IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Şubat 2022, 11:47   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Asil Tendonu Ve Yaralanmalari Nedir? Nasil Tedavi Edilir?

Insan vucudunda bir takim tendonlar ve baglar bulunmaktadir. Asil Tendonu da, bu tendonlarin en onemlilerinden biridir. Bacak kismindaki baldirin arka bolumunde yer alan kas grubunun, topuk kemigine baglanmasini saglayan yapiya�”asil tendonu” denmektedir. Mitoloji kahramani ve yasadigi donemin savasci karakterini simgeleyen Akhilleus’un, asagida anlatilan oykusunden esinlenilerek, bu tendona “Asil tendonu” adi verilmistir.

Asil Tendonu Isminin Hikayesi Nedir?

Homeros’un “Ilyada” adli eserinde gecen Troya savasinin en onemli figurlerinden biri olan Akhilleus (Asil), Thetis ile Peleus’un ogludur. Annesi Thetis, Akhilleus’a olumsuzluk kazandirabilmek adina cocuk yastayken Onu Oluler Ulkesindeki “Stiks Irmagi”‘na sokup cikarmistir. Ancak bunu yaparken, Akhilleus’un topugunun biraz ustunden tuttugu icin, oglunun topuk kismi, buyulu suya degememistir. Bu nedenle de, Akhilleus’un olumu, sadece topugundan alacagi bir darbeyle gerceklesecektir. Troya Savasi sonlarinda Troyali genc prens Paris, attigi okla Akhilleusu topugundan vurup oldurecektir.



Asil tendonu, insan vucudunda bulunan en buyuk tendondur. Fakat bunun yani sira, asil tendonu, sIklikla yirtilmaktadir. Cogu zaman da, bu tendonun gereginden fazla kullanimi ile birlikte, tendonda olusan hasar, Asil Tendiniti’ne maruz kalmayi tetiklemektedir.

Asil Tendinitinde Siklikla Gorulen Semptomlar

* Bazi durumlarda gorulen sisme durumlari
* Yuruyus ya da kosularin ardindan yasanan agri ve sizlamalar
* Antrenmanlardan (ya da egzersizlerden) once, surekli olarak hissedilen agrilar
* Bacak kisimlarinda duyu kayiplarinin yasanabilmesi
* Ozellikle sabahlari uyandiktan sonra hissedilen tendon sizlamalari ve hassasiyetleri

Asil tendonunun kopmasi sonucu, bir operasyon ile tendon tamiri yapilabilmesi mumkundur. Tedavi ile beraber, 6 ile 10 hafta kadar surecek olan uzun bacak alcisi uygulanmaktadir. Bu uygulamalarin yaninda, fizik tedavi yontemleri de yapilarak, sorunlu olan tendon iyilestirilmektedir. Tedavi doneminin oldukca uzun surmesi nedeniyle, sportif faaliyetler ve sosyal aktivitelere donus de gec olmaktadir. Sporculara antrenmanlar oncesinde iyi isinmalari gerektigine dair verilen ogudun temelinde de, bu sakatligin yasanmamasi ya da nuks etmemesi durumu yatmaktadir.

Asil Tendonu Tedavisinin Kapsadigi Bazi Noktalar

– Cesitli tabanliklar ve topuk destekleri ile kas guclendirilmeli ve uzerindeki baski azaltilmalidir.
– Tedavi goren birey, yaklasIk bir hafta boyunca asla kosmamali ve yurumemeli, ilgili bolgeyi yormaktan ve germekten kacinmalidir.
– Doktorun ya da uzmanin on gordugu ufak hareketler uygulanmalidir.
– Ozellesmis bandanalar araciligi ile, tendonun hareketi kisitlanmali ve sabit durmasi saglanmalidir.

Cerrahi mudahale, genel olarak en son basvurulacak yontemdir. Asil Tendinit hastaliginin iyilesme sureci oldukca yavastir. Bu surecte gecici alci da uygulanabilmektedir. Kas zayiflamasindan kacinmak adina da, rehabilitasyon programi uygulamak gerekebilmektedir.

Bu Surecte Sikinti Yasamamak Icin Alinabilecek Bazi Tedbirler

* Kosu ya da hizli yuruyusler oncesinde tendon’un tam olarak isinmasi saglanmali, hafif isinma hareketleri ve yuruyuslerle bu isinma durumu tamamlanmalidir.
* Egzersiz yapilacagi zaman, tendonun zorlanmasini onleyen ve saglik acisindan uygun olan ayakkabilar kullanilmalidir.
* Baldir kaslari kuvvetlendirilmeli, direnci artirilmali ve gerdirilmelidir.
* Ayaklara yuklenilen sert ve ani hareketlerden mutlaka kacinilmalidir.
* Kosma mesafesi, temposu gibi durumlar, mutlaka vucuda gore ayarlanmali ve bir anda degil; yavas yavas hizlanilmalidir.
* Antrenman ya da egzersizler sonrasi, vucut ve ayaklar tam anlamiyla dinlendirilmelidir.

Asil tendonu, ayakta kalmak ve hareket etmek adina o kadar onemlidir ki, bu ozelligin bilinmesi nedeniyle, tarih boyunca bu bilgiden hareketle, cok kotu amacli uygulamalar gorulmustur. Ornegin, Ruanda soykirimi, bunlardan biridir. Soykirim zamaninda Hutular, Tutsileri oldurmekten yorulmuslar ve kacmalarini onlemek icin de Asil tendonlarini kesmislerdir. Boylece Tutsilerin hareket ve direnc kabiliyetleri oldukca azalmistir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:26.