IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2022, 13:04   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart KasIkta Gorulen Sislik Veya Yumru Nedir?

KasIk bolgesinde olusan sisligin ya da yumrunun sekli ve buyuklugu degisebilir. Bu sislik agrili ya da agrisiz olabilecegi gibi tek bir sislik veya toplu sislik halinde de meydana gelebilir. Ayrica bazilari hareketli de olabilirler. KasIkta olusan bir yumru, cilt renginde olabilecegi gibi kirmizi veya mor renkte de olabilir ve bu yumrular yaraya sebebiyet verebilir. Bir kasIk yumrusunun sekli ve gorunumu belli bir nedene baglidir ve goruldugunde en kisa donemde doktora basvurulmasi gerekir.

KasIk Yumrularinin Nedenleri Nelerdir?
Kistler: Bircok kasIk yumrulari kisttir. Kistler iyi huyludur veya kanserli olmayan yumrulardir. Aci veya rahatsizliga neden olabilecek sekilde genisleyebilirler ve daha ciddi bir durumun gostergeleri olabilir.
Sismis bezler: Soguk alginligi, grip, mononukleoz gibi bir enfeksiyon veya hastalik soz konusuysa kasIklarda siskin bir lenf bezi olabilir.


Tipik olarak bunlar bogazda bulunan lenf veya koltuk alti bezleriyle ayni anda alevlenir. Lenf bezleri bakteri ve yabanci parcaciklara karsi bagisIklik tepkisini harekete gecirir dolayisiyla sisme, hastalik bittikten sonra kaybolmalidir. Kaybolmadigi takdirde doktora muracaat edilmesi onemli bir konudur. Ayrica; genitouriner enfeksiyonlar kasIk bolgesinde lenf nodu iltihabina da neden olabilir.
Fitik: Bir fitik, buyuk, yumusak bir yumru gibi hissedilebilir. Bu yumru KasIkta Gorulen Sislik veya Yumru Nedir?bagirsaklar veya karin dokusu, sinir saglamak icin bir acikliga girdiginde olusur. Ornegin, bagirsaklar, alt karin duvarindaki zayif bir bolgeden ayrilabilir. Kas gerginligi ile birlesmis karin duvarindaki bir kusur veya zayiflik genellikle buna neden olur ve fitiklar acil tibbi yardim gerektirir.
Cinsel yolla bulasan enfeksiyonlar (CYBE)
Cinsel yolla bulasan bazi enfeksiyonlar (STI) sismis lenf bezleri nedeniyle kasIklarda yumrulara neden olabilir. Bunlar enfeksiyonlar asagidaki gibidir:
•Ucuk
•Klamidya
•Belsoguklugu
•Frengi
Bazi CYBE’ler, patlayabilecek veya yaralar acabilecek bir yumru kumesine neden olabilir. CYBE iyilesmek icin tibbi tedavi gerektirir.
Safen varis: Yattiginiz zaman kaybolan sislikler varsa, bir safen varis olabilir. Bu, safen veninin valfi, kanin akmasini saglamak icin kanin damar icinde toplanmasina neden olacak sekilde dogru sekilde acilmadiginda meydana gelir. Safen varis, mavi bir tonda olan golf topu buyuklugunde yumrulara neden olur. Genellikle bacaklarda veya ayaklarda olusan genislemis damarlar olan varisli damarlariniz varsa, bu durumu gelistirme olasiliginiz daha yuksektir. Safhen varis oldukca nadir gorulen bir durumdur.

KasIk Yumrusu Nasil Tedavi Edilir?
Bir kasIk yumrusunu fark ettikten sonra mumkun olan en kisa surede tibbi yardim almali ve uc hafta tedavi den sonra ya da durum kotulesirse veya tekrarlarsa acil olarak doktora muracaat edilmelidir.
KasIkta Gorulen Sislik veya Yumru Nedir?Bir kasIk yumrusunun bircok nedeni olabilir ve doktor soracagi bazi sorularla ve kan testi ile teshisi koyabilir. Bu sorular bireyin su anki sagligiyla ilgili ve baska bir semptomla karsi karsiya kalip kalmadigina dair sorulardir. Yapilacak kan testi ile Lenf bezlerinde iltihaplanma olup olmadigi teshis edilir. Teshiste sorulacak olasi sorular sunlardir;
•Yumru ilk ne zaman ortaya cikti?
•Yumru ne kadar buyuk?
•Ne kadar buyudu?
•Aniden mi, yoksa birkac gun icinde mi gelisti?
•Oksurdugunuzde yumrularin buyuklugu veya sekli degisiyor mu?
Ayrica cinsel yolla bulasan bir enfeksiyonu (CYBE) olup olmadigini anlamak icin kontrolsuz olarak biriyle cinsel iliskide bulunup bulunmadigi hastaya sorulan sorular arasindadir. Cogu CYBE bir kan testi, bir idrar testi veya bir uretranin suruntu kullanilarak teshis edilir. Yapilacak olan tedavi sekli kasIkta olusan yumrularin nedenine gore degisIklik gostermektedir. Bu tedaviler su sekildedir:
•Doktorunuz, buyuk veya agriliysa kisti cikarmak icin ameliyat onerebilir.
•Bir fitik, dokuyu tekrar yerine yerlestirmek ve sinir dokusundaki deligi kapatmak icin ameliyat gerektirebilir.
•Sismis bezler genellikle zamanla azalir, ancak doktorunuz altta yatan bir enfeksiyonu tedavi etmek icin bir antibiyotik recete edebilir.

Tedavi Edilmeyen KasIk Sisi
KasIkta gorulen yumru veya siskinlikleri doktor her zaman incelemelidir. Kistler ve sismis bezlerin uzun vadeli komplikasyonlara neden olma ihtimalleri olmasa da, hizli bir sekilde tedavi alamazsaniz fitik olumcul olabilir. SikisIk bir fitik, bagirsaklarin bir kismini karin duvarinda sIkisip kaldiginda, bagirsak tikanikligina neden oldugunda ortaya cikar. Bu, kusma, siddetli agri ve mide bulantisina yol acabilir. Fitik, tibbi acil bir durumdur ve bagirsak parcasi tutuldugunda kan akisini keserek olusur. Bu durum hizla bagirsak dokusunun olumune yol acabilir ve acil ameliyat gerektirir. Bel soguklugu ve klamidya gibi kasIk yumrularina neden olan CYBE, tedavi edilmedigi takdirde kisirliga neden olabilir. Frengi gibi enfeksiyonlar korluge, felce ve bunamaya neden olabilir. Tum CYBE tedavisine ihtiyac duyar ve korunmasiz vajinal veya oral seks yoluyla baskalarina kolayca yayilabilir.

KasIk Yumrulari Nasil Onlenebilir?
Cogu kasIk yumrulari dogal olarak olusur ve onlenebilir degildir. Bununla birlikte, her zaman bir prezervatif kullanarak bir CYBE’nin onlenmesine yardimci olunabilir. Fitik gelistirme riski altindaysa, agir kaldirma durumundan kacinarak, bagirsak hareketleri sirasinda zorlanmadan ve saglikli bir kiloyu koruyarak ortaya cikma olasiligini azaltabilir. Fitik riski asagidaki durumlarda daha yuksek olabilmektedir;
•Ailede fitik oykusu varsa
•Fazla kiloluysa
•Hamilelik durumunda
•Kronik oksuruk olundugunda


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:30.