IRCForumu.ORG   sohbetkacak
reklamalanı


 
 
Seçenekler Stil
Alt 07 Şubat 2022, 12:48   #1
Webmaster
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Soguk Alginliginin Dusmani C Vitamini

Soguk havalar gelmesiyle grip nezle soguk alginligi gibi hastaliklar gun yuzune cikmaya basladi. Ve dolayisiyla da bunlar birlikte insanlarin aklinda ne yiyecegiz bu virusu nasil yenecegiz gibi sorular da olustu. Yillardan beri sure gelen bir duyumda grip oldugumuzda istirahat edip bol bol c vitamini iceren besinler yani portakal limon gibi turuncgilleri tuketmemiz gerektigi soylenir. Aslinda bu bilginin ana kaynaginin ne oldugunu bilmeyiz.Soguk Alginliginin Dusmani C vitamini



C vitaminin ortaya cikmasinda onemli olan bir diger nokta da eksIkliginin gorulmesidir. Elbette eksIkligini yasamadan gerekli oldugunu anlamamiz pek mumkun degildir. Tarih olaylarina goz attigimizda 1200’lu yillarda yapilan hacli seferlerinde Avrupa’da yagin gorulen c vitamini eksIkliginde sIklikla karsilasilan skorbut hastaligi goruluyordu. Bu hastalik hacli savaslarinda da Avrupa’daki askerlerin eklem agrisi damak sismesi dis eti cekilmesi gibi problemler yasamis ve bir kismi da hayatini kaybetmistir. Onemli kesif gezilerinde kaptanlar gemilere genelde temel ihtiyaclari almis fakat c vitaminin gerekli oldugunu bilemedikleri icin c vitamini almadan kesif gezileri yapmaya baslamislar. Tabi ki bahsettigim durum 1519 da Macellan’in guney Amerika kesfini yaptigi gezidir. Kesiften donuldugunde murettebatin %80 i c vitamini eksIkliginden dolayi kaybedilmistir. 1920 li yillarda Ingiliz biyokimyaci Drummond yaptigi calismalarda eksIkliginde gorulen skorbut hastaliginin giderilmesi icin c vitaminin (askorbik asit) i kullanmis. Gozlemlere gore de eksIkliginde olusan durum ortadan kalkmistir.

C Vitamini Nedir?
Suda cozunebilme ozelligi olan c vitamini vucut tarafindan uretilemez. Disaridan alinmasi gereklidir. BagisIklik sisteminin guclenmesinde dokularin yenilenmesinde onemli bir rolu bulunan c vitamini demirin de emilimini kolaylastirir. Kemik, deri damar gibi dokularin olusumu korunmasi ve yenilenmesinde onemli bir konuma sahiptir.



Gunluk Alinmasi Gereken C Vitamini Dozu Nedir?
Vucutta depolanamayan C vitamininin gunluk olarak alinmasi gerekir. Ancak alinmasi gereken miktar yasa ve cinsiyete gore farklilik gosterir. 1-3 yas araligindaki cocuklarda gunluk C vitamini ihtiyaci 15 mg iken 9-13 yas araligindaki kisilerde gunluk doz 45 mg’dir. 14-18 yas arasi adolesan bireylerde erkeklerin 75 mg, kizlarin ise 65 mg C vitamini almasi gerekmektedir.. Yetiskin erkeklerde gunluk olarak alinmasi gereken C vitamini dozu yaklasIk 90 mg’dir. Kadinlarda ise yaklasIk 75 mg’dir. Sigara ve alkol tuketen bireylerin gunluk C vitamini ihtiyaci sigara ve alkol tuketmeyen bireylere gore daha fazladir. Gebe kadinlarin 85 mg, emziren annelerin ise gunluk olarak 120 mg C vitamini almasi onerilir.

