IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 04 Nisan 2022, 09:34   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Wilms Tumoru Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yontemleri

Wilms tumoru, esas olarak cocuklari etkileyen nadir bir bobrek kanseridir. Noroblastom olarak da bilinir. Cocuklarda en sIk gorulen bobrek kanseridir. Wilms tumoru en sIk 3 ila 4 yas arasi cocuklari etkiler ve 5 yasin uzerindekilerde cok daha az yaygindir.
Wilms tumoru, bazen her iki bobregi de ayni anda etkilemesine ragmen, genellikle sadece bir bobrekte ortaya cikar.
Yillar gectikce, Wilms tumorunun teshis ve tedavisine yonelik yeni yaklasimlar, bu hastaligi olan cocuklar icin tedavi olasiligini (prognozu) buyuk olcude gelistirdi. Uygun tedavi ile Wilms tumoru olan cogu cocuk icin tedavi olasiligi cok iyidir.

Wilms Tumoru Belirtileri Nelerdir?Wilms Tumoru Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yontemleri
Wilms tumorunun belirti ve semptomlari buyuk olcude degisir ve bazi cocuklarda gorunur herhangi bir belirti olmayabilir. Ancak Wilms tumoru olan cocuklarin cogunda asagidaki belirti ve semptomlardan bir veya daha fazlasi vardir:
• Karinda hissedebileceginiz bir yumru
• Karin siskinligi
• Mide agrisi
Diger belirti ve semptomlar sunlari icerebilir:
• Ates
• Idrarda kan
• Mide bulantisi, kusma veya her ikisi
• Kabizlik
• Anoreksiya
• Nefes darligi
• Hipertansiyon

Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz?
Sizi endiselendiren herhangi bir belirti veya semptom fark ederseniz, cocuk doktorunuzla randevu alin. Wilms tumoru nadir gorulen bir hastaliktir, bu nedenle bu semptomlarin baska bir hastaliktan kaynaklanma olasiligi yuksektir, ancak herhangi bir endise belirtisi olup olmadigini kontrol etmek onemlidir.

Wilms Tumoru Nedenleri Nelerdir?
Wilms tumorune neyin neden oldugu net degildir ancak nadir durumlarda genler bir rol oynayabilir.
Bu kanser, hucrelerin DNA’larinda hata yapmasiyla baslar. Bu hatalar, hucrelerin kontrolsuz bir sekilde buyumesine ve bolunmesine izin verir ve diger hucreler olurken bu hucreler yasar. Bu biriken hucreler bir tumor olusturur. Wilms tumorunde bu surec bobrek hucrelerinde gerceklesir.
Nadir durumlarda, DNA’da Wilms tumorunun olusumuna yol acan problemler ebeveynlerden cocuklara gecer. Cogu durumda, ebeveynler ve cocuklar arasinda kansere yol acabilecek bilinen bir baglanti yoktur.

Wilms Tumoru Risk Faktorleri Nelerdir?
Wilms tumoru riskini artirabilecek faktorler sunlari icerir:
• Afrika kokenli Amerikalilar: Amerika BirlesIk Devletleri’nde, Afrika kokenli Amerikali cocuklarin Wilms tumorunu gelistirme riski diger irklarin cocuklarina gore biraz daha yuksektir. Asyali-Amerikali cocuklar icin risk, diger irklarin cocuklarina gore daha dusuktur.
• Ailede Wilms tumor oykusu: Ailenizdeki bir cocukta Wilms tumoru varsa, cocugunuzun hastaliga yakalanma riski artar.
• Dogduklarinda belirli anormallikleri veya sendromlari olan cocuklarin, asagidakileri iceren bir Wilms tumoru gelistirme olasiligi daha yuksektir:Wilms Tumoru Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yontemleri
o Iris yoklugu: Aniridi (iris – gozun renkli kismi -) sadece kismen olusur veya hic olusmaz.
o Hemihipertrofi: Hemihipertrofi, vucudun bir tarafinin veya vucudun bir bolumunun digerinden belirgin sekilde daha buyuk oldugu anlamina gelir.
Wilms tumoru, asagidakileri iceren nadir sendromlarin bir parcasi olarak ortaya cikabilir:
• Wagr sendromu: Bu sendrom, Wilms tumoru, aniridi, ureme ve uriner sistem anormallikleri ve zihinsel engelleri icerir.
• Denys-Drash sendromu: Bu sendrom, Wilms tumoru, bobrek hastaligi ve bir erkek cocugun testislerle dogdugu ancak kadin ozellikleri sergiledigi erkek psodohermafroditizmini icerir.
• Beckwith-Wiedemann sendromu: Bu sendroma sahip bebekler ortalamadan daha buyuk olma egilimindedir (megaglossia). Diger belirtiler arasinda gobek kordonunun tabanina dogru cikinti yapan karin organlari, buyuk bir dil (cikintili dil), genislemis ic organlar ve kulak anormallikleri sayilabilir. Hepatoblastoma adi verilen bir karaciger tumoru turu de dahil olmak uzere tumor riskinde artis vardir.

