IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2022, 13:06   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri Ve Cozumu

Kulaktaki sivilce agrili ve rahatsiz edici olabilir. Sivilce genellikle kendiliginden gecer, ancak bazi tedaviler iyilesme surecini hizlandirabilir. Sivilce kulak kanalinin icinde olusabilecegi gibi kulagin arkasinda veya kulagin herhangi bir yerinde olusabilir. Asagida kulak sivilce nedenleri, onlardan nasil kurtulacagi ve geri gelmesini nasil onleyecegi hakkinda bilgiler bulunmaktadir:



Kulaktaki Sivilce Nedenleri
Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri ve CozumuKulaktaki sivilceler kulagi karistirmak, kirli kulakliklar kullanmak veya kirli ortamlara maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Beyaz uclu ya da siyah nokta olarak da bilinen sivilceler genelde yuz bolgesinde ve sirtta cok fazla gorulmesine ragmen vucudun hemen hemen her yerde ortaya cikabilirler. Dis kulak ve dis kulak kanali bir sivilce olusumu icin gereken deri hucrelerine, sac hucrelerine ve yag ureten bezlere sahiptir. Sivilce, bir gozenek olu cilt hucreleri ve cildi koruyan ve nemli kalmasini saglayan dogal yag olan sebum ile tikandiginda ortaya cikar ve sivilcelere bakteriler sebep olabilir, bu sebeple kulaga kir veya bakteri girmesine sebep olan herhangi bir sey kulakta sivilce olusmasina sebep olabilir. Kulakta sivilce nedenleri sunlardir:
• Kirli veya tozlu bir ortama maruz kalma
• Kulaktaki bezler cok fazla yag uretiyor
• Baska bir kisiyle kulaklik paylasimi
• Kirli kulaklik kullanimi
• Parmak da dahil olmak uzere kulaga bir seyler sokmak
• Kirli su ile temas, yuzucunun kulagina veya orta kulak iltihabina neden olur
• Artan stres seviyeleri
• Ergenlik doneminde oldugu gibi hormonal dengesizlikler
• Kirlenmis veya enfekte olmus kulak piercingleri
• Uzun sure sapka veya kask takmak
• Kulak kanalina kacan guzellik ya da sac bakim urunlerine gosterilen alerjik reaksiyonlar
Bazi durumlarda kulaktaki sivilce benzeri sIkayetlere neden olabilir ve bu sebeple tedavi etmek icin sivilceyi dogru tanimlamak onemlidir. Bir dermatolog ciltle ilgili bu sorunlari dogru sekilde teshis etmeye ve tedavi etmeye yardimci olabilir.

Kulaktaki Sivilceler Patlatilmali midir?
Ozellikle kulak kanalinda sivilce olusturmasi olasi risk faktorlerinden kacinarak kulakta sivilce olusmasindan kacinmak en iyisidir. Patlatilan sivilce ile irin ve bakteriler cilt gozeneklerinin daha derinine itebilir, iltihaplanma ve enfeksiyon gibi ek semptomlara neden olabilir. Kulak vucudun en hassas bir bolgelerinden biridir ve sayet sivilce patlatilirsa bu baska saglik kosullarinin olusumuna sebep olabilir. Ayni zamanda cilde zarar verebilir ve skarla sonuclanabilir. Buyuk sIkintilara neden olan bir sivilce komplikasyonu onlemek icin doktor tarafindan giderilebilir.