C Vitamini Ne icin Kullanilir?Soguk Alginliginin Dusmani C vitamini
Portakal, domates limon, cilek, Kivi, kavun, ananas, kirmizi biber, maydanoz, ispanak, lahana, brokoli, karnabahar gibi meyve ve sebzelerde yuksek oranda C vitamini bulunur. Vucudun temel ihtiyaclarinin belirli bir bolumunun karsilanmasinda onemli bir yere sahip olan C vitamini, kisinin bazi hastaliklardan korunmasinda etkilidir. C vitaminin vucuda alinmasi kadar dengeli ve duzenli beslenme, gunluk C vitamini ihtiyacinin karsilanmasi icin son derece onemlidir. C vitamini; kemik, kikirdak, kas, damar, ve deri gibi dokularinin olusturulmasinda onemlidir. Demir emiliminde onemli bir rol oynar. Serbest radikaller olarak tanimlanan, dokulara zararli olabilecek molekullerle vucudun savasmasi ve hucrelerin korunmasi icin son derece elzemdir.
Ancak gunumuzde C vitaminini besinlerden almak oldukca zordur. Meyve ve sebzelerin besin icerikleri; topragi tuketen ciftcilik yontemleri, besinlerin asiri derecede islem gormesi, bazi depolama ve pisirme yontemleri sebebiyle ciddi sekilde azalmaktadir.

C Vitamininin Faydalari Nelerdir?
C vitamininin baslica yararlari su sekildedir:
C vitamini antioksidan kaynagidir.
Antioksidanlar, hucreleri korumak ve serbest radikalleri stabilize eder. Sonuc olarak C Vitamini, E Vitamini ve Beta karoten alimi vucut sagliginin korunmasina yardim eder.
Yapilan arastirmalar, C vitamini tuketen bireylerin kandaki antioksidan seviyesini % 30’a kadar artirabilecegini gostermektedir.
C vitamini kan basincini dusurur.
C vitamini suda cozunen bir vitamin oldugundan, bobreklerin vucuttan daha fazla sodyum ve su atmasina neden olan bir idrar sokturucu gibi calismaktadir. Bu durum da damarlarin ceperlerini gevseterek kan basinci seviyelerinin dusmesini saglar.
C vitamini bagisIklik sisteminin guclendirilmesine yardimcidir.
C vitamini bagisIklik sistemini korur, alerjik reaksiyonlarin siddetini azaltir ve vucudun enfeksiyonlara karsi korunmasinda gorev yapar.
C vitamini saglikli cilt ve guclu saclar icin onemlidir.
C vitamini alimi cildin kurulugunu azaltilmasina yardimcidir. Cildine nem saglar. Askorbik asit ciltteki suyu tutar ve cildin kuru ve yagli gorulmesini engeller.
Yaralarin iyilesmesine yardimcidir.
Cilt, kas ve diger dokularda bulunan C vitamini, vucudun kolajen uretmesine yardimci olur. C vitamini eksIkligi olan kisilerin vucutlarinda yaralarin onarilmasi daha yavas olabilmektedir. C vitamini, kolajen olusumunu aktiflestirerek yaralarin hizli onarilmasina yardimci olan askorbik asidi bulundurur. C vitamini ve E vitamininin basi yaralari ve yaniklar icin diger oral tedavilerle kombinasyonu hizli iyilesmeye yardimci olur.Soguk Alginliginin Dusmani C vitamini
Enflamasyonu azaltmaya yardimcidir.
C vitamini; kizariklik ve tahris gibi enflamasyon semptomlarini azaltmaya yardimci olan bir vitamindir.
C vitamini alerjilerin hafifletilmesine yardimci olur
Ozelikle bahar aylarinda bireylerdeki alerji durumlari artis gosterir. C vitamini vucuttaki histamini azaltir. C vitaminini belirli miktarlarda almak bahar aylarinda artan alerjilerin de hafiflemesine yardimci olabilmektedir.