Wilms Tumorunde Nasil Korunabiliriz?
Wilms tumoru sizin veya cocugunuzun yapabilecegi hicbir seyle engellenemez. Cocugunuzda Wilms tumoru icin risk faktorleri varsa (bilinen iliskili sendromlar gibi), doktor bobrek anormallikleri aramak icin ultrason kullanarak bobreklerin periyodik muayenesini onerebilir. Bu test Wilms tumorunu engelleyemese de hastaligin erken evrede saptanmasina yardimci olabilir.

Wilms Tumoru Nasil Teshis Edilir?
Bir Wilms tumorunu teshis etmek icin doktorunuz sunlari onerebilir:
• Fiziksel Muayene: Doktor Wilms tumorunun olasi belirtilerini arayacaktir.
• Kan ve idrar testleri: Bu laboratuvar testleri bir Wilms tumorunu tespit edemez, ancak bobreklerinizin ne kadar iyi calistigini gosterebilir ve bazi bobrek problemlerini veya dusuk kan hucresi sayimlarini tespit edebilir.
• Goruntuleme testleri: Bobreklerin goruntulerini ureten testler, doktorun bir cocugun bobrek tumoru olup olmadigini belirlemesine yardimci olur. Goruntuleme testleri arasinda ultrason, bilgisayarli tomografi (BT) taramalari veya manyetik rezonans goruntuleme (MRI) yer alabilir.
Hastaligin evresini belirleyin
Cocugunuzun doktoru Wilms tumorunu teshis ettiginde, kanserin derecesini (evresini) belirlemek icin calisacaktir. Doktorunuz, kanserin bobregin otesine gecip gecmedigini belirlemek icin gogus rontgeni veya gogus BT taramasi ve kemik taramasi onerebilir.
Doktor kanserin evresini belirler; Bu, tedavi seceneklerinin belirlenmesine yardimci olur. Amerika BirlesIk Devletleri’nde, Pediatrik Tumorler icin Ulusal Wilms Tumor Calisma Grubunun rehberligi asagidaki dort asamayi icerir:

• Birinci asama: Kanser sadece bir bobrekte bulunur, tamamen bobregi tutar ve ameliyatla tamamen cikarilabilir.

• Ikinci asama: Kanser, etkilenen bobregin disindaki dokulara ve yapilara, ornegin yag veya kan damarlarina yayilmistir, ancak yine de ameliyatla alinabilir.
• Ucuncu asama: Kanser bobrek bolgesinin disina, lenf bezlerinin yakinina veya bagirsak yoluyla diger yapilara yayilmistir. Tumor ameliyattan once veya ameliyat sirasinda bagirsaga yayilmis olabilir veya ameliyatla tamamen cikarilamamis olabilir.
• Dorduncu asama: Kanser bobregin disina akcigerler, karaciger, kemikler veya beyin gibi uzak yapilara yayilmistir.
Belirli durumlarda, bir Wilms tumoru icin karmasIk operasyonlarin planlanmasina yardimci olmak icin bir cocugun anatomisinin bir kopyasini olusturmak icin bir 3D yazici kullanilir.

