IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2022, 10:26   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Beyin Kuculmesi Nedir? Nasil Anlasilir

Genel olarak en cok yasli kisilerde meydana gelen bir diger tabiri ile bunama,beyin kuculmesi sonrasi ortaya cikmaktadir. Tipta kullanilan terimleri,demans ve Alzheimer olarak bilinen bu hastaligin ilerlemesi durumunda ,hastanin eski sagligina kavusmasi imkansiz olabilir.Beyin icinde milyarlarca hucre bulunur. Iste bu hucreler her gun yavas yavas olerek azalmaya baslar. Hucre azalimi arttikca beyin gerekli fonksiyonlarini kaybetmeye baslar. Unutkanliklar cogalir . Hatta bellek eskisi kadar profesyonel dusunmemeye baslar. Zaman gectikce buyuyen bu rahatsizlik yasin ilerlemesinden dolayi bunamaya kadar gider. Artik kisi ruhsuz bir halin icine gomulur. Tepkileri ve cevaplari adeta bir cocugu andirir. Anlamsiz cumlelerin arkasinda bir de yogun dalmalar,kilitlenmeler meydana gelir. Beyin gun gectikce islevselligini kaybeder ve artik o doyasiya sohbet ettiginiz kisinin ,sessiz ve caresiz bakislarinin tesiri altinda kalirsiniz. Bu aci gercek iste beyin kuculmesi ile son bulur. Beyin kuculmesi yasayan kisiler hemen tedaviye ,erken mudahale ettiklerinde iyilesme oranlari artabilir. Fakat gec kalmisligin en buyuk cezasi,kisinin faaliyetlerini,sosyal rutin etkinliklerinden mahrum kalmasina neden olur. Peki,beyin kuculmesine yol acan etkenler tam olarak nelerdir ? Isterseniz bir de bunlardan soz edelim.



Beyin Kuculmesi Nedir? Nasil AnlasilirDemans Nedir ? Nasil Anlasilir ?

Bir diger adi bunama olan demansin ilerlemesi halinde,olumsuzluklar son hizla devam eder. Beyin kuculmesi ,neredeyse saglam kalan hucrelerinde olmesine neden olur. Hucreler oldukce kan akimi yavaslar. Beyin damarlarinda tikanikliklar artmaya baslar.Kiside gun icinde asiri yorgunluk,hayattan bezme,isteksizlik ve yetersizlikler olusmaya devam eder. Tedaviye erken baslanmasi olumlu sonuclar dogurabilir. Fakat,tedaviye gec kalma durumu riski arttirir ve kisi adeta bir bitki gibi ,bos gozlerle hayata bakar. Soyleneni duymaz. Tepki vermez. Nereye baktigini anlamaz. Bazen hareketlerinde 4 yasinda bir cocuk gibi bos oyunlarin icinde bulur kendisini. Konusma yetisi neredeyse hic kalmaz. Dinleme,algi sistemi,hareketlerde asiri yavaslamalar meydana gelir. Beyin son hizla kuculmeye devam eder.Butun becerilerinden neredeyse yoksun kalir. Demans son derece tehlikeli bir hastaliktir. Kisinin hayatini bitirir. Butun yasama sevincini elinden alir. Hayat ile olan iliskisi tamamen kesilir.Peki ,alzheimer ne gibi durumlarda ortaya cikar bir de bunlardan soz edelim .



Beyin Kuculmesi Nedir? Nasil Anlasilir

Alzheimer Nedir ? Nasil Anlasilir ?

Alzheimer, demansin cesitlerinden biri olarak bilinir. Bu hastaliga yakalanan kisiler bunama disinda sosyal faaliyetlerinde oldukca gucsuzdurler.

Ornegin tuvalet ihtiyacini saglayamama,ustunu cekememe,altina kacirma,yurumede gucluk,kas ve eklemlerinde asiri zayifliklar olusur.Surekli unutkanliklari cogalir. Ahzeimer olan kisinin eski haline gelmesi mumkun degildir. Artik beyin hucreleri tamamen olmustur. Kisi yemek yemede istahsizlik yasar. Yediginiz,anlamaz,doydugunu anlamaz. Zayiflamaya,midesi kuculmeye baslar. Asiri kilo kaybinin nedeni hislerini kaybetmesinden kaynaklanir. Bunun nedeni bunamanin cok hizli bir sekilde artmasi,beyin kuculmesinin tamamen gerceklesmesidir.