Bazi Gidalardaki C Vitamini Icerigi Tablosu
Tablo: Secilmis Gidalarin C Vitamini Icerigi
Gida Porsiyon basina miligram (mg) Yuzde (%) DV*
Kirmizi biber, tatli, cig, ½ su bardagi 95 106
Portakal suyu, ¾ su bardagi 93 103
Portakal, 1 orta 70 78
Greyfurt suyu, ¾ su bardagi 70 78
Kivi, 1 orta boy 64 71
Yesil biber, tatli, cig, ½ su bardagi 60 67
Brokoli, pismis, ½ su bardagi 51 57
Cilek, taze, dilimlenmis, ½ su bardagi 49 54
Bruksel lahanasi, pismis, ½ su bardagi 48 53
Greyfurt, ½ orta 39 43
Brokoli, cig, ½ su bardagi 39 43
Domates suyu, ¾ su bardagi 33 37
Kavun, ½ su bardagi 29 32
Lahana, pismis, ½ su bardagi 28 31
Karnabahar, cig, ½ su bardagi 26 29
Patates, pismis, 1 orta boy 17 19
Domates, cig, 1 orta boy 17 19
Ispanak, pismis, ½ su bardagi 9 10
Yesil bezelye, dondurulmus, pismis, ½ su bardagi 8 9

C Vitamini EksIkligi Belirtileri Nelerdir?
C vitamini eksIkligi belirtileri ;
• Dis eti iltihabi-Skorbut
• Yaralarin iyilesmesini yavaslamasi
• Sac diplerindeki Kuruluk
• Enfeksiyonlarda agirlasma durumu
• BagisIklik sisteminin zayiflamasi
• Agrili ve sismis eklem bolgeleri

Gereginden Fazla Alinan C Vitamininin Yan Etkileri Nelerdir?
C vitamini fazla alindiginda cesitli yan etkilere yol acabilir. Fazla C vitamini alimi asagidakileri de iceren bazi yan etkilere neden olabilir:
• Bulanti, kusma ve ishal
• Goguste agrili yanma hissi
• Mide kramplari veya siskinlik
• Yorgunluk, uyku hali veya bazen uykusuzluk
• Bas agrisi
• Cilt kizarmasi
Diger yandan bazi insanlarda, C vitamini takviyeleri, ozellikle yuksek dozlarda alindiginda bobrek taslarinin olusumuna neden olabilir. Onemli olan takviyelerle degil besinlerle c vitaminini karsilamaktir.

C Vitamini Takviyesine Ihtiyacim Var mi?
Pandeminin de olmasiyla birlikte bireylerin takviye kullanimi oldukca artmistir. Bu artis bilincsiz bir vitamin takviyesi kullanimina neden olmaktadir.
Yapilan arastirmalarda da vitaminleri vitamin haplarindan ziyade dogal besin kaynaklarindan almanin daha iyi oldugu gorulmustur. Cesitli fizyolojik ve patolojik (Ates, ishal, travma…vs) durumlar, cevresel faktorler (Iklim, cografi bolge) ve ilac tedavileri vitamin gereksinimini artirabilir. Bu nedenle C vitamini aliminda eksIklik dusunuluyorsa doktor onerisiyle C vitamini takviyesi alinabilir.

Cocugunuzda C Vitamini EksIkligi Olup Olmadigini Nasil Anlarsiniz?
C vitamini eksIkligi; siddetli bagirsak emilim bozuklugu veya C vitamini kaynaklarindan kacinan kotu beslenme aliskanliklarina sahip degilseniz cocuklarda ve yetiskinlerde cok nadiren gorulen vitamin eksIkligidir. C vitamini eksIkliginden kaynaklanan asil durum cok nadir gorulen skorbut hastaligidir. Skorbut hastaligi olan kisilerde ciltte kucuk kahverengi lekeler cildin puruzlenmesi, dis etlerinde kalinlasma ve mukoz zarlarda kanama olabilir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde MutSuz Olalim ~
 


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:21.