Wilms Tumoru Tedavi Yontemleri
Wilms tumoru tedavisi cerrahi, kemoterapi ve bazen radyoterapiyi icerir. Tedavi, kanserin evresine bagli olarak degisebilir. Nadir gorulmesi nedeniyle, cocuk doktorunuz bu tur kanserin tedavisinde uzmanlik bulundugundan, bir pediatrik kanser tedavi merkezinde tedavi gormenizi onerebilir.
Bobreklerin tamamini veya bir kismini almak icin ameliyat
Wilms tumoru tedavisi, bobregin bir kismini veya tamamini (nefrektomi) cikarmak icin ameliyatla baslayabilir. Teshisi dogrulamak icin ameliyat kullanilir – ameliyat sirasinda alinan doku, ornegin kanserojen olup olmadigini ve tumorde ne tur kanser bulundugunu belirlemek icin bir laboratuvara gonderilir.
Wilms tumoru ameliyati sunlari icerebilir:
• Etkilenen bobregin bir kisminin alinmasi: Kismi nefrektomi, tumorun ve cevresindeki bobrek dokusunun kucuk bir kisminin cikarilmasini icerir. Bu kismi rezeksiyon, kanser cok kucukse veya cocugunuzun tek isleyen bobregine sahipse bir secenek olabilir.
• Etkilenen bobrek ve cevresindeki dokunun alinmasi: Radikal bir nefrektomide doktorlar, ureterin bir kismi ve bazen de bobrek ustu bezi de dahil olmak uzere bobregi ve cevresindeki dokuyu cikarir. Bobreklerin yakinindaki lenf dugumleri de cikarilir. Bobregin kalan kisminin kapasitesi artirilabilir ve kani suzme islevini ustlenir.
• Bobreklerin tamaminin veya bir kisminin alinmasi: Kanser bobrekleri etkiliyorsa, cerrahlar her iki bobrekten de kanserin mumkun oldugunca cogunu cikarirlar. Az sayida vakada bu, bobreklerin alinmasi anlamina gelebilir ve bu noktada cocugunuzun diyalize girmesi gerekecektir. Bobrek nakli olursa cocugunuzun diyalize ihtiyaci kalmayacaktir.
Kemoterapi
Kemoterapi, vucuttaki kanser hucrelerini oldurmek icin guclu ilaclar kullanir. Wilms tumoru tedavisi genellikle kanser hucrelerini oldurmek icin birlikte calisan bir damar yoluyla verilen ilaclarin bir kombinasyonunu icerir.
Cocugunuzun sahip olabilecegi yan etkiler kullanilan ilaclara bagli olacaktir. Yaygin yan etkiler arasinda mide bulantisi, kusma, istahsizlik, sac dokulmesi ve enfeksiyon riskinin artmasi sayilabilir. Tedavi suresince olusabilecek yan etkileri ve olasi uzun sureli komplikasyonlarin olup olmadigini lutfen doktorunuza sorunuz.
Kemoterapi, tumorleri kucultmek ve cikarilmasini kolaylastirmak icin ameliyattan once kullanilabilir. Ameliyattan sonra vucutta kalabilecek kanser hucrelerini oldurmek icin kullanilabilir. Kemoterapi, ameliyatla tamamen cikarilamayan cok ilerlemis kanserli cocuklar icin de bir secenek olabilir.
Her iki bobreginde kanser olan cocuklara ameliyattan once kemoterapi verilir. Bu, cerrahlarin bobrek fonksiyonunu korumak icin en az bir bobregi kurtarma olasiligini artirabilir.
RadyoterapiWilms Tumoru Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yontemleri
Tumorun evresine bagli olarak radyasyon tedavisi onerilebilir. Radyasyon tedavisi, kanser hucrelerini oldurmek icin yuksek enerjili isinlar kullanir.
Radyasyon tedavisi sirasinda, cocugunuz dikkatli bir sekilde bir masaya yerlestirilir ve buyuk bir cihaz cocugun etrafinda hareket ettirilir ve radyasyon isinlarini kanser bolgesine tam olarak hedef alir. Olasi yan etkiler mide bulantisi, ishal, yorgunluk ve gunes yanigi benzeri cilt tahrisini icerir.
Radyasyon tedavisi, ameliyat sirasinda cikarilmayan kanser hucrelerini oldurmek icin ameliyattan sonra kullanilabilir. Hastaligin yayildigi bolgelere bagli olarak, bu tedavi vucudun diger bolgelerine yayilmis kanseri kontrol altina almak icin de bir secenek haline gelebilir.
Klinik denemeler
Cocugunuzun doktoru bir klinik arastirmaya katilmanizi tavsiye edebilir. Bu arastirma calismalari, cocugunuzun en son kanser tedavilerini almasini saglar, ancak bunlar bir tedavi icermez.
Cocugunuzun doktoruyla klinik denemelerin yararlarini ve risklerini tartisin. Kanserli cocuklarin cogu, varsa, klinik arastirmalara dahil edilir. Ancak, bir klinik arastirmaya kaydolmak size ve cocugunuza baglidir.
Adaptasyon ve destek
Iste kanser tedavisi yolculugunuz boyunca ailenize rehberlik etmenize yardimci olacak bazi oneriler:
Hastanede
Cocugunuzun tibbi randevulari oldugunda veya hastanede kaldiginda:
• Beklerken onu mesgul etmek icin en sevdigi kitabi veya oyuncagini klinige veya ofis ziyaretlerine getirin.
• Mumkunse, test veya tedavi sirasinda cocugunuzun yaninda kalin. Ne olacagini aciklamak icin anlayacagi kelimeleri kullanin.
• Cocugun programinda oynama suresi icinde cogu hastanede tedavi goren cocuklar icin genellikle bir oyun odasi bulunur. Oyun odasinda calisan kisiler genellikle tedavi ekibinin bir parcasidir ve cocuk gelisimi, eglence, psIkoloji veya sosyal hizmet konularinda egitimlidir. Cocugun odasinda kalmasi gerekiyorsa, hastayi yatak basinda ziyaret etmek icin bir cocuk doktoru veya eglence terapisti bulunabilir.
• Klinik veya hastane personelinden destek alin. Kanserli cocuklarin ebeveynleri icin kuruluslar bulun. Bunu zaten yasamis olan ebeveynler, pratik tavsiyelerin yani sira cesaret ve umut verebilirler. Yerel destek gruplari hakkinda cocugunuzun doktoruna danisin.
Evde
Hastaneden ciktiktan sonra:
• Cocugunuzun enerji seviyesini hastane disinda izleyin. Cocugunuz kendini iyi hissediyorsa, onu duzenli aktivitelere katilmasi icin nazikce tesvik edin. Cocugunuzun ozellikle kemoterapi veya radyasyondan sonra kendini yorgun veya bitkin hissettigi zamanlarda, ona da yeterince dinlenmesi icin zaman taniyin.
• Vucut isisi, enerji seviyesi, uyku duzeni, receteli ilaclar ve herhangi bir yan etki dahil olmak uzere, cocugunuzun durumunun evde gunluk kaydini tutun. Bu bilgiyi cocugunuzun doktoruyla paylasin.
• Cocugunuzun doktoru aksini onermedikce normal bir diyet uygulayin. Mumkun oldugunda en sevdiginiz yiyecekleri hazirlayin. Cocugunuz devam eden kemoterapi goruyorsa istahi azalabilir. Daha az kati gida tuketin ve sivi aliminizi artirdiginizdan emin olun.
• Cocugunuzun agiz hijyenini tesvik edin. Agiz yikama ulserler veya kanayan alanlar icin yardimci olabilir. Catlamis dudaklari yatistirmak icin dudak balsami kullanin. Ideal olarak, cocugunuz tedaviye baslamadan once gerekli dis bakimini almalidir. Daha sonra dis hekimini ziyaret etmeden once cocugunuzun doktoruna danisin.
• Herhangi bir asi yaptirmadan once doktorunuza danisin cunku kanser tedavisi bagisIklik sistemini etkiler.
• Diger cocuklarinizla hastalik hakkinda konusmaya hazirlanin. Kardeslerinde fark edebilecekleri sac dokulmesi ve moral bozulmasi gibi degisIklikleri anlatin ve endiselerini dinleyin.

Doktor Randevunuz Icin HazirlikWilms Tumoru Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yontemleri
Cocugunuza Wilms tumoru teshisi konulursa, kanser tedavisinde uzmanlasmis bir doktora (onkolog) veya bobrek cerrahisinde uzmanlasmis bir cerraha (nefrolog) sevk edilebilir.
Ne yapabilirsiniz?
Doktor ziyaretine hazirlanmak icin:
• Cocugunuzun aldigi tum ilaclarin, vitaminlerin, sifali otlarin, yaglarin ve diger takviyelerin bir listesini yapin.
• Ziyaret sirasinda size verilen tum bilgileri hatirlamaniza yardimci olmasi icin bir aile uyenizden veya arkadasinizdan sizinle gelmesini isteyin.
• Cocugunuzun doktoruna sormak icin bir soru listesi olusturun.
Wilms tumoru hakkinda doktorunuza sormaniz gereken bazi temel sorular sunlardir:
• Cocugumun ne tur testlere ihtiyaci var?
• Cocugumun kanserinin evresi nedir?
• Hangi tedaviler mevcuttur ve ne onerirsiniz?
• Her tedaviden ne tur yan etkiler bekleyebilirim?
• Tedavi sirasinda cocugumun aktivitesini kisitlamam veya diyetini degistirmem gerekir mi?
• Cocugumun akibeti ne?
• Kanserin tekrarlama olasiligi nedir?
• Alabilecegim herhangi bir brosur veya baska basili materyal var mi? Hangi web sitelerini onerirsiniz?
Ziyaret sirasinda baska sorular sormaktan cekinmeyin.
Doktorunuzun size sorabilecegi sorular
Doktorunuz muhtemelen size bir takim sorular soracaktir. Bunlari cevaplamaya ve odaklanmak istediginiz noktalara gitmek icin zamandan tasarruf etmeye hazir olun. Doktorunuz size ornegin sunlari sorabilir:
• Cocugunuzun semptomlarini ilk ne zaman fark ettiniz?
• Ailenizde cocukluk kanseri olsa bile kanser oykusu var mi?
• Cocugunuzun ailede dogustan anomali oykusu var mi? Ozellikle cinsel organlarda veya idrar yollarinda


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:45.