Tedavi
Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri ve CozumuKulaktaki sivilceden kaynaklanan iltihaplanmalarin azalmasina yardimci olmak icin ilik bir kompres onerilmektedir. Hassas olan kulak bolgesinde uygulanmak icin kulaga zarar vermeyen farkli tedaviler bulunmaktadir. Sicak bir kompres veya isi yastigi iltihabi ve tahrisi azaltabilir. Bu, irin yuzeye cikarilmasi icin bir sivilceyi yumusatilabilir. Bir sivilce bu sekilde akarsa, cikan irin temizlenmeli ve alani yumusak bir sabunla yavasca yikanmalidir. Cadi ela veya alkol gibi temizleyiciler enfeksiyonlari onleyebilir. Recetesiz satilan ilaclar veya receteli ilaclar, ornegin sivilcenin tedavisinde yardimci olabilir:
• Hidrojen peroksit
• Surtme alkol
• Neosporin veya Polysporin dahil olmak uzere antibiyotik kremler
• Salisilik asit iceren urunler
• Ibuprofen (Advil) veya naproksen (Aleve) gibi steroidal olmayan anti-enflamatuar ilaclar (NSAID’ler)
Siddetli sivilce icin, doktor genellikle A vitamini ile yapilan topikal veya sistemik ilaclari onerecektir. Tretinoin krem en yaygin olanlardan biridir. Izotretinoin de kullanilabilir, ancak genellikle en agir vakalar icin ayrilmistir. Doktorlar ayrica bakterilerden kurtulmak icin doksisIklin veya minosIklin dahil antibiyotikler onerebilirler. Bununla birlikte, bu tip tedavi antibiyotige direncli bakteri vakalari ortaya ciktikca daha az populer hale gelmektedir. Cay agaci yaginin sivilcenin siddetini azalttigini gosteren bazi kanitlar vardir. Dermatologlar ayrica bir kisinin akne derecesine bagli olarak, magazadan satin alinan ozel sivilce kremleri veya yuz temizleyicileri de onerebilirler.

Onleme
Iyi kulak hijyenini uygulayarak kulaktaki sivilceler onlenebilir. Kulak hijyeni icin yapilmasi gerekenler su sekildedir:
• Olu cilt hucrelerini ve sebumu azaltmak icin duzenli yikama ve temizleme
• Kulaga yabanci cisimler sokmamak
• Kirli suda yuzmekten kacinmak
• Kask veya baret takma nedeniyle mola vermek
Sivilce tedaviye cevap vermediginde, bir dermatolog en iyi korunma yontemlerine karar vermede yardimci olabilir. Kisinin hangi derece sivilce derecesine sahip oldugunu belirlemeye yardimci olabilir ve alevlenmeleri onlemek icin ilaclar veya ev uygulamalari onerebilir. Kisilerin yeni bir onleme yontemi baslatirken sabirli olmalari gerekir, cunku bu sonuclarin uretilmesi zaman alacaktir.

Kulakta Olusabilecek Sivilce Benzeri Sislikler
Kulaktaki lekelerin cogu sivilce olsa da diger kosullar da benzer gorunen gorunumlere neden olabilir. Kisi kendi kulaklarini goremedigi icin, kulagin icindeki ve etrafindaki carpmalarin sorun cikincaya kadar fark edilmemesi mumkundur. Kulak icinde olusan sivilce benzeri diger olusumlar sunlardir:
• Sebasoz kistler: Bunlar, derinin altinda, uzamadigi veya cok yavas buyudugu gorulen kucuk yumrulardir.
Kulaktaki Sivilcelerin Nedenleri ve Cozumu• Keloid izleri: Kulaga yakin olusan cok kucuk bir yara, keloid dokunun gorunmesine sebep olabilir. Bunlar orjinal yaradan cok daha buyuk olabilen koyu renkli, kabarik, yara dokusu alanlaridir.
• Seboreik keratoz: Bunlar, hafifce kabarik, kahverengimsi cilt bolgelerinde gorulen, yaygin, zararsiz cilt buyumeleridir.
• Acanthoma fissuratum: Nadir gorulen bir cilt rahatsizligi, kenarlari yukselmis bir yumruya benzeyebilir. Genellikle gozluk takan bir insanda gorulur.
• Kaynamis veya kor sivilceler: Bunlar sivilcelere benzer, ancak cildin derinliklerindedir ve bu nedenle daha fazla agri ve iltihaplanmalara neden olabilir. Ve gorunur bir sivilce ucu olusumu egilimindedirler.
• Bazal hucreli karsinom: Nadir olmasina ragmen, kulaklardaki yumrularin kotu huylu olmasi mumkundur.
Kulaktaki sivilceler, vucudun diger bolgelerinde cikan sivilcelerle ayni sekilde veya benzer sekilde tedavi edilebilir. Genellikle bir iz birakmadan, nispeten hizli bir sekilde temizlenirler. Kalici aknesi olan kisiler ister kulakta ister baska bir bolgede olsunlar, tani icin bir doktora veya dermatologa basvurmalidir. Doktor veya uzman sivilce ciddiyetini veya derecesini degerlendirmeye yardimci olacak ve bireysel vakalara uygun bir tedavi plani onerebilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:54.