
Bir video endoskopi kapsulunun maliyeti yaklasIk 500 dolar. Kapsul endoskopi prosedurunun maliyeti. Tum prosedur 700 ila 2.000 $ arasinda herhangi bir ucrete mal olabilir. Ancak gastrointestinal sisteminizin incelenen kismina gore degisebilir.

Sigorta Kapsami
Islem icin randevu almadan once sigorta sirketinizin kapsul endoskopiyi kapsayip kapsamadigini kontrol edin.
Saglik hizmeti. Medicare, belirli gastrointestinal durumlar icin kapsul endoskopisini kapsayabilir. Bu nedenle, sahip oldugunuz Medicare turunun kapsul endoskopisini kapsayip kapsamadigini kontrol edin.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:00.