Beyin Kuculmesi Nedir? Nasil AnlasilirDemans ve Alzheimer’in Temel Belirtileri

-Kolesterolun yukseldigi durumlarda,
-Ani kalp kriiz ve benzeri kalp ve damar tikanikliklari durumlarinda,
-APOE 4 tasiyici durumlarinda,
-B12 EksIkliginde,
-Beyin hucrelerinin hizli ve kisa surede olmesi durumlarinda,
-Gecmiste var olan psIkolojij sorunlar,depresyon durumlarinda,
-Bellek kaybi ve unutkanligin hizli bir sekilde arttigi durumlarinda
-Normal faaliyetlerini basari ile tamamlayamam,problemleri cozememe,kisisel ihtiyaclarini karsilayamam durumlarinda,
-ve yasa dayali faktorlerde demans ve alzheimer hastaligina yakalanma riski buyuktur. Bu belirtiler ,erken teshis edildiginde tedavi durumlarinda basarili sonuclar elde edilebilir.

Beyin Kuculmesi Nedir? Nasil AnlasilirBunamayi Engelleyecek Onemli Faktorler

Saglikli bir yasamin solmayan bir gulu olmak icin,kisisel bakimlar ve gerekli beslenme duzeni, beyin gelisimi , psIkoloji bakimindan son derece onem tasimaktadir.Bu yuzden yeterli vitaminlerin alinmasi,uyku duzenin zamaninda olmasi ve zararli gidalardan mumkun oldukca uzak durmak gerekir. Bununla beraber gunluk,rutin faaliyetlerin gerceklestirebilmek icin,gerekli spor ve egzersizliklerin de yapilmasi,saglik bakimindan oldukca onem tasimaktadir. Bunama hastaligi genelde yas ve yasama sekline bagli durumlarda gerceklesir. Asiri stresli durumlarda ve psIkolojinin cokmesi durumlarinda beyin hucrelerinde kuculmeler meydana gelir. Hucreler hayatin temelidir. EksIkligi yasamin gercek dogasini soldurur. Aciktigimizda su ihtiyaci ve yemek yeme gereksinimi nasil hizli bir sekilde artis sagliyorsa hucrelerde sizden aldigi besin ve enerji ile hayat kazanir. Saglikli dusunme,bilincli hareket etme ,hep beyin gelisimi faktorleri arasinda yer alir.

Beyin Kuculmesi Nedir? Nasil AnlasilirCagimizda demans ve Alzheimer olarak adlandirilan bunamanin caresi azdir. Bunun icine girmeden saglikli yasama aliskanligimiza dikkat etmemiz gerekir.

Gun icinde sosyal etkinlikler hizlandirilmali,icine kapanik hallerden mumkun oldukca uzak durmamiz gerekir. Iletisim,sosyallesme ,dogru beslenme ,spor ve en onemlisi stressiz bir ortami tercih ederek,gune mutlu bir baslangic yaparak,potansiyelimiz yukseltmeyi bilmeliyiz. Ozellikle B12,B6,E ve diger vitaminlerden dogal sekilde yararlanmali,lif iceren zengin gidalar ile beslenmeliyiz. Ceviz,findik,fistik,kuru uzum,kuru kayisi,kuru uzum,pekmez,tahin,bal,sut,yumurta,balik ve kirmizi et gibi guclu besinler almali ve mumkun oldukca yagli ve asiri baharatli gidalardan uzak durmaliyiz. Bunlara dikkat ettigimiz surece ve gerekli tedavi ihtiyaclari zamaninda saglandigi surece bunamanin azalmasi,ve nadir gorulmesi yuksek olabilir. Saglikli yasam icin,saglikli kararlar almak ve planli olmak gerekir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